Waarom miso zo goed voor je is, waarom je het zou moeten eten èn een heerlijk recept van Rens Kroes.
Miso is een traditioneel seizoensgebonden gerecht uit Japan, supergezond en goed voor de slanke lijn en je spijsvertering. Bovendien heeft het een gezond effect op je darmflora! Celebrity’s als Beyonce en Alicia Keys zweren erbij. Maar waar bestaat het nu eigenlijk uit en wat doet het voor je gezondheid? In dit artikel vertellen we je er meer over.
Miso
Miso is een gefermenteerd gerecht uit Japan bestaande uit sojabonen, zout en granen. Gefermenteerde sojapasta dus! Miso is ‘umami’, wat betekent dat het een ‘uitgevonden’ smaak is naast de vier basissmaken zout, zuur, zoet, bitter. Je zou dus eigenlijk kunnen zeggen dat het één van de gerechten is die tot de vijfde smaak behoort.
Smaak
De kleur en smaak van miso wordt bepaald door drie dingen, de hoeveelheid en soort graan die aan de basis – sojabonen – is toegevoegd, de hoeveelheid fermentatiestarter die is gebruikt en de rijpingsgraad. Er bestaat miso gemaakt van alleen sojabonen/ op basis van soja en gerst/ van soja en rijst/ en van soja en tarwe. Sommige miso’s zijn glad van structuur, andere grover; dat hangt ervan af of er hele dan wel gemalen graankorrels in zijn verwerkt.
Misosoep
We kunnen natuurlijk niet om de meest klassieke bereiding heen van miso. Misosoep! Een traditioneel Japans gerecht dat zowel als ontbijt, lunch en avondeten gebruikt wordt. Natuurlijk ook verkrijgbaar bij ieder Japans restaurant. Net als kaas heeft miso tijd nodig om goed te rijpen. Onthouden: Hoe donkerder de soep is, hoe zouter en hoe voller van smaak.
Snack
Je hoeft het natuurlijk niet alleen in klassieke Japanse gerechten te gebruiken. Het wordt ook gebruikt als snack, om gerechten op smaak te brengen, in gebak, toetjes, broodbeleg, enz. Daarbij is het trouwens ook populair onder mensen die een vegetarisch dieet volgen.
Smaakmaker
Miso is dus een smaakmaker, een soort kruidenpasta. Net als kaas is geen enkele miso hetzelfde. Je hebt bijvoorbeeld ook nog rijst- en sojamiso. Ook wordt de schimmel Koji eraan toegevoegd. Hoe meer Koji er in de miso gebruikt wordt, hoe zoeter.
Gezond
Zoals gezegd bevordert miso de darmflora en de spijsvertering. Het werkt bloeddrukverlagend en helpt tegen veroudering en straling. Daarbij bindt het vrije radicalen, wat oxidatie (vrijkoming van gifstoffen in het lichaam) tegengaat. Ook is miso goed voor het lipidenprofiel in de hersenen en bevat bovendien de juiste proteïnen, mineralen en vitaminen.
Recept misosoep Rens Kroes
Ingrediënten
4 personen
- 5 stukken gedroogde kombu
- 2 l water
- 6 el lichte misopasta
- 3 lente-uitjes, gesneden
- 4 teentjes knoflook
- ½ zoete aardappel
- 1 ½ wortel
- ½ courgette
- 175 g champignons of shiitake
- 4 tl biologische sojasaus, optioneel
Bereiding
- Week de stukken kombu 10 minuten in water. Doe het water in een pan, voeg de misopasta toe en breng het rustig aan de kook.
- Snijd ondertussen de groenten in kleine stukjes en doe ze erbij in de pan. Knijp de knoflook boven de pan uit. Haal de kombu uit het water, snijd hem in stukjes en schep hem door de soep. Kook de soep ongeveer 30 minuten op laag vuur.
- Serveer de soep in een mooie kom, eventueel met een theelepel sojasaus erbij. Ready to eat!
Tekst: Renée Beers voor VIVONLINE
Bron: mens en gezondheid / Eten en zo / Jamiemagazine.nl
Wil je meer lezen over producten die de darmflora bevorderen? Lees dan dit artikel over kefir.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
1 januari 2017
Gezond eten met een klein budget
17 juli 2016
blog van Krystl: STILTE
8 januari 2019
Wat heeft je schildklier met je mondgezondheid te maken?
21 juni 2016
Feiten en fabels: hoe schadelijk is Fytinezuur?
29 november 2015
Video: Winterse Vitaminebom
27 september 2018
Testimonial: Brenda over haar persoonlijk consult van Viv!
4 mei 2016
Hoeveel water heb je dagelijks nodig?
25 november 2018
Lekkere herfstige pompoen pannenkoekjes
3 november 2018
Rode bietensoep met walnoten
11 augustus 2015
Jesse van der Velde’s mango vlaflip
21 augustus 2018
Tips tegen puistjes
7 januari 2022
Bieten ontbijtsmoothie
30 juni 2018
Grappige weetjes over gewicht verliezen
19 juni 2017
Bewegen op je werk!
26 april 2019
Hoe ga je hoofdpijn te lijf met de juiste voeding?
3 juli 2016
Een stralende huid en een slank lichaam!
13 februari 2018
De liefde van de man gaat door de maag: 16 X love food
15 april 2015
OERsterk Eten: een heerlijk boek!
7 augustus 2019
Ontgiften? Voeg deze voedingsmiddelen toe!
19 mei 2017
Water vies? Zó lust ieder kind het!
2 januari 2018
Start 2018 met een heerlijke winterdetox!
16 juni 2015
Bootcamp voor mama’s
12 maart 2015
Meet healthlover Rens Kroes!
19 november 2020
8 natuurlijke anti-griep tips
14 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Ellemieke Vermolen
19 juni 2014
Chocolade-kokostaart
9 april 2014
Media: Talkies Magazine
20 december 2016
3 x gezonde tussendoortjes tijdens de feestdagen!
18 december 2015
Friday Favourites: korting bij The Body Shop!
21 januari 2023
6 tips voor een gezonde menstruatie cyclus
4 juni 2015
Zonnige Chia punch
4 mei 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –