Waarom miso zo goed voor je is, waarom je het zou moeten eten èn een heerlijk recept van Rens Kroes.
Miso is een traditioneel seizoensgebonden gerecht uit Japan, supergezond en goed voor de slanke lijn en je spijsvertering. Bovendien heeft het een gezond effect op je darmflora! Celebrity’s als Beyonce en Alicia Keys zweren erbij. Maar waar bestaat het nu eigenlijk uit en wat doet het voor je gezondheid? In dit artikel vertellen we je er meer over.
Miso
Miso is een gefermenteerd gerecht uit Japan bestaande uit sojabonen, zout en granen. Gefermenteerde sojapasta dus! Miso is ‘umami’, wat betekent dat het een ‘uitgevonden’ smaak is naast de vier basissmaken zout, zuur, zoet, bitter. Je zou dus eigenlijk kunnen zeggen dat het één van de gerechten is die tot de vijfde smaak behoort.
Smaak
De kleur en smaak van miso wordt bepaald door drie dingen, de hoeveelheid en soort graan die aan de basis – sojabonen – is toegevoegd, de hoeveelheid fermentatiestarter die is gebruikt en de rijpingsgraad. Er bestaat miso gemaakt van alleen sojabonen/ op basis van soja en gerst/ van soja en rijst/ en van soja en tarwe. Sommige miso’s zijn glad van structuur, andere grover; dat hangt ervan af of er hele dan wel gemalen graankorrels in zijn verwerkt.
Misosoep
We kunnen natuurlijk niet om de meest klassieke bereiding heen van miso. Misosoep! Een traditioneel Japans gerecht dat zowel als ontbijt, lunch en avondeten gebruikt wordt. Natuurlijk ook verkrijgbaar bij ieder Japans restaurant. Net als kaas heeft miso tijd nodig om goed te rijpen. Onthouden: Hoe donkerder de soep is, hoe zouter en hoe voller van smaak.
Snack
Je hoeft het natuurlijk niet alleen in klassieke Japanse gerechten te gebruiken. Het wordt ook gebruikt als snack, om gerechten op smaak te brengen, in gebak, toetjes, broodbeleg, enz. Daarbij is het trouwens ook populair onder mensen die een vegetarisch dieet volgen.
Smaakmaker
Miso is dus een smaakmaker, een soort kruidenpasta. Net als kaas is geen enkele miso hetzelfde. Je hebt bijvoorbeeld ook nog rijst- en sojamiso. Ook wordt de schimmel Koji eraan toegevoegd. Hoe meer Koji er in de miso gebruikt wordt, hoe zoeter.
Gezond
Zoals gezegd bevordert miso de darmflora en de spijsvertering. Het werkt bloeddrukverlagend en helpt tegen veroudering en straling. Daarbij bindt het vrije radicalen, wat oxidatie (vrijkoming van gifstoffen in het lichaam) tegengaat. Ook is miso goed voor het lipidenprofiel in de hersenen en bevat bovendien de juiste proteïnen, mineralen en vitaminen.
Recept misosoep Rens Kroes
Ingrediënten
4 personen
- 5 stukken gedroogde kombu
- 2 l water
- 6 el lichte misopasta
- 3 lente-uitjes, gesneden
- 4 teentjes knoflook
- ½ zoete aardappel
- 1 ½ wortel
- ½ courgette
- 175 g champignons of shiitake
- 4 tl biologische sojasaus, optioneel
Bereiding
- Week de stukken kombu 10 minuten in water. Doe het water in een pan, voeg de misopasta toe en breng het rustig aan de kook.
- Snijd ondertussen de groenten in kleine stukjes en doe ze erbij in de pan. Knijp de knoflook boven de pan uit. Haal de kombu uit het water, snijd hem in stukjes en schep hem door de soep. Kook de soep ongeveer 30 minuten op laag vuur.
- Serveer de soep in een mooie kom, eventueel met een theelepel sojasaus erbij. Ready to eat!
Tekst: Renée Beers voor VIVONLINE
Bron: mens en gezondheid / Eten en zo / Jamiemagazine.nl
Wil je meer lezen over producten die de darmflora bevorderen? Lees dan dit artikel over kefir.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
9 oktober 2015
Leven met een allergie/intolerantie
16 november 2016
VIV Health TV – Verantwoorde snoepjes, ze bestaan echt!
24 januari 2017
Zoete aardappelkoekjes met limoen en avocado
14 juni 2016
Hoe blijf je jong, gezond en fit?
23 december 2020
Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
24 augustus 2016
HET VERSCHIL TUSSEN BORSTVOEDING EN FLESVOEDING?
4 juni 2015
Tip: Healthy Pleasures
26 juni 2016
Bikiniproof met de Health & Body Guide
17 september 2018
Wat is het verschil tussen boter en margarine?
6 juni 2019
10 voedingsmiddelen met verborgen suikers!
17 september 2015
Ontbijt ijs
15 februari 2018
6 x tips tegen menstruatie klachten
17 februari 2018
Na de geboorte: tips voor een gezond en gelukkig herstel
26 april 2021
Oranje Koningsdag smoothie
26 juli 2018
Echte Hollandse kruiden, zonder smaakversterkers
27 november 2014
Culinair Comfortfood uit Zadina’s Kitchen
16 juni 2015
Bootcamp voor mama’s
2 december 2016
Het perfecte recept voor een healthy Chai Latte
3 juni 2016
10 x motiverende quotes!
26 november 2018
Wat gebeurt er als je geen zuivel eet?
8 september 2015
Healthy Kids
4 januari 2019
Acai in je smoothie? Een echte antioxidanten boost!
26 september 2018
Ben jij klaar voor een snel en gezond beauty ontbijtje?
20 december 2016
3 x gezonde tussendoortjes tijdens de feestdagen!
10 juli 2015
Voeding met Viv
14 mei 2017
Last van paradontitis? Dit is de oplossing!
7 maart 2016
Kruidige vegan kikkererwten curry met mango
18 december 2015
Friday Favourites: korting bij The Body Shop!
24 maart 2014
Inspiratie voor de Challenge
21 juli 2015
Inspiratie gerecht van mama’s!
18 februari 2016
Kaneel hoort in elke keuken thuis
16 december 2016
De leukste kerstinspiratie video
27 november 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –