Zeegroenten is een verzamelnaam voor alle planten en plantachtige die in zee groeien. Zo heb je zeewieren (bv. nori), algen (agar agar) en planten (zeekraal, lamsoor). In veel Aziatische landen staan zeegroenten al sinds mensenheugenis op het menu en in ons kikkerlandje begint het nu ook aardig aan populariteit te winnen. En dat is goed nieuws, want zeegroenten zitten boordevol nuttige voedingsstoffen, zijn veelzijdig en smaken ook nog eens heerlijk!
Bron van voedingsstoffen
Als voedingssupplement komt zeewier in Nederland al wat langer over de vloer en ken je het wellicht in de vorm van bijvoorbeeld kelptabletten, spirulinapoeder en chlorellacapsules. Er zijn wereldwijd ruim 150 soorten zeegroenten die gegeten worden. Elk soort heeft zijn eigen specifieke voedingswaarde, maar over het algemeen kun je zeggen dat ze vol zitten met vitaminen (vooral A, C en E) en mineralen (zoals magnesium, calcium en jodium) en daarnaast zijn ze ook nog eens vezelrijk. Groenten uit de zee zijn dus zeer rijk aan voedingsstoffen en laag in calorieën. Een gouden combinatie, vinden wij!
Ontgiften
Een van de goede eigenschap van de mineralen in zeegroenten is dat ze helpen zware metalen uit je lichaam af te voeren. Zware metalen zijn onder andere kwik, lood, tin en cadmium. Ze komen op allerlei manieren in je lichaam terecht, denk hierbij aan medicijnen, voeding, verpakkingen, sigarettenrook, uitlaatgassen, cosmetica enz. Het binnenkrijgen van deze zware metalen is eigenlijk onvermijdelijk, maar als je niet genoeg mineralen tot je neemt, slaat je lichaam ze op in plaats van te ontgiften door ze af te voeren via zweet of urine.
Jodium
Je weet waarschijnlijk wel dat er aan de meeste broodsoorten in Nederland jodium wordt toegevoegd in de vorm van gejodeerd tafelzout. Jodium uit tafelzout is al niet heel goed opneembaar, maar nu steeds meer mensen ook nog eens minder of geen brood meer eten is een jodiumtekort, als je niet oppast, helemaal zo opgelopen. Jodium is een spoorelement (zgn. ‘micromineraal’) dat noodzakelijk is bij de aanmaak van de schildklierhormonen. Deze zijn van groot belang voor o.a. stimulering van de stofwisseling en groei. Daarnaast heeft jodium ook nog eens een antiseptische werking en gaat hierdoor de strijd aan met virussen en bacteriën in je lichaam. Veel zeegroenten, zoals nori en kelp zijn rijk aan jodium. Weet je dat twee keer per week zeegroenten eten al voldoende is om in je lichamelijke behoefte te voorzien?
Voordelen op een rij
Een kleine greep uit de vele voordelen.
Zeewier…
- bevordert een gezonde schildklierfunctie
- reguleert de bloedsuiker- en cholesterolspiegels
- ontgift zware metalen en vrije radicalen
- beschermt en verbetert de functie van de lever en de nieren
- helpt bij gewichtsafname
- ondersteunt gezonde gewrichten
- versterkt de weerstand tegen allergieën
- vergroot de zuurstofopname en het energieniveau
(bron: zeewierwijzer.nl)
Hoe eet je het?
– Nori is het bekende, donkergroene velletje om sushi heen. Je kunt dit kant-en-klaar kopen (ook gewoon in de supermarkt!) en over een omelet doen of als wrap gebruiken.
– Van kelpnoodles kun je een heerlijk ‘pasta’ gerecht maken met een saus van groenten eroverheen.
– Simpel en heel lekker is het ook om zeekraal en shiitake kort te roerbakken in wat kokosolie. Eet dit met gegrilde zalmfilet en een frisse salade en je hebt een heerlijk, licht en voedzaam lentegerecht in weinig tijd op tafel!
Zoals je ziet hoeft het allemaal niet zo ingewikkeld of tijdrovend te zijn en er zijn legio gezondheidsvoordelen… Hopelijk zet dit artikel jou aan om thuis wat vaker groente uit de zee op het menu te zetten!
Tekst: Joyce Puister voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
8 september 2017
Gezonde leestip; The Blue Zones
13 februari 2019
Heb je last van stemmingswisselingen? Dan kan maca je helpen!
1 maart 2016
Gezonde geboorte traktatie
21 september 2018
Beste avocado-tip ooit!
24 augustus 2018
Waarom Franse vrouwen zo slank blijven
17 september 2018
Wat is het verschil tussen boter en margarine?
13 april 2016
Kom jij aan 10.000 stappen per dag?
19 augustus 2016
HEERLIJKE VEGAN JAM VAN GEMIXTE BESSEN
11 december 2014
Sporttrends 2015
5 oktober 2018
10 tips om gezond uit eten te gaan
25 januari 2015
Glutenintolerantie
31 mei 2017
Groene grapefruit smoothie
14 augustus 2016
SPORTEN MET VIV: HIP ABDUCTION & KNEE LIFTS
16 maart 2014
Sportieve girls in Utopia!
15 november 2016
Ontbijten uit een bowl: Good morning bowl
25 oktober 2016
HELLOFRESH BLOG BATTLE: DE UITSLAG
26 april 2017
Koninklijk genieten: gezonde oranje tompoucen!
10 februari 2020
Lekker herfstig: Kokos en Limoengras Bouillon
14 februari 2017
Mijn reis SOS tasje
11 mei 2020
Hoe (on)gezond is muesli nu eigenlijk?
28 december 2016
Bang voor de feestdagen kilo’s?
8 augustus 2022
PMS: Wat is het en wat kun je eraan doen?
28 juli 2016
OP ZOEK NAAR ONTBIJT INSPIRATIE?
25 augustus 2018
Pannenkoekjes met verstopte courgette
22 maart 2015
De koelkast van: Froukje de Both
17 juli 2016
blog van Krystl: STILTE
10 oktober 2018
Een beter seksleven? Wij hebben 5 tips voor je!
19 december 2016
Natuurlijke kauwgom bestaat
1 april 2016
9 x inspirerende foodie instagram accounts
30 november 2016
Krystl: “Geef je lichaam een boost met een koude douche!”
27 mei 2016
Beautiful Breakfast
10 juni 2015
Raw kokos snack
8 september 2014
Viv’s zoete aardappelchips
29 november 2015
Video: Winterse Vitaminebom
7 april 2016
Ratatouille: een perfect zoetig groentegerecht
28 maart 2021
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –