Een magnetron is heel fijn om in huis te hebben. Het scheelt enorm in tijd en gemak als je geen tijd of zin hebt om te koken. Een maaltijd in de oven, en binnen een paar minuten is je eten klaar. Ideaal! Maar, is dit wel zo ideaal? Hoe gezond is het gebruik van een magnetron eigenlijk?
Tijdwinst door magnetron?
Eten is natuurlijk niet alleen iets dat je ‘moet’, het is ook de gelegenheid om met aandacht en ontspanning met voeding en gezondheid bezig te zijn. Er zijn zoveel dingen op een dag die tijd kosten. Dus waarom niet even de tijd nemen om gezond voedsel te bereiden? Dé drie belangrijkste pijlers van onze gezondheid zijn voeding, beweging en ontspanning. Dus richt je aandacht op alle drie, dan ben je pas echt gezond bezig. Maak er een dagelijkse gewoonte van om in de avond eten te bereiden. Niet over nadenken, gewoon doen! Net als het poetsen van je tanden, dat doe je ook gewoon. In het begin is het misschien een opgave omdat je het niet gewend bent, maar na een tijdje wordt het een vaste dagelijkse, gezonde, gewoonte.
Dood voedsel?
Voeding hoort ons energie te geven. Het is brandstof voor je lichaam. Het gaat niet alleen om de dagelijkse vitamines en calorieën die je binnenkrijgt, het gaat ook om de vitaliserende waarde die voeding ons geeft! Magnetron voedsel is vaak ‘dood’. Dood? Ja, dit heeft te maken van zogeheten biofotinen: lichtdeeltjes. Deze lichtdeeltjes worden gevormd tijdens stofwisselingsprocessen die energie leveren in levende organismen. Het meten van deze deeltjes is een maat voor de energie in levende organismen. Dit is super belangrijk voor onze gezondheid! Er wordt veel onderzoek gedaan of het meten van lichtdeeltjes een diagnosemethode kan zijn. Zieke cellen stralen nou eenmaal ander licht uit dan gezonde cellen. Het zou dus zo kunnen zijn dat door bereiding in de magnetron, het grootste deel van de biofotonen vernietigd wordt. Hier is echter nog onderzoek naar of dit ook echt zo is.
Een andere manier van verhitten
Als je eten verhit in de magnetron, is dit een andere verhitting dan verhitting via vuur. Als voedsel wordt verhit in de magnetron, wordt dit gedaan via het heel snel trillen van cellen. De celstructuren van je voedsel botsen op deze manier zo hard tegen elkaar, dat ze worden beschadig en zelfs onherkenbaar worden gemaakt voor ons lichaam! Oei.
Plastic in de magnetron
Veel magnetron maaltijden kun je opwarmen in de verpakking. Ook dit is niet gezond, opwarmen en ontdooien in plastic (dit geldt ook voor plastic schaaltjes!) zorgt voor het vrijkomen van xeno-oestrogenen. Dit zorgt voor een verstoring in de hormoonhuishouding.
Risico’s bij onvoldoende verwarming
Het kan bij de opwarming met de magnetron heel makkelijk gebeuren dat voedsel niet overal even heet is. Het te koude voedsel kan dan makkelijk ziekmakende bacteriën bevatten. Daarnaast kan het te warme voedsel makkelijk verbrandingsverschijnselen in de mond geven. Dus als je restjes opwarmt: roer dit dan regelmatig goed door!
Verlies van Vitamine B12 in de magnetron
Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 30 tot 40 procent van de vitamine B12 verloren gaat in de magnetron. Dat is veel! Zeker gezien we al niet veel vitamine B12 binnenkrijgen. Het zou dus daarom zeer goed kunnen dat steeds meer mensen een B12 tekort hebben. B-vitamines als B12, foliumzuur en B6 zijn erg gevoelig voor verhitting, zuurstof en licht. Omdat slechts 3% van onze voeding onbewerkt is, is het toch al een hele klus om voldoende B-vitamines binnen te krijgen.
Zwangere vrouwen en kinderen
Er wordt door vele bronnen gewaarschuwd dat zwangere vrouwen en kinderen echt niet in de buurt mogen komen bij een werkende magnetron, vanwege het ‘lekker’ van straling.
Als het voor zwangere vrouwen en kinderen niet goed is, misschien is het dan beter voor iedereen om uit de buurt te blijven van de stralingen van de magnetron, en dus van de magnetron.
Tekst: Hanneke de Haas voor VivOnline
Bron: Rineke Dijkinga
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
15 januari 2015
Zuurkool met runderworst en puree van bataat
12 september 2017
Recept: good for the brains food
2 januari 2018
Immuunsysteem booster
13 mei 2014
Lekkere vegan sushi
19 april 2016
Yogisha: hip en spicy op de yogamat!
16 september 2019
Portobelloburger met omelet en avocado, uit ‘Gezonder met Viv’
25 oktober 2018
Voedingstips bij endometriose
19 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES VAN LONNEKE ENGEL
26 juli 2018
Echte Hollandse kruiden, zonder smaakversterkers
3 november 2014
De ‘healthy lifestyle’ weer oppakken?
23 mei 2016
Wat staat er altijd in mijn koelkast?
21 februari 2017
We looove avocado! Je kunt er namelijk meer mee dan je denkt.
9 juli 2014
Frisse mango-kwarktaart
20 februari 2019
Matcha thee: de geneeskrachtige voordelen van dit drankje
27 april 2016
Koninklijke opwarmertjes
14 september 2018
Waarom is miso zo gezond?
28 juni 2018
Artisjok, geweldig voor de lever
13 juli 2015
Glutenvrij picknicken
3 september 2018
Groente uit de zee is gezond! Maar waarom?
9 oktober 2018
Een groene smoothie drink ik echt met plezier!
29 juli 2016
KAKKERLAKKENMELK HET NIEUWE SUPERFOOD?
4 oktober 2018
Het beste natuurlijke middel tegen constipatie!
2 december 2018
Mijn leven met een kind met een extreme voedselallergie
6 februari 2021
Dit is de reden waarom we meer vetten moeten eten
21 juni 2018
Bloemkoolpizza met verse groenten
18 april 2017
Dit staat er in mijn koelkast
21 augustus 2018
Lekker ontbijt: appel-kaneel granola
9 april 2014
Ontzuren met thee
1 maart 2021
Appelazijn: het supermiddel en de alleskunner
15 maart 2017
GENIETEN VAN DE ZON ÈN EEN STRAKKE HUID
1 oktober 2018
Pijnvrije zwangerschap? 3 tips
7 augustus 2016
GEZOND BROODJE VAN VIVIAN EN FREDERIQUE
6 april 2015
Wil jij een persoonlijk voedingsadvies van Viv?
13 februari 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –