Basilicum is vooral bekend in de Italiaanse keuken. Wie eet er immers niet regelmatig een lekker broodje of salade Caprese? Toch is dit groene plantje niet alleen geschikt om mee te kokkerellen. Een beetje doe-het-zelver maakt er binnen een handomdraai een masker van.
De naam basilicum is afgeleid van het Oudgriekse woord Basilcum, wat koning betekent. Het wordt dan ook ´koningskruid´genoemd. De roots van basilicum liggen in India, daar is het een heilig kruid dat aangeplant wordt bij tempels en gewijd is aan de Hindoegoden. De bewoners van India kozen dit kruid ook om de eed op te zweren bij de rechtbank. In de 12de eeuw kwam Basilicum naar Frankrijk.
Basilicum: goed voor de spijsvertering
Basilicum kan verlichting geven bij verkoudheid, hoesten, astma, verstopte bijholten, hoofdpijn, artritis, reumatiek en koorts. Ook is het erg goed voor de spijsvertering; het stimuleert bijna alle spijsverteringssappen en het verlicht krampen in de maag.
Basilicumthee
Je kunt het kruidenplantje op veel manieren in je voeding verwerken. Zo kun je het onder andere aan soep, sla, pasta of aan sauzen toevoegen. Ook kun je basilicumthee drinken. Gebruik een aantal blaadjes en voeg hier kokend water aan toe, laat het even trekken en geniet van je gezonde kop thee. Wacht niet tot het groen wordt; het water verkleurt namelijk niet, de thee zal er doorzichtig uitzien.
Acne en huidinfecties
Dat basilicum lekker smaakt, zal niemand betwisten. Maar het mooiste is nog dat het kruid hartstikke gezond is. Het kruid heeft een sterke antibacteriële werking, waardoor het ontsmettend werkt en roodheid tegengaat. De blaadjes van de plant zijn daarom ideaal voor het behandelen van acne en huidinfecties.
Gezichtsmasker
Verwerk basilicum in je home-made gezichtsmasker. Doe een stuk of tien blaadjes in een mixer tot het een pappig geheel wordt. Voeg eventueel nog andere producten toe, zoals klei of yoghurt. Dit is een goed bindmiddel maar helpt ook bij het reinigen van de huid.
Weetjes over basilicum
- Het groeit niet meer in het ‘wild’, maar wordt alleen nog maar gekweekt
- Er zijn heel veel soorten, die allemaal hun eigen smaak en werking hebben
- Het wordt in de kookboeken ook wel ‘Bazielkruid’ genoemd
- Je er heel lekkere juice van kan maken?
Tekst: Shanise de Ruiter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
21 december 2016
9 Tips om kerstkilo’s te voorkomen.
23 februari 2016
pittige komkommer smoothie
22 januari 2016
Op je kop voor een stralende huid!
16 september 2015
Tips voor een pijnvrije zwangerschap
22 april 2016
Gezonde goudgele Kurkuma Latte
29 september 2022
Heb je weinig energie? Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel
31 mei 2017
Groene grapefruit smoothie
9 september 2015
Elke dag spinazie in je groene smoothie?
20 maart 2018
Kauwgom, is dat wel zo gezond?
3 februari 2021
Een frisse, luchtige en kruidige carrot cake
2 juli 2014
Aan het infuus
13 augustus 2015
Laat je negatieve gedachten los!
28 juli 2016
CHIA ONTBIJTJE, RIJK AAN OMEGA-3!
11 april 2019
Stress? Vermijd dan deze voedingsmiddelen
13 juni 2015
Smoothie workshop voor mama’s
2 oktober 2017
De geneeskracht van 5 soorten paddenstoelen
3 februari 2022
Omega 3-6-9: Wat is de juiste verhouding?
22 november 2015
4 x de beste boekentips voor iedere moeder!
14 april 2016
Hoe werk je toe naar een gifvrij lijf?
6 juli 2014
Italiaanse Glutenvrije ’Courgetti’ Pasta
17 juli 2018
Viv’s gezonde Sangria
25 maart 2015
De vetfluisteraar
9 juli 2016
Sinaasappelkip (kids love it)
20 juli 2016
EEN LEVEN LANG GEZOND DRINK PLEZIER
17 april 2016
Welk effect heeft Vitamine D op je body?
8 juli 2017
Dit maakt chocola dus zo verslavend
20 juli 2019
16 voedingstips voor een gezonde ontlasting
16 november 2016
Interview Vriendin
31 mei 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –