Een mooi en schoon gebit, is niet alleen mooi maar vooral heel gezond. Ik leg je uit wat het belang is van een gezonde mond
Een stralende lach valt op bij een eerste kennismaking. Een gezond en mooi gebit met een stralende lach is jouw visitekaartje, want het geeft vertrouwen. En ik zeg eerlijk, ik kijk altijd als eerste naar de tanden bij iemand. Ik hou nou eenmaal van een fris gebit. Zelf ben ik altijd erg zuinig op mijn tanden geweest, onderhoud ze erg goed. En hou ze super schoon, zodat ze ook witter lijken. Maar naast dat het leuk is om naar een mooi gebit te kijken. Zegt het ook heel veel van onze gezondheid. Want 80% van onze gezondheid wordt bepaald in de darmen en DE START zit in de mond. We onderschatten soms hoe belangrijk het is om ons gebit gezond te houden. Ik geef je mijn tips voor een gezond en mooi gebit.
Wat zijn nog meer voordelen van een gezonde mond en een mooi gebit?
- De spijsvertering begint al in de mond. Als we aan eten denken, eten ruiken of proeven dan wordt er speeksel geproduceerd. Kauwen, fijnmalen maken samen met het speeksel een brij van ons voedsel, wat vervolgens verteerd kan worden. Op deze manier kan er optimaal gebruik gemaakt worden van alle voedingsstoffen en zo worden we fit en krijgen meer energie
- Zonder gebitselementen (tanden en kiezen) wordt het erg lastig om goed te kunnen praten. Onze spraak wordt bepaald door het gebit en de tong
- Een andere belangrijke taak van de mond is de rol die deze speelt binnen het immuunsysteem. Alle slijmvliezen, dus ook die van de darm) vormen een eerste verdedigende barrière tussen de binnen en de buitenwereld van het lichaam. Een gezonde mond wordt gekenmerkt door een gezonde barrière en deze houdt schadelijke stoffen buiten. Het helpt ons op deze manier om gezond te worden en te blijven.
7 tips om je gebit gezond en schoon te houden
- Poets je gebit twee keer per dag met een tandenborstel. Dit kan met een elektrische of met een handtandenborstel. Wat de beste manier is om je tanden te poetsen daar zijn de onderzoekers het nog niet over eens. Jouw voorkeur zal bepalend zijn voor het eind resultaat. Of dit met de hand of met een elektrische borstel is, doet er dan niet toe.
- Kauwen. Gebruik je mooie tanden door goed te kauwen op je voedsel. Want daarmee geef je een signaal aan de maag dat de spijsvertering mag beginnen. En dus als je goed kauwt zul je minder klachten hebben zoals; opgeblazen buik, winderigheid, obstipatie.
- Eet zoveel mogelijk groente. Deze voedingsmiddelen zitten vol met vezels die helpen om je mond gezond te houden.
- Drink dagelijks acht glazen water. Voldoende vocht is nodig voor een goede speekselproductie en speeksel beschermt de tanden en kiezen. Daarnaast is nodig voor de voedselvertering.
- Eet minimaal twee keer per week vis, waarvan één keer vette vis. Het omega 3 vetzuur dat in vis zit werkt ontstekingsremmend en het helpt daarmee om je tandvlees gezond te houden.
- Zorg voor voldoende vitamine D. Vitamine D heeft veel functies in het lichaam. Het is onder andere nodig voor een sterk gebit en een goed functionerend immuunsysteem.
- Flos! Alleen poetsen is niet genoeg. Het is erg belangrijk om naast poetsen ook goed de ruimten tussen je tanden en kiezen dagelijks te reinigen. Dat kan met een stoker, rager, flossdraad of met (mijn favoriet) de waterflosser Waterpik. De waterflosser verwijdert bacteriën en voedselresten van de moeilijk bereikbare plekjes in de mond, die een slechte adem veroorzaken. Daarnaast is het effectiever dan ragers en flossdraad. Met slechts 1 minuutje per dag krijg je niet alleen een schoner gebit en een gezond gevoel, maar ook wittere tanden. Want je kunt bij Waterpik namelijk ook kiezen voor de whitening variant met whitening tabletten, die je er los bij kunt kopen. Deze gebruik ik inmiddels zelf. En ik moet zeggen dat ik erg enthousiast ben. Mijn mond voelt zo fris aan en mijn tanden voelen en ogen nog schoner. Aanradertje dus. Meer informatie vind je hier.
Tekst: Vivian Reijs VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
19 december 2016
Natuurlijke kauwgom bestaat
12 december 2014
15 foods voor 2015
23 juni 2020
Zo kun je avocado’s eerder laten rijpen
7 december 2020
3 x gezonde feestdrankjes zonder kerstkilo’s
5 april 2016
Gezond starten met deze Acai Courgettesmoothie
1 januari 2018
Ik ga jou helpen Gezonder, Blijer en Slanker te worden
4 oktober 2018
Bijenpollen: een van de meest voedzame superfoods
27 oktober 2018
Recept voor gezonde chocoladebrownie
6 april 2019
Jezelf gelukkig eten doe je zo!
14 december 2021
8 geweldige dingen die gebeuren als je aan yoga doet
31 maart 2015
Gifvrij eten
23 oktober 2015
Glutenvrije challenge: Barbara over haar coeliakie
12 maart 2014
Kijkje in de koelkast van: Vivian Reijs
22 juni 2021
10 x spijsvertering tips voor op vakantie
16 september 2016
IDEE VOOR LUNCH OF DINER: FLUFFY PANNENKOEKEN
12 december 2020
Kerstkoekjes: deze gingerbread koekjes zijn lekker én gezond
25 januari 2015
Glutenintolerantie
25 maart 2015
De vetfluisteraar
23 januari 2016
Paleo voor kids: zoete aardappel muffins
9 februari 2016
Wat zegt jouw tong over je gezondheid?
1 september 2019
Dit wil je eten om de hersenen zo gezond mogelijk te houden
9 september 2016
KIKKERERWTEN BURGER
15 juni 2019
Gezond aankomen: dat doe je op deze fijne manier
27 oktober 2014
5 gezonde vragen van de ‘Margriet’
16 januari 2019
Waarom is kokos zo gezond?
3 april 2016
Wél eten, toch ontgiften!
21 januari 2017
Glutenvrije pasta met avocado en zalm
24 januari 2019
Femke –
Prima!
Anoniem –
Sabrina Stouten –
Evelien –
Wendy –
Iets toevoegen aan het winkelmandje werkt af en toe niet lekker.