Lupinemeel, wat is het eigenlijk en waarom zijn zoveel mensen hier zo enthousiast over? In dit artikel leggen we het uit. Lees je mee?
Koekjes, cakes, muffins, crackers en broden
Wanneer je koekjes, cakes, muffins, crackers of broden in de supermarkt koopt zijn deze vaak gemaakt van tarwe. Zoals jullie weten is tarwe een graan met gluten. Mensen die last hebben van darmproblemen (of vaak buikpijn hebben) kunnen gluten beter vermijden. Daarom kopen zij deze producten dan ook niet. Maar ook als je graag gewicht wil verliezen kan je deze producten beter niet kopen.
Amandelmeel
Veel mensen met darmproblemen en mensen die willen afvallen bakken zelf koekjes, cakes, muffins, crackers en broden. Op deze manier kunnen ze zelf de ingrediënten kiezen en het gebruik van gluten omzeilen. Vaak kiezen zij ervoor om baksels te maken van bijvoorbeeld amandelmeel. Amandelen bevatten namelijk geen gluten en hebben een veel lager koolhydraatgehalte dan granen.
LEES OOK: Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
Lupinemeel
Maar naast amandelmeel bakken veel mensen ook met lupinemeel. Dit is namelijk gezonder en beter. Maar wat is dit nu eigenlijk? Lupinemeel is meel van peulvruchten (lupinebonen). Peulvruchten bevatten geen gluten en weinig koolhydraten (net als amandelen). Ook hebben peulvruchten een lager vetgehalte dan amandelen. Dit is erg aantrekkelijk voor mensen die willen afvallen.
Lupine bonen bevatten daarnaast ook vezels die je goede darmbacteriën voeden en daardoor bijdragen aan een gezonde darmwand. Granen en amandelen hebben deze vezels niet. De eiwitten in lupinebonen (in tegenstelling tot de eiwitten in granen en amandelen) beschikken ook over alle belangrijke aminozuren.
Tekorten in deze aminozuren treden vaak op bij vegetariërs en veganisten. Hierdoor zijn lupinebonen ook voor hen heel aantrekkelijk om te eten. Het bakken met meel van lupinebonen in plaats van met bijvoorbeeld tarwemeel is daardoor aan te raden. Speciaal voor mensen met darmproblemen, mensen die willen afvallen en mensen die hoofdzakelijk plantaardig eten.
Maar…
De gezonde eigenschappen van lupine bonen gaan verloren wanneer je suiker toevoegt tijdens het bakken. Bij blootstelling aan hoge temperaturen in de oven treden namelijk bepaalde reacties op tussen de suikers en de eiwitten in het lupinemeel. Hierdoor zullen de aminozuren versuikeren en zullen tevens stoffen ontstaan die de optimale zuurtegraad in je darmen verstoren.
Tekst: Josien Schuttevaar
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
13 maart 2017
Wat moet je weten over biologisch eten?
2 september 2019
10x gluten in producten waarin je ze niet verwacht
9 augustus 2015
Herman over bonen
25 mei 2016
3 stappen om NU gelukkig te leven
24 maart 2014
Inspiratie voor de Challenge
13 mei 2016
Guacamole Nori Roll
13 maart 2016
Gezond boodschappen doen met weinig geld?
28 februari 2019
tips voor een gezond carnaval
29 oktober 2019
Zo blijf je gemotiveerd om te sporten nu het kouder is
1 juli 2018
5 Tips om de week gezond door te komen!
15 oktober 2014
Recept voor een basic smoothie
5 maart 2015
Ben jij al happy in shape?
1 januari 2018
Ik ga jou helpen Gezonder, Blijer en Slanker te worden
20 april 2016
Hoe kun je sporten hygiënisch houden?
4 juni 2015
Zonnige Chia punch
8 januari 2016
Health & Beauty trend: ‘Oil pulling!’
11 januari 2019
Zo voorkom je ongezond snacken tijdens donkere dagen!
21 oktober 2018
Meer bewegen? 8 tips
27 september 2018
Testimonial: Brenda over haar persoonlijk consult van Viv!
27 augustus 2015
Viv Loves it: SUE, zoet zonder suiker
3 juli 2020
7 tips voor een mooi en gezond gebit
31 juli 2014
Frisse veldslasalade
9 april 2021
PCOS? Dit doe je eraan!
6 maart 2019
Voel je je ongelukkig in je werk? Wij helpen je!
1 oktober 2018
Stop vandaag nog met roken!
21 januari 2017
Glutenvrije pasta met avocado en zalm
13 september 2017
Zoete aardappel-wortelsoep met feta
7 september 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –