Kinderen moeten nou eenmaal wat langer slapen dan volwassenen. Dat weten we allemaal. Maar wat doet slaap precies voor je kind? En hoe zorg je ervoor dat ze voldoende slapen? Met deze 10 dingen helpen we je alvast op weg!

1. Waarom je kind slaap nodig heeft.

Slaap is heel belangrijk voor je kind. Kleinere lichamen hebben de tijd nodig om te groeien en gezond te blijven. De spieren, waaronder het hart, herstellen zichzelf tijdens de slaap. Daarnaast controleert slaap ook de signalen die aangeven wanneer je kind vol zit of honger heeft.

2. Slaap stimuleert het brein.

Terwijl je kind ligt te slapen slaan de hersenen de herinneringen van de dag op zodat die later kunnen worden teruggehaald. Dat is een belangrijk onderdeel van het leren.

Daarnaast is slaap belangrijk zodat het kind zich beter kan concentreren op school. Met genoeg slaap is het schoolwerk sneller gedaan met minder fouten.

3. Hoeveel slaap heeft mijn kind nodig?

Kinderen hebben meer slaap nodig dan volwassenen. Een kleuter moet gemiddeld 11 tot 14 uur slaap per dag krijgen. Kinderen van 3 tot 5 jaar hebben ongeveer 11 tot 13 uur nodig. Met 6 tot 13 jaar heeft een kind 9 tot 11 uur nodig. Tot slot hebben tieners zo’n 8 tot 10 uur nodig. Hoeveel die daadwerkelijk slapen is een heel ander verhaal.

4. Heeft mijn kind een dutje nodig?

Hoeveel je kind overdag slaapt (dutje doet) heeft te maken met hoeveel je kind ’s nachts slaapt. Het verschilt per kind, maar de meeste kinderen stoppen met dutjes als ze 5 jaar zijn. Als ze dan nog steeds veel slapen overdag moeten ze misschien eerder naar bed.

5. Hoe krijg ik mijn kind naar bed?

Bedtijd hoeft niet een strijd te zijn. Zorg ervoor dat je een routine hebt, ook in het weekend. Dat kan een lekker badje zijn, dan tanden poetsen en naar de wc gaan, maar zorg ervoor dat het altijd eindigt in de slaapkamer.

Doe een rustige activiteit voor het slapen gaan. Ga bijvoorbeeld samen lezen bij gedimd licht. Houd vooral schermen en fel licht weg.

Heeft je kind moeite met slapen? Zorg er dan voor dat het bed alleen bedoeld is voor slapen, dus niet voor lezen, huiswerk of spelletjes.

6. Kan mijn tiener op tijd gaan slapen?

Het is niet onmogelijk, maar ook niet altijd even makkelijk. De interne klok van je tiener zorgt ervoor dat ze ’s avonds laat naar bed gaat en de volgende dag lang blijft liggen.

Dim de lichten ’s avonds, of ze nou naar bed willen of niet. Houd de slaapkamer koel en zeg tegen je tiener om de telefoon, televisie en computer uit te doen.

Bespreek met elkaar hoe laat ze kunnen uitslapen in het weekend. Probeer dit niet te langer dan 2 uur dan de normale tijd te doen.

7. Moet school later beginnen?

Het is een lastige kwestie voor scholen en ouders, maar er is niet een makkelijke oplossing.

Veel middelbare scholen beginnen al om 8 uur. Dat maakt het voor tieners lastig om genoeg slaap te krijgen, aangezien veel tieners niet voor 11 uur in bed liggen.

Een latere starttijd kan kinderen een academische boost geven. Meerder studies hebben al aangetoond dat tieners beter presteren en hogere cijfers halen als ze genoeg slaap krijgen.

8. Slaapt mijn kind genoeg?

Je weet dat je kind genoeg slaapt als hij/zij: binnen 15 tot 30 minuten in slaap valt, in de ochtend makkelijk uit bed komt en als hij/zij overdag en op school geen dutjes doet.

9. Kan slaap een stoornis zijn?

Meestal hoort het bij het opgroeien als kinderen veel slapen of dutjes doen. Maar soms is er een medische aandoening die achter de problemen zit. Let op snurken, lange pauzes tussen ademhalingen of moeite met ademen tijdens het slapen. Laat hem of haar dan checken voor slaapapneu.

Slaapwandelen, nachtmerries of bedplassen zijn ook tekenen van een slaapstoornis. Check met de huisarts wat je het beste kunt doen.

10. Is het ADHD of niet genoeg slaap?

Volwassenen en kinderen gedragen zich niet hetzelfde op te weinig slaap. Jij wordt misschien heel rustig, maar je kind kan heel druk worden. Dit gedrag kan lijken op ADHD. Bij twijfel kan de huisarts je helpen.

Als je kind wel ADHD heeft is het belangrijk dat hij of zij genoeg slaap krijgt. Dit kan helpen bij de concentratie en zorgt ervoor dat je kind minder hyper is.

 

Tekst: Emma Bering voor Vivonline

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten