We zijn dol op onze kinderen. Maar serieuze gesprekken met ze voeren? Oef, dat blijkt toch vaak heel erg lastig. Zeker als er gevoelige onderwerpen om de hoek komen kijken. Met name praten over voeding en gewicht wordt door vele ouders als een enorme uitdaging gezien. Daarom geven we je 7 tips die je kunnen helpen voor een positief voedingsdialoog tussen ouder en kind.
“Practice what you (want to) preach”
Het goede voorbeeld geven. Het lijkt zo gemakkelijk maar toch gaat het hier nog heel vaak mis. Als ouder heb je een belangrijke voorbeeldfunctie. Al vanaf de geboorte volgen kinderen nauwkeurig wat je doet en vertonen ze imitatiegedrag. Of het nu gaat om eetgewoonten, sociale contacten of voldoende beweging. Wanneer je zelf het tegenovergestelde gedrag laat zien, wordt het een hele uitdaging om je kinderen het gewenste gedrag aan te brengen. Dus wil je dat je kind minder frisdrank drinkt? Laat zelf dan ook dat glas cola staan.
Zorg voor de juiste coping vaardigheden
Coping is de manier waarop iemand met stress en problemen omgaat om de gevolgen daarvan te verminderen. Iedereen reageert anders op gebeurtenissen. De een wordt boos, de ander zoekt afleiding en weer een ander zoekt troost in eten. Ook hier geldt weer dat kinderen vaak de coping vaardigheden van hun ouders overnemen. Dus ben jij zelf een emotie-eter? Grote kans dat je kinderen hun eigen stress en problemen ook op die manier te lijf gaan. Gelukkig zijn er – in plaats van emotie eten- nog vele andere coping strategieën die je toe kunt passen. Voldoende beweging, sociale activiteiten, ontspanning of er met -een professional- over praten, hebben allemaal een positief effect!
Zit er niet bovenop
Natuurlijk wil je als ouder het allerbeste voor je kind. En je mag kinderen er af en toe best op wijzen om gezonde(re) keuzes te maken. Dat hoort bij de opvoeding. Maar als je er continu bovenop zit, dan komt dat vaak niet ten goede aan jullie vertrouwensband. Neem, wanneer je eigenlijk voor de zoveelste keer wil ingrijpen en waarschuwen, eens een diepe hap lucht en focus je voor even op iets anders. Je kind wat meer autonomie geven, kan een hele positieve uitwerking hebben op zijn of haar gedrag. Zeker als je kind weet dat jij er bent om hem of haar te steunen en niet alleen maar om te oordelen.
Ga op zoek naar gedeelde interesses en hobby’s
Vind activiteiten die jullie allebei van nature graag doen. Een veelgemaakte fout door ouders is voor hun kind besluiten dat het meer moet gaan sporten omdat je dat zelf als ouder ook altijd goed deed. Zo werkt dat dus niet. Je kind vindt niet per definitie dezelfde dingen leuk of fijn. En zeker wanneer je kind problemen heeft met zijn of haar gewicht, dan ligt dat allemaal extra gevoelig. Probeer daarom juist samen op zoek te gaan naar activiteiten die jullie beide goed liggen. Geef ze daarmee de kans om ook hun eigen interesses te ontdekken en laat vooral weten dat je achter ze staat. Zo kun je het langzaam én met veel plezier en resultaat opbouwen.
Creëer betrokkenheid
Om gesprekken tussen ouder en kind te vergemakkelijken is het heel belangrijk dat een kind zich voldoende betrokken en serieus genomen voelt. Zeker wanneer je je kind iets wil leren en meegeven over gezonde voeding en gezonde gewoontes. Een tip is om te zorgen voor laagdrempelige manieren om een gesprek hierover aan te gaan. Dat kan bijvoorbeeld door voor te stellen samen lekker te koken. En dan bij voorkeur een gerecht waarvan je weet dat je kind er dol op is. Dan kun je op een luchtige manier het onderwerp voeding aansnijden, terwijl jullie plezier hebben in de keuken. Met pubers kan dat soms wat lastiger zijn. Maar dat is geen reden om het niet te proberen. Zorg ervoor dat je het in elk geval met een activiteit probeert waarvan je weet dat je kind daar plezier in heeft.
Help mee en bied gezonde keuzes
Wanneer een kind echt gewicht moet verliezen vanwege gezondheidsredenen, wordt het voor ouders vaak extra lastig. Je schiet dan vaak in de ‘hulp-stand’ en geeft je kind van allerlei suggesties wat het wel en niet mag eten. Natuurlijk heb je alleen maar goede bedoelingen, maar toch werkt dit vaak averechts. Kinderen krijgen hierdoor al gauw het idee dat ze ‘anders’ zijn de rest, met alle gevolgen van dien. Een goede tip is om te proberen als gezin ondersteunend te zijn. Zorg met zijn allen voor een gezonde leefstijl, eet dezelfde gezonde maaltijden en gezonde tussendoortjes. Dat maakt het echt voor iedereen makkelijker.
Wees geduldig
Praten met kinderen over gevoelige onderwerpen heeft vaak tijd nodig. Blijf eraan werken en geef vooral niet op. Forceren maakt het vaak alleen maar erger. Focus daarentegen vooral op de liefde voor je kind en op de mogelijkheden die jij in huis hebt om je kind te helpen. Daarom is de volgende boodschap misschien nog wel net zo belangrijk: ‘werk in de tussentijd ook aan jezelf’. Als ouders hebben we veel meer invloed op onze kinderen dan we denken. Geef je kinderen daarom vooral het voorbeeld hoe ze het beste uit zichzelf kunnen halen en hoe ze zich gezonde (eet)gewoontes eigen kunnen maken. En laat ze bovenal zien dat, ook als het even tegenzit, je kwetsbaarheid altijd om kunt zetten in kracht.
BewarenBewaren
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
1 september 2014
Quinoa; een true superfood!
6 januari 2017
Boost je winterweerstand met deze BoerenCool smoothie
18 maart 2018
Hot Maca Choco, de hormoonoppepper!
27 mei 2016
Beautiful Breakfast
27 november 2014
Thaise soep met de Vitamix
28 januari 2017
Gratis kaarten voor De Gezondheidsbeurs
3 oktober 2017
Weerstand booster Vitamine C(amu camu)!
26 maart 2016
6 tips om hardlopen leuk te vinden
9 mei 2016
Krystl: Alles of niets
7 september 2016
BACK TO SCHOOL MET DE HEALTHY KIDS BOX
23 mei 2016
Wat staat er altijd in mijn koelkast?
30 juni 2018
Grappige weetjes over gewicht verliezen
13 januari 2021
Hoe een gezonde bloedsuikerspiegel je helpt met afvallen
3 mei 2016
Eet jij al orthomoleculair?
9 oktober 2015
Leven met een allergie/intolerantie
23 oktober 2017
Is af en toe een eitje genoeg voor voldoende eiwitten?
21 augustus 2018
Tips tegen puistjes
27 januari 2020
Geef je gezondheid een boost met Floradix Magnesium
23 augustus 2015
Hotspot: Lotti’s
13 maart 2016
Gezond boodschappen doen met weinig geld?
19 december 2016
Inspiratie voor een kerstdiner
23 februari 2016
Gezonde maaltijdsalade: Zweedse Healthy Plate
20 november 2015
Bewust smullen: Gluten-, lactose-, en suikervrije kruidnootjes!
1 april 2016
9 x inspirerende foodie instagram accounts
21 september 2018
Beste avocado-tip ooit!
12 november 2015
Jamie Olivier trakteert!
25 juni 2015
Eivissa Food
28 februari 2019
tips voor een gezond carnaval
1 januari 2018
Ik ga jou helpen Gezonder, Blijer en Slanker te worden
27 juli 2014
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –