Heerlijk een soepje, lekker laten trekken en dan genieten van een heerlijke, gezonde maaltijd. Saoto soep is een grote favoriet, het is zo gezellig met al die bakjes op tafel, zo kan ieder zijn eigen soepje maken. Wil je een gezonde maaltijd? Dan laat je de rijst en de chipjes achterwege. Zo is de soep geschikt voor iedereen. Je kan de bouillon heerlijk laten trekken en er de volgende dag van genieten, de soep is dan zelfs nog lekkerder. Of maak zondag een grote pan en vries het in, zo kan je de hele week makkelijk en gezond eten!
Saoto soep
Personen: 4
Bereidingstijd: ca. 30 minuten + 1 uur wachten
Ingrediënten
- 2 grote uien
- 4 teentjes knoflook
- 4 cm laos (1 eetlepel laos poeder kan ook)
- 1 stengel citroengras
- Kokosolie (of olijfolie)
- 1 kg kippendijen (het liefst scharrel/biologische kip)
- 4 blokjes gevogeltebouillonpoeder (haal dit bij de biologische winkel, hier zit er geen E-nummers in)
- 3 l water
Garnituur
- 200 gr Surinaamse rijst
- 4 eieren
- 1 rode peper
- 5 eetlepels zoute sojasaus
- bladselderij
- 100 gr tauge
- 200 gr kleine frietchips
- gebakken uitjes
Bereiding
Pel en snij de uien en knoflook grof. Schil de laos en kneus de citroengras. De citroengras kneus je door er met een groot mes op te slaan, hierdoor breekt het citroengras een beetje waardoor de heerlijke smaak beter vrij komt.
Verhit een scheut olijfolie in de soeppan en bak de kippendijtjes om en om lekker bruin. Als de kip goudbruin is haal je de stukjes uit de pan en leg ze op een bord. Doe de laos, knoflook, ui, citroengras en de bouillonblokjes in de pan en fruit dit 5 minuten zodat alle smaken en geuren vrij komen.
Schep de kip terug in de pan en schenk het water erbij, breng dit aan de kook en laat het 20 minuten rustig koken. Haal een derde van de kip uit de pan en laat dit afkoelen. Zet het vuur laag en laat de soep nog circa een uur koken.
Kook ondertussen de rijst volgens de verpakking. Breng een pan water aan de kook en kook de eieren hierin in circa 8 minuten hard. Giet de eieren af en spoel ze af met koud water, pel de eieren.
De kip die je uit de pan gehaald hebt en die inmiddels is afgekoeld kan je nu in stukjes snijden. Verhit een koekepan met een scheutje olie en bak de kip goudbruin.
Snijd de bovenkant van de rode peper eraf en rol de peper tussen je handen, zo vallen alle pitjes eruit. Hou je heel erg van pittig laat de pitjes dan zitten. Snijd de peper in dunne ringetjes. Schenk de soyasaus in een kommetje en doe de peperreepjes erbij. Snijd de bladselderij fijn.
Serveer de rijst, eieren, gebakken kip, bladselderij, peper-soyasaus, tauge, frietchips en de gebakken kip elk in een apart schaaltje. Schenk voor iedereen een kommetje soep in en laat iedereen zijn saoto soep naar keuze garneren.
Eet smakelijk!
Tekst: Anne van Engelen voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
8 januari 2016
Health & Beauty trend: ‘Oil pulling!’
8 december 2016
Tips met recepten om heerlijk te eten zonder suiker!
2 september 2018
Dagelijkse lichaamsbeweging is gezond!
10 oktober 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEKJE NINA PIERSON
31 juli 2014
A kiwi a day…
23 augustus 2018
Passievrucht: alles wat je moet weten over dit leuke fruitstuk
28 december 2019
‘Happy last year’: het jaar goed afsluiten
25 januari 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Hidde de Vries
10 augustus 2018
Wij willen ook testosteron!
26 december 2016
Gezond ontbijt: Healthy banaan/ ei pannenkoek
17 februari 2018
Na de geboorte: tips voor een gezond en gelukkig herstel
28 oktober 2015
Heerlijk voorleesboek van Cabaretière Madelijne Kool
7 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Jetteke van Lexmond
27 juli 2018
9 x natuurlijke verkoeling bij zomerse hitte
12 maart 2020
Griep? Deze 5 supplementen werken echt!
31 augustus 2015
Pittige wortelspread
13 december 2015
huilbaby, astma, ADHD?? Wij hebben wat tips voor jou.
8 december 2016
Wil jij ook meer gaan sporten? Ga voor een gezond 2017!
28 februari 2019
tips voor een gezond carnaval
29 april 2019
Deze voeding is funest voor je hormonen
23 oktober 2015
Glutenvrije challenge: Barbara over haar coeliakie
20 juni 2018
3 x lekkere lunchsalades to go!
17 september 2017
Glutenvrije sobanoedels met heel veel groente
16 april 2016
Hoe houd je de koelkast schoon?
25 september 2014
Sugardip? Neem de 4 O’Clock juice
22 maart 2019
Meer groenten eten is gezond, en zo doe je het!
6 juni 2022
Vitamine D staat op nummer 1
21 januari 2015
Chips tijdens de afval challenge …
26 juli 2018
Echte Hollandse kruiden, zonder smaakversterkers
29 september 2022
Heb je weinig energie? Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel
6 juli 2014
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –