Als het mooi weer is is het natuurlijk heerlijk en super gezellig om ‘s avonds de barbecue aan te zetten. Je nodigt wat vrienden of familie uit, lekker stukje vlees op de barbecue, wijntje erbij en je hebt een perfecte avond. Maar vaak gaan er kilo’s vlees doorheen op een avondje barbecuen en wat minder groente. Daarom hebben wij speciaal voor jullie onze favoriete barbecue recepten op een rijtje gezet. Zodat je wat meer groente eet, maar het nog steeds net zo lekker is!
Bloemkoolsteak
We beginnen met bloemkoolsteak, een van mijn favorieten. Eigenlijk is het heel simpel, je snijdt de bloemkool in plakken, vet hem in met wat olijfolie en strooit er wat kruiden naar keuze overheen. Dit kunnen steak kruiden zijn, maar bijvoorbeeld ook verse kruiden. Hierna grill je je bloemkool op de barbecue, als je het idee hebt dat ‘ie goed gaar is kan je hem eraf halen (na ongeveer 15-20 minuten) en heb je een heerlijke bloemkoolsteak.
Gepofte zoete aardappel
Ook gepofte zoete aardappel is een van mijn favorieten. Maak van tevoren je aardappel goed schoon en pak hem hierna goed in in aluminiumfolie. Leg dit pakketje ongeveer 25 tot 30 minuten tussen de hete kolen en je hebt een heerlijke gepofte zoete aardappel. Om het helemaal af te maken kan je er een (gezond) sausje bij maken van bijvoorbeeld volvette Griekse yoghurt met wat bieslook erdoorheen gesneden.
Groentespies
Ook heerlijk is een groentespies. Pak een spies of saté prikker en rijg deze vol met je favoriete groente. Hierbij kan je denken aan champignons, ui, paprika of courgette. Alle groente kan er natuurlijk op. Leg je spiesen op de barbecue en wacht tot de groente goed is gegrild. Eventueel zou je de groentespiesen nog kunnen insmeren met wat olijfolie of zelfgemaakte marinade.
Zalmfilet
Ook zo lekker, een stukje zalm op de barbecue. Pak een stukje zalmfilet in in zilverfolie en leg deze ongeveer 10-15 minuten op de barbecue. Je kan er eventueel peper, zout en wat tijm of rozemarijn bij in stoppen, dan geef je extra smaak aan je zalmfilet. (Hier lees je trouwens waarom de vetten in zalm zo gezond zijn.)
Kip spiesjes
Kip spiesjes zijn misschien wel een van mijn lievelingsgerechten tijdens een barbecue. Vooral wanneer je ze insmeert met zelfgemaakte marinade. Denk hierbij aan een marinade van bijvoorbeeld tijm, honing, mosterd en wat sinaasappelsap. Dan krijg je echt de allerlekkerste kip die er is! Leg je spiesjes op de barbecue tot ze gaar zijn.
Fruitsalade
Fruitsalade is altijd goed. Maak een salade met je lievelingsfruit, voeg er wat citroen- of limoensap aan toe zodat je fruit niet gaat verkleuren en zet op tafel. Ziet er kleurrijk uit en is om te smullen!
Sausjes
Sausjes kan je het beste zelf maken, dan weet je hoe gezond ze zijn (en het is nog lekkerder ook!). Mijn twee favoriete sausjes zijn tzatziki en guacamole. Die maak ik dan op deze manier:
- Tzatziki
Voor de tzatziki neem ik een paar eetlepels volle Griekse yoghurt, hier doe ik dan een (of twee) teentjes knoflook doorheen. Verder rasp ik komkommer en deze rasp roer ik dan door de yoghurt met knoflook. Voor een extra lekkere smaak zou je er wat limoensap (of geraspte schil) doorheen kunnen doen. Lekker fris!
- Guacamole
Guacamole kan ik serieus overal bij eten, zo lekker!! Ik maak dit eigenlijk volgens een ‘standaard’ recept. Één avocado, een halve rode ui (of sjalotje, dit is wat minder scherp), limoensap, een tomaatje, een halve rode peper en een teentje knoflook. Je kan er voor kiezen om de guacamole wat grof te houden, in dit geval snijd je alle ingrediënten klein en prak je ze door elkaar. Ook kan je er een wat dunnere dip van maken, dan gooi je alles in de mixer totdat je een glad geheel hebt.
Tekst: Djoeke Dekker voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
9 september 2018
Allergie of intolerantie: wat is het verschil?
12 november 2015
Jamie Olivier trakteert!
13 maart 2016
Gezond boodschappen doen met weinig geld?
25 oktober 2017
Dit zijn de 50 de meest gezonde producten die er bestaan
30 augustus 2015
Spelt & Zomerbietjes Salade
19 augustus 2016
HEERLIJKE VEGAN JAM VAN GEMIXTE BESSEN
1 januari 2017
Gezond eten met een klein budget
23 oktober 2014
Vivonline goes to Paris
6 januari 2020
5 eenvoudige tips om gezonder te eten in het nieuwe jaar
15 mei 2016
Eet jij genoeg van elke kleur?
26 juni 2018
Welke supplementen neem je mee in je koffer?
4 januari 2018
Dit zijn de foodtrends voor 2018
1 februari 2017
EETDAGBOEK VAN TOPHOCKEYSTER ELLEN HOOG
28 januari 2015
De Nationale Eettest BNN
20 april 2019
Wat doen hormoonverstorende stoffen met ons?
2 september 2017
Een verantwoord tussendoortje voor kinderen
5 mei 2014
De multifunctie van kokosolie!
18 maart 2017
Krijg een beter huwelijk aan de hand van deze tips!
5 maart 2015
Lieke van Lexmond is Happy in Shape
17 juni 2019
Negen tips voor een zorgeloze menstruatie
9 juni 2016
Rode linzensoep
27 november 2018
Wil je jouw metabolisme een boost geven? Ga langzamer leven!
2 november 2018
Spirulina voor een betere gezondheid
23 mei 2015
Clean Meals: doe jij met ons mee?
28 juli 2016
EXPERT YVONNE: ZONLICHT VOOR EEN STERK GEBIT
5 februari 2021
Online masterclass PMS & Moodswings
26 juli 2018
Echte Hollandse kruiden, zonder smaakversterkers
16 september 2019
Portobelloburger met omelet en avocado, uit ‘Gezonder met Viv’
3 juli 2014
Gezond, lekker en simpel: bloemkoolrijst
14 april 2020
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –