Quinoa; ‘A True Superfood’ Paul Visser (Nature Crops) vertelt!

Quinoa; ‘A True Superfood’. Paul Visser (Nature Crops) vertelt ons graag over de kracht van ‘heilige voeding’ van de Inca’s dat 5000 jaar geleden al door de roemruchte bevolking op extreme hoogtes in het Andesgebergte werd verbouwd. Quinoa – spreek je uit als “kienwah” – is een pseudograan met extreem hoge voedingswaarden en behoort tot de zaadsoort. Zaden worden in vergelijking tot granen (tarwe) veel beter verteerd en zijn glutenvrij. Bovendien 100% natuurlijk en onbewerkt. Daar worden wij happy van!

1. Wat is Quinoa precies en waar komt het vandaan?
Pseudograan Quinoa (Chenopodium quinoa Willd.), is een van oorsprong Zuid-Amerikaanse plant, welke reeds 5.000 jaar geleden op extreme hoogtes in het Andesgebergte van Ecuador, Peru, Bolivia en Argentinië werd verbouwd door de roemruchte Inca’s. De naam ‘Quinoa’ komt uit het Quechua, de oorspronkelijke taal van de Inca’s, en betekent ‘Moedergraan’ of ‘Supergraan’. De Inca’s gebruikten de Quinoa zaden om te koken zoals rijst en beschouwden Quinoa als hun ‘heilige voeding’. Vandaag de dag behoort Quinoa tot de selecte categorie van ‘superfoods’ vanwege de uitzonderlijk hoge voedingswaarden.

2. Wat is het verschil tussen Tarwe en Quinoa?
Quinoa is geen graansoort en dus glutenvrij. Quinoa is dus een goed en gezond alternatief voor granen, voor mensen met coeliakie en voor mensen die gevoelig zijn voor gluten. Symptomen voor gevoeligheid voor gluten zijn o.a. opgeblazen gevoel en chronische moeheid.

3. Is Quinoa te vergelijken met Couscous, zo nee, waarom niet?
Ja en nee. Quinoa zaden zijn in tegenstelling tot couscous 100% natuurlijk en onbewerkt. Quinoa zaden komen uit de bloemen van de Quinoa plant en wij verkopen biologisch gecertificeerde Quinoa zaden geheel onbewerkt in onze mooie NatureCrops branded verpakkingen. Couscous is een bewerkt product, dus niet 100% natuurlijk. Het wordt bovendien gemaakt van griesmeel en durumtarwe, dus het is in tegenstelling tot Quinoa een bewerkt graanproduct en dus niet glutenvrij. Qua toepassing kun je Quinoa wel enigszins vergelijken met couscous. Alle gerechten die je met couscous kunt bereiden, kun je ook met Quinoa bereiden. Echter, Quinoa is veelzijdiger dan couscous. Wij verkopen namelijk ook voorgekookte Quinoa, Quinoa vlokken, Quinoa meel en gepofte Quinoa, waarmee de je lekkerste en gezondste ontbijtjes, salades, soepjes, hoofgerechten en desserts kunt maken.

4. Wat maakt Quinoa zo voedzaam?
Quinoa wint de afgelopen jaren wereldwijd enorm aan populariteit als zijnde een ‘superfood’, omdat Quinoa meer natuurlijke plantaardige eiwitten bevat dan alle andere graansoorten. Bovendien bevat Quinoa alle essentiële aminozuren. Eiwitten zijn belangrijke bouwstoffen voor ons lichaam en eiwitten verzadigen goed, hetgeen bijdraagt om op gewicht te blijven. Quinoa bevat ook veel voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Voedingsvezels dragen bij aan een goede werking van de darmen en voedingsvezels verzadigen ook goed. Maar het allerbelangrijkste vind ik persoonlijk is dat Quinoa waanzinnig lekker is! Dat is de reden dat ik zo gefascineerd ben door Quinoa!

5. Past Quinoa in het rijtje van Amarant, Spelt, Boekweit, Zuurdesum, Teff?
Amaranth is net als Quinoa een plant afkomstig uit Zuid-Amerika, en ook geen graansoort dus glutenvrij. Spelt is wel een graansoort en bevat veel gluten, waardoor je er goed brood van kunt bakken. Boekweit is net als Quinoa en amaranth een plant, dus ook geen graansoort en glutenvrij. Zuurdesem is een brooddeeg dat wordt gemaakt zonder toevoeging van bakkersgist. En teff is net als spelt weer een graansoort, welke gluten bevat, hoewel teff wel geschikt is voor mensen met coeliakie. Kortom, alle genoemde planten en grassoorten (granen) verschillen dus wel van elkaar, maar het zijn allemaal wél alternatieven voor de enorme overdaad aan (minder gezonde) tarweproducten.

6. Wat zijn de mogelijkheden met Quinoa, welke soorten heb je?
Quinoa zaden: Koken, in 12 minuten klaar. Vervolgens vers fruit toevoegen, verse noten, snufje kaneel en eventueel wat honing. Het resultaat: een waanzinnig lekker & gezond ontbijt. Maar je kunt er ook heerlijke salades en taboulehs mee maken, lekkere gevulde soepjes, en (vegetarische) hoofdgerechten (Quinoa in plaats van rijst, couscous, pasta, aardappels).

Quinoa voorgekookt : Koken, in slechts 3 minuten klaar. Vervolgens verse dadels toevoegen, verse noten, rozijnen, snufje rauwe cacaopoeder en eventueel wat honing.

Quinoa vlokken: Glutenvrij alternatief voor havermout, dus om lekkere en gezonde papjes / porridge mee te maken. Maar je kunt er ook groente, vlees, vis, kip (glutenvrij) mee paneren. Haal je groente, vlees, vis, kip door Quinoa meel, vervolgens door eiwit, vervolgens door Quinoa vlokken. Bak het krokante ‘korstje’ mooi goudbruin en smullen maar!

Quinoa meel: Glutenvrij bakken (brood en banket)

Quinoa gepoft: Lekkere en gezonde ontbijt ‘cereal’ als topping voor over de yoghurt. Of als gezonder alternatief voor ongezonde, vette croutons. Gepofte Quinoa is een leuk productje om je gerechtjes mooi mee af te garneren.

7. Hoe bereid je Quinoa, welke gerechten maak je er mee en wat voor een smaak heeft het?
Quinoa heeft van nature een redelijke neutrale licht nootachtige smaak. De zaden worden tijdens het koken echter 3 x zo groot, dus het neemt veel vocht op. Dus, als je Quinoa in een willekeurige vruchtensap kookt voor je ontbijt, dan neemt het de smaak van de vruchtensap heel mooi op. Super lekker dus! Probeer maar eens een Quinoa risotto te maken, dat is echt waanzinnig lekker! J

8. Hoe vaak raad jij aan om Quinoa te eten?
Ik eet het iedere dag als ontbijt! Of ik maak een ontbijtje zoals boven omschreven, of ik kook wat voorgekookte Quinoa 3 minuten in een willekeurig vruchtensapje wat ik toevallig in mijn koelkast heb staan en dat voeg ik toe aan wat yoghurt met vers fruit. Door Quinoa verrijk ik mijn ontbijt met natuurlijke, plantaardige eiwitten en voedingsvezels. En dat zijn dé ingrediënten voor een perfect ontbijt!

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten