Misschien heb je het al eens eerder gehoord of gelezen maar niet iedereen is even te spreken over nachtschade groenten. Volgens de een is het slecht en volgens de ander is het goed. Dus hoe zit dat nu echt? Want het zou zonde zijn als we al die lekkernijen voorgoed moeten laten staan toch?
Nachtschade groenten, welke vallen hieronder?
Nachtschade groenten maken deel uit van een plantensoort genaamd Solanaceae. De meeste hiervan zijn niet eetbaar, maar enkele zijn dit wel. Voorbeelden hiervan zijn: tomaten, aardappelen, aubergines, paprika’s en zelfs sommige specerijen en kruiden zoals cayennepeper en chili.
Waarom zijn nachtschade groenten ongezond volgens sommigen?
Dat heeft te maken met het alkaloïde-gehalte, dit zijn chemicaliën waar niet ieder lichaam goed tegen kan. Zowel de medicinale als de toxische aspecten van nachtschade kunnen worden toegeschreven aan de eigenschappen van desbetreffende alkaloïde. In het algemeen is van stikstof bevattende alkaloïden een breed scala van farmacologische toepassingen aangetoond. De zuivere vorm van deze alkaloïden vinden hun toepassing bij malaria en kanker medicatie. Daarnaast hebben deze alkaloïden psychotropische, hallucinerende en soms bepaalde giftige eigenschappen. Er zijn vier basistypen van alkaloïden gevonden in dit soort groenten, maar ze zijn niet allemaal aanwezig in ons standaard voedsel. Steroid alkaloïden worden vaak gevonden in de meeste nachtschade groenten inclusief aardappel (solanine) en tomaat (tomatine). Tropane-, indol- en pyrrolizidine-alkaloïden komen minder vaak voor en staan meer bekend om hun geneeskrachtige eigenschappen.
Kunnen ze daadwerkelijk ontstekingen in de hand helpen?
Nachtschade groenten zijn prachtige hele voedingsmiddelen die eigenlijk veel ontstekingsremmende eigenschappen bevatten. Zoals bijvoorbeeld tomaten, ze zijn onderdeel van de nachtschadefamilie en ze zitten vol met de antioxidanten lycopeen en vitamine C. Lycopeen werkt goed bij het voorkomen van hartaandoeningen, borst- en prostaatkanker. Vitamine C is ontstekingsremmend en het helpt je lichaam op stress te reageren.
Nachtschade groenten helpen alleen ontstekingen in de hand zodra je ze niet goed kunt verteren. Het is dus niet zozeer de schuld van de groente, maar het is eigenlijk de schuld van je lichaam wat niet goed reageert op de verbindingen in het voedsel. Als het voedsel niet volledig wordt verteerd en goed wordt geabsorbeerd zal dit voor ontstekingen in het lichaam zorgen.
Nachtschade groenten bevatten alkaloïden die dus bij sommige mensen ontstekingen kunnen veroorzaken, maar dat heeft dan te maken het de darmen, en het immuunsysteem die aangetast en evenwichtig zijn. Voor deze mensen is het aan te raden om eerst met andere genezende voedingsmiddelen de darmen te genezen of ondersteunen, en het immuunsysteem in evenwicht te brengen. Want alleen dan kunnen de nachtschade groenten goed verdragen worden en kan men profiteren van alle gezonde eigenschappen.
Tip: kun je goed tegen dit soort groenten en dus ook tegen courgette? Dan is courgette pasta een heerlijk gerecht voor jou en het hele gezin! Ik maak dit heel vaak in deze spirali, de kinderen zijn er echt dol op!
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
24 augustus 2018
Moe: 8 tips om op te laden
8 augustus 2022
PMS: Wat is het en wat kun je eraan doen?
15 maart 2017
GENIETEN VAN DE ZON ÈN EEN STRAKKE HUID
26 maart 2014
Een klein flesje sap boordevol vitamines
9 mei 2015
VivOnline’s Bikini Smoothie Challenge
21 juni 2015
Viv’s Raw Choco
22 februari 2017
Receptje: Heerlijke homemade eierkoeken
29 september 2022
Heb je weinig energie? Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel
7 mei 2018
Een lekker recept: Pink Ibiza Acai Bowl
17 januari 2018
De griepepidemie te lijf! Welke 5 supplementen werken echt
12 september 2019
11 manieren waarop je samen met de kleintjes kan koken
31 augustus 2019
De relatie tussen Autisme en voeding
25 juni 2021
Lekker in je bikini!
25 november 2018
Lekkere herfstige pompoen pannenkoekjes
10 november 2015
Viv Health Event
3 juli 2016
Ruzie in je relatie?
27 november 2014
Culinair Comfortfood uit Zadina’s Kitchen
1 maart 2021
Appelazijn: het supermiddel en de alleskunner
15 oktober 2017
Hoe houd je oren goed schoon?
28 augustus 2016
GRIP OP JE AFTER DINNER DIP
10 juli 2016
Tips voor een simpeler leven
7 juli 2014
Ben ik intolerant voor gluten?
9 september 2019
Speltwentelteefjes met kaneel en vanille, uit ‘Gezonder met Viv’
16 oktober 2015
Glutenvrije kip sandwich
7 maart 2017
De verschillende schuilnamen van suiker
23 januari 2017
Glutenvrije pannenkoeken
1 juni 2017
Verantwoord picknicken doe je zo!
28 februari 2023
Eiwitten, waarom hebben we die nodig?
1 februari 2017
EETDAGBOEK VAN TOPHOCKEYSTER ELLEN HOOG
2 juli 2014
Sporten met ‘soapie’ Aysen Baydar
17 september 2017
Glutenvrije sobanoedels met heel veel groente
5 november 2018
Een gezond gebit tijdens de zwangerschap!
7 december 2020
3 x gezonde feestdrankjes zonder kerstkilo’s
5 mei 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –