Molybdeen is een stofje dat voortdurend in je lichaam bezig is om allerlei belangrijke processen op rolletjes te laten lopen. Tijd om eens kennis te maken met dit onbekende sporenelement!
Wat is molybdeen?
Molybdeen is een essentieel sportenelement. Dit betekent dat je er slechts zeer kleine hoeveelheden van nodig hebt voor een goede gezondheid, maar dat je er niet zonder kan.
Wat doet het in je lichaam?
Molybdeen helpt om eiwitten, vetten en koolhydraten af te breken en op te nemen. Daarnaast is het belangrijk voor processen waarbij bepaalde enzymen betrokken zijn. Denk aan de ijzer stofwisseling. Ook heb je dit stofje nodig om schadelijke stoffen uit je lichaam te verwijderen en zo te voorkomen dat deze zich ophopen.
Hoe krijg je voldoende ervan binnen?
Molybdeen kun je binnenkrijgen via water en planten die in de aarde groeien, zoals bonen en linzen. Afhankelijk van de hoeveelheid van deze stof in de bodem, krijg je met plantaardige voedingsmiddelen meer of minder molybdeen binnen. Voedingsmiddelen met een hoog molybdeengehalte zijn onder meer peulvruchten, noten, zuivelproducten, granen en groene bladgroenten. Hieronder hebben we een rijtje voedingsmiddelen neergezet die rijk zijn aan molybdeen:
Peulvruchten
- Linzen
- Diverse bonen
- Erwten
- Pinda’s
Granen
- Haver
- Gerst
Groenten
- Tomaten
- Romaine sla
- Komkommer
- Selderij
- Wortelen
- Paprika’s
- Venkel
Noten en zaden
- Sesamzaad
- Walnoten
- Amandelen
Vis
- Kabeljauw
Zuivel en eieren
- Yoghurt
- Eieren
Kun je een tekort hebben aan molybdeen?
Het is vrijwel niet mogelijk om een tekort te hebben aan molybdeen, behalve wanneer je een erfelijke ziekte hebt waarbij je bepaalde enzymen mist. Ook als je een stofwisselingsziekte hebt en lange tijd aan het infuus moet zonder toediening van dit mineraal, kun je een tekort oplopen. Het is echter gemakkelijker om een teveel van dit sporenelement te hebben.
LEES OOK: Omega 3 een onmisbare dagelijkse aanvulling.
Een teveel aan molybdeen
Als je erge hoge doses van dit sporenelement binnenkrijgt (zoals 10 tot 15 milligram per dag), dan kun je last krijgen van jicht. Supplementen met molybdeen kunnen bestaande jicht ook verergeren. Deze producten kunnen zorgen voor een kopertekort, omdat molybdeen koper uit lichaamsweefsels haalt. Volwassenen zouden dagelijks dan ook niet meer dan 2 milligram van het sporenelement binnen moeten krijgen.
Zou je het als supplement moeten nemen?
Voor gezonde mensen is het niet nodig om een supplement met molybdeen te nemen omdat je het mineraal gemakkelijk via gezonde voeding kunt binnenkrijgen. Mocht je er toch voor kiezen om een supplement te nemen, let dan op dat je niet meer dan 2 milligram per dag binnenkrijgt.
Wat zouden redenen kunnen zijn om het bij te slikken?
Er is nog niet zoveel bekend over dit sporenelement, maar sommigen beweren dat het helpt tegen gistinfecties, zoals candida. Ook zou het onder andere behulpzaam kunnen zijn bij de volgende gezondheidsklachten:
- Allergieën en gevoeligheden
- Astma
- Acne
- Eczeem
- Slapeloosheid
- Bloedarmoede
Als je een kopertekort hebt of een aandoening waardoor je gemakkelijk een kopertekort oploopt, dan zou je zeker geen molybdeen bij moeten slikken. Hetzelfde geldt voor het geval je last hebt van galstenen en nierproblemen. Ook als je Paracetamol slikt, zou je geen molybdeen moeten nemen. Deze middelen reageren namelijk op elkaar. Ben je zwanger, geef je borstvoeding of heb je andere gezondheidsklachten dan de bovengenoemde, dan is het raadzaam om eerst met je huisarts te overleggen voordat je molybdeen gaat slikken.
Wat betekent dit voor jou?
Probeer vooral gezond te eten, want op deze manier krijg je waarschijnlijk voldoende molybdeen binnen. Een gezond eetpatroon bestaat uit veel verse groenten, aangevuld met gefermenteerde zuivel, verse vis, eieren, peulvruchten, glutenvrije (pseudo)granen en noten, zaden en pitten. Vooral groenten krijgen we vaak te weinig binnen. In dit artikel lees je hoe je meer van deze gezonde voedingsmiddelen kunt eten.
Tekst: Annemiek van Puur Figuur
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
15 juni 2015
Boerenkool: hip, trendy & healthy
23 februari 2017
Hoe gezond is thee eigenlijk?
27 juli 2018
9 x natuurlijke verkoeling bij zomerse hitte
12 juni 2016
Help, ik ben suikerverslaafd!
27 juli 2020
Dit is het verschil tussen foliumzuur en folaat
11 november 2018
Lekker weekend receptje: bananen milkshake
24 juli 2019
Zijn ‘superfoods’ echt zo gezond?
23 mei 2016
Wat staat er altijd in mijn koelkast?
12 november 2015
Jamie Olivier trakteert!
12 juni 2014
Leuke Viv tips in de JAN
21 december 2016
9 Tips om kerstkilo’s te voorkomen.
16 september 2016
IDEE VOOR LUNCH OF DINER: FLUFFY PANNENKOEKEN
9 mei 2015
VivOnline’s Bikini Smoothie Challenge
7 november 2014
Herfst weerstands Smoothie
22 september 2018
Dit doen zuivel, wijn en gluten met je huid
1 oktober 2018
Stop vandaag nog met roken!
11 augustus 2017
Vegan koken met Isabella en Loulou van Go With The Glow
2 september 2019
10x gluten in producten waarin je ze niet verwacht
3 december 2020
PMS iedere maand een drama? Niet meer met Viv’s tips!
28 december 2019
‘Happy last year’: het jaar goed afsluiten
31 maart 2015
Geitenmelk: de voordelen voor jouw kleintje
18 januari 2017
Bloedarmoede bij je kind, wat te doen?
23 juli 2017
VEGAN RISOTTO MET SPINAZIE EN CHAMPIGNONS
17 mei 2016
Waarom zijn linzen zo gezond?
7 juli 2014
Ben ik intolerant voor gluten?
3 oktober 2019
Afvallen met een koolhydraatarm dieet? Dit moet je doen
21 juni 2019
Lekker bakken dit weekend met Viv’s appeltaart
13 mei 2016
Vegan yoghurt van cashewnootjes
21 juni 2017
De zin en onzin over gluten
11 augustus 2015
Jesse van der Velde’s mango vlaflip
22 oktober 2018
Tips voor een gezonde broodtrommel
10 juli 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –