Mindful
Ademhaling is de basis van elke mindfullness-oefening en van het leven. Het tot stand brengen van een relatie met je adem, vooral tijdens de zwangerschap, zal blijvende gevolgen hebben voor jou en jouw kind. Eén van de belangrijkste verantwoordelijkheden tijdens de zwangerschap is om het zenuwstelsel gereguleerd te houden, wat op zijn beurt het systeem dat in de baarmoeder wordt gebouwd regelt. Een ander belangrijk aspect van zwangerschap is het versterken van de verbinding en communicatie tussen moeder en kind. Tijdens de zwangerschap verandert lichaam en geest. Stress en angst kan hierbij optreden. Lees hieronder op welke manieren ademhaling het mindful zwanger zijn kan ondersteunen.
Stress
De zwangerschap kan stressvol zijn. Het ontwikkelen van een dagelijkse ademhalingsroutine helpt om toegang te krijgen tot het parasympatisch zenuwstelsel, zodat je helder kan blijven en kan omgaan met de veranderingen die tijdens de zwangerschap en het gehele ouderschap plaatsvinden. Wanneer aanstaande moeders in staat zijn zichzelf te reguleren door een eenvoudige manier van ademen, zet die ontspannen toestand in op hun opgroeiende baby en coördineren zij elkaar op hun beurt.
Verbinding
Tijdens de zwangerschap ervaren zwangeren verschillende emoties. Het is ook niet raar dat je niet altijd gelijk een verbinding voelt met je baby. Drie tot vijf keer per dag een paar minuten contact te houden met je adem om je lichaam, je psyche en je baby geven voldoende kansen om met elkaar in contact te komen. Geef jezelf de ruimte en tijd om met je ademhaling, jezelf en je baby te zijn. De verbinding zal zich na verloop van tijd vormen en versterken.
Communiceren
De gemakkelijkste manier om te communiceren met baby’s in de baarmoeder is vanuit een ontspannen toestand. Elke dag de tijd nemen om te oefenen met het uitbreiden van je uitademing is de snelste manier om over te schakelen naar een parasympatische staat, waardoor je lichaam in een rust-en-verteringsmodus kan zijn. Wanneer het lichaam in dit langzamere tempo overschakelt, geeft het je duidelijkheid en ruimte om de communicatielijnen met je baby te openen. Het zenuwstelsel van baby’s werkt in een veel langzamer tempo. Daarom is die ontspannen staat belangrijk. Vanuit deze staat is het veel gemakkelijker om af te stemmen op de energie van je baby en met hem te communiceren door te lezen, praten, zachte muziek te maken of zelfs zachtjes over je buik te wrijven.
Voorbereiden
Eén van de belangrijkste aspecten van de geboorte is het kunnen ontspannen van je lichaam.
Spanning en stress in het lichaam zorgen voor een moeilijkere bevalling en herstel. Elke dag de tijd nemen om te oefenen met het reguleren van je zenuwstelsel en toegang te krijgen tot een ontspannen staat zal een enorme steun zijn tijdens je zwangerschap en de bevalling. Het aanpakken van elke angst in geest en lichaam is een belangrijk onderdeel van de voorbereiding op de geboorte. Ademhalen kan een hulpmiddel zijn om je bewust te worden van de spanning in het lichaam en het los te laten. Kies een gebied in je lichaam waar je spanning voelt. Begin je inhalaties langer te maken en adem uit (door de neus) terwijl je je bewust blijft van die plek van spanning. Blijf oefenen totdat de spanning is verschoven.
Postpartum
Na de geboorte vindt een grote daling van hormonen plaats en verschuift de aandacht van moeder naar baby. De eisen aan het lichaam en de energie van de moeder kunnen als overweldigend ervaren worden. Na de geboorte is het goed om een zachte manier van ademen op te nemen die je lichaam ondersteunt om zichzelf opnieuw te hervinden door te luisteren naar de behoeften van je lichaam. Goede ademhaling ondersteunt ook de emotionele en mentale gezondheid. Ervoor zorgen dat je herstellende lichaam voldoende zuurstof en rust krijgt, is de sleutel tot herstel op alle niveaus.
Tekst: Tisha den Otter
Bron: Mindbodygreen
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
9 augustus 2016
ZOMERSE LIBIDO VERHOGENDE SMOOTHIE MET MACA & MANGO
18 augustus 2018
Zomers aardbeienijs
15 januari 2018
WINACTIE: Gezond drinken voor je kindjes
11 september 2016
NIKKEL: WAT IS HET, WAAR ZIT HET IN, KUNNEN WE ZONDER?
13 januari 2016
7 tips voor een pijnvrije zwangerschap
4 mei 2016
Viv’s favoriete Moederdag cadeaus
4 juli 2014
Glutenvrije hotspots in Tilburg
20 juni 2018
3 x lekkere lunchsalades to go!
20 januari 2016
Geslaagd! Vivian Reijs volgde de opleiding Kind & voeding!
13 maart 2014
Green Goddess Smooth
13 mei 2016
Viv’s favoriete bestemmingen
30 juni 2018
Wat heb jij nodig om gelukkig te zijn?
29 oktober 2018
DIY: kokosnoot deodorant
10 juli 2017
Koude(therapie) voor een gezond & fit lijf
6 september 2016
EEN HEERLIJKE SALTED CARAMEL SMOOTHIE
1 augustus 2016
HEALTH Q&A: SIBA MTONGANA
12 oktober 2018
Hoe gezond zijn bananen?
16 september 2016
IDEE VOOR LUNCH OF DINER: FLUFFY PANNENKOEKEN
29 april 2019
Deze voeding is funest voor je hormonen
11 april 2019
Stress? Vermijd dan deze voedingsmiddelen
6 januari 2017
Boost je winterweerstand met deze BoerenCool smoothie
16 september 2016
REVIEW: DRIE-DAAGSE DETOX KUUR VAN SAPJE
1 oktober 2018
Pijnvrije zwangerschap? 3 tips
1 juli 2016
JUMP, de geheimen van trampoline springen!
28 april 2015
Boho-Tiffin voor jou!
2 juni 2021
10x eten tegen zonnebrand
19 mei 2017
Water vies? Zó lust ieder kind het!
13 juli 2014
Gezonde glutenvrije vervangers!
27 september 2018
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –