Lees hier alle tips & tricks van Rens kroes, speciaal voor jou én je kids!

Na haar zus Doutzen verovert zusje Rens Kroes Nederland met haar kennis over gezonde voeding en inspirerende boek Powerfood. Graag deelt ze haar tips & tricks met de lezers van VivOnline. En daar zijn wij natuurlijk blij mee!

Live a happy & healthy life. Wat versta jij onder een happy & healthy life?
Ik geloof heel erg dat de combinatie van gezonde voeding, voldoende beweging en ontspanning zorgt voor een fit en gelukkig leven. Ik noem het ook wel de holy triangle. Als coach merk ik dat de holy triangle lifestyle voor iedereen haalbaar is, happy & healthy word je niet van diëten, maar wel van het aanpassen van je voedingspatroon en lifestyle.

Waar komt jouw passie voor gezond eten vandaan?
Gezond eten is mij met de paplepel ingegoten. Mijn opa was de eerste biologische boer van Friesland, mijn oma kruidenvrouw en mijn moeder voedingsdeskundige. Tijdens mijn studieperiode in New York was er op de campus zo weinig gezond voedsel verkrijgbaar dat ik zelf allerlei dingen meenam. Mijn vrienden daar raakten hierdoor geïnspireerd en vonden dat ik hier iets mee moest gaan doen. Ik heb SPH (sociaal pedagogische hulpverlening red.) gestudeerd met als doel mensen te kunnen helpen. 1+1=2. Terug in Nederland heb ik me ingeschreven voor de opleiding tot voedingscoach en hormoontrainer, nu begeleid ik zelf klanten naar een gezonde levensstijl.


Wat is jouw ambitie?
Uiteindelijk wil ik een heel goede healthcoach worden door me te blijven ontwikkelen en steeds bij te leren, zodat ik zelf steeds beter analyses kan doen bij klanten. Naast mijn eigen praktijk en studies, heb ik ook het boek Powerfood uitgebracht waarin naast informatie over voeding en lekkere recepten ook aandacht is voor beweging en ontspanning. En wie weet over een tijd een eigen kookprogramma, dat lijkt me super! Maar de focus zal blijven liggen op coaching.

Wat eet en drink je zelf zoal op een dag en wat probeer je te vermijden?
Ik eet gemiddeld zo’n 5 keer per dag, dus kleine beetjes om de paar uur. Vaak ontbijt ik met havermout of een groene smoothie en ik drink elke dag wel een groentesapje. Verder ben ik grote fan van quinoa, vooral in salades. Het liefst eet en drink ik zo veel mogelijk biologisch, dus het meeste maak ik zelf. Wat ik eigenlijk altijd al vermeden heb zijn frisdranken als Red Bull en cola en alle light producten. Ook ben ik geen fan van poeders en pakjes met toegevoegde e-nummers, kleur-, geur- en smaakstoffen.

Hoe houd je je lichaam mooi in shape?
Naast gezond eten een combinatie van yoga, intensieve krachttraining in de sportschool van zo’n 30 minuten per keer en 1 keer in de week een rondje hardlopen, omdat ik dat zo lekker vind. Teveel hardlopen kan leiden tot bijnieruitputting vanwege de afgifte van het stresshormoon cortisol, dus ik houd het bij 1 keer in de week. Gemiddeld sport ik 3 tot 4 keer per week.

Je bent laatst op yogaretraite geweest. Wat heb je hiervan geleerd?
De laatste tijd heb ik het erg druk met m’n bedrijfje en ik heb ervaren dat bewust ademhalen mij helpt om rustiger en ontspannen te worden. Daarnaast heb ik geleerd te leven in het hier en nu. Ik ben vaker aan yoga gaan doen, want ik krijg er veel energie voor terug en ik merk dat mijn lichaam er soepeler van wordt.

Wat zijn jouw guilty pleasures?
In de basis eet ik heel gezond, maar mentaal moet je soms ook een beetje gepleased worden. Een wijntje of stuk chocola neem ik zo nu en dan ook zeker. Af en toe zondigen is helemaal niet erg, ik geniet er dan intens van en dat geeft me daarna ook weer een boost om gezond te doen.

We hoorden dat je ook regelmatig voedingstips en lekkere snacks hebt voor je neefje Phyllon. Hoe denk jij dat ouders hun kids gezond kunnen leren en laten eten?
Ouders van tegenwoordig worden door de media zo gehersenspoeld qua wat goed zou zijn en niet. Elke sticker verkondigt iets moois, wat vaak helemaal niet zo mooi is. Zie je op echt gezonde producten wel eens een sticker? Het is niet zo moeilijk; probeer zoveel mogelijk puur voedsel te bereiden, net zoals voor jezelf. Alleen iets fijner en in kleinere porties zodat het zacht is voor de darmpjes en maag. Verder is het goed om je kind van kleins af aan zoveel mogelijk te laten proeven, hier ontwikkelt het een brede smaak van. En goed voorbeeld doet goed volgen natuurlijk. Als ouders zelf iets niet lekker vinden, geven ze het vaak ook hun kinderen niet. Probeer je kind zelf te laten wennen aan allerlei verschillende groentes en fruit, zonder het te dwingen iets lekker te vinden. Variatie is key. Probeer voor de kleintjes eens wortel geprakt met venkel. Of een groene smoothie (met bijvoorbeeld een klein beetje tarwegras) in een beker. Iets oudere kids kunnen havermout eten als ontbijt. Dit kun je zo lekker maken als je wilt met bijvoorbeeld een beetje stevia of fruit voor de zoete smaak. Lekker zoet en sappig fruit als watermeloen doet het ook vaak goed. Mijn neefje Phyllon eet werkelijk alles en hij is gek op vis!

Welke voedingstips kun je meegeven aan vrouwen die zwanger willen raken?
Probeer als je zwanger probeert te raken eens superfood maca. Dit werkt libidoverhogend en is goed voor de hormoonbalans. Probeer verder zo gezond en puur mogelijk te eten en zo min mogelijk te stressen.

 

Heb je nog een gouden kids-proof snacktip?
Jazeker! De chocoballen. Ook helemaal favoriet bij Phyllon en zijn vriendjes! Ze zijn gezond en ook nog eens makkelijk om klaar te maken.

Ingrediënten:

  • 200 gram dadels
  • 170 gram verschillende noten
  • 60 ml kokosolie
  • 2 eetlepels rauwe cacao
  • 1 eetlepel chiazaad

Bereidingswijze:
Laat de dadels 15 minuten in water weken. Doe de rest van de ingrediënten in de blender of keukenmachine en mix alles goed fijn. Doe vervolgens de dadels erbij en mix nog een keer. Schep daarna alles in een kom en laat het 10 minuutjes staan.

Maak er vervolgens balletjes van en rol ze in de kokosrasp. Leg ze een uur in de koelkast en daarna zijn ze ready om opgegeten te worden! Tip: Je kunt ze invriezen!

Wat zou je verder nog willen meegeven aan de lezers van Viv Online?
Word je bewust van voeding. Leer verpakkingen en etiketten begrijpen, ga experimenteren en ervaar zelf wat gezond eten voor je doet. Ieder mens is anders en wat voor de een heel goed werkt, werkt voor een ander weer minder. Leer, experimenteer en doe waar jij je goed bij voelt!

Tekst: Evelien Blom

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten