Volgens onderzoekers staan laaggradige ontstekingen aan de basis van vrijwel alle typische welvaartsziekten. Denk hierbij aan hart- en vaatziekten, diabetes type 2, Alzheimer en auto-immuunziekten. Maar ook bij chronische klachten zoals allergieën, chronische pijn, PCOS en depressie speelt laaggradige ontsteking vaak een rol.
Wat is laaggradige ontsteking?
Er is sprake van laaggradige ontsteking als het immuunsysteem continu overactief is. Normaal gesproken is het immuunsysteem vooral ’s nachts actief. Overdag houdt het zich rustig. Maar bij laaggradige ontsteking is het immuunsysteem ook overdag actief. Er is continu een lichte immuunreactie. Zo licht dat je het in eerste instantie niet merkt. De klassieke symptomen van een ontsteking zijn namelijk afwezig. Veel mensen zijn dus chronisch ontstoken zonder dat ze het door hebben.
Wat je op een gegeven moment wel merkt is dat je vermoeider en prikkelbaarder wordt. Ook kan je stemming en libido verminderen. Na verloop van tijd leidt laaggradige ontsteking tot de ontwikkeling van klachten en ziekten. Laaggradige ontsteking is dus een grote bedreiging voor onze gezondheid. Het is als een sluipmoordenaar. Je hebt niets door en opeens slaat het toe.
Wat is de oorzaak?
Laaggradige ontsteking staat aan de basis van welvaartsziekten. Dit soort aandoeningen komen in westerse landen voor. Bij jager-verzamelaar stammen vind je ze niet. De oorzaak van laaggradige ontsteking moet dus met onze westerse leefstijl te maken hebben.
Er is sprake van een mismatch tussen onze genen en de omgeving waarin wij leven. Wij hebben grofweg hetzelfde genetische materiaal als onze voorouders, de jager-verzamelaars. Dit komt omdat onze genen maar heel langzaam veranderen. Volgens professor Frits Muskiet veranderen ze slechts een half procent per miljoen jaar. Daarentegen is onze leefomgeving relatief snel veranderd. Zo snel dat onze genen het niet konden bijbenen.
Problemen ontstaan nu omdat we met ‘Stone Age’ genen in een ‘sciencefiction’ wereld leven. Het is te vergelijken met een situatie waarbij je oude software op de allernieuwste laptop zet. Dit werkt natuurlijk voor geen meter. Zo is het ook met onze ‘oude’ genen en onze ‘nieuwe’ leefomgeving.
Ons genetisch materiaal is aangepast op een leven met natuurlijk voedsel, regelmatige beweging, voedselschaarste (vasten), waterschaarste, temperatuurverschillen, weinig chronische stress en veel zonlicht. Daarentegen hebben wij een leven met onnatuurlijk voedsel, weinig beweging, voedseloverschot (overeten), overal drinkwater, constante temperatuur (door verwarming en airco), veel chronische stress en weinig zonlicht. Het leven in onze westerse maatschappij is dus precies het tegenovergestelde. We gaan tegen de wetten van de natuur in en dat heeft consequenties voor onze gezondheid.
Samenvatting
Laaggradige ontsteking staat aan de basis van bijna alle typische welvaartsziekten en chronische klachten. De oorzaak is een mismatch tussen onze ‘oude’ genen en ‘nieuwe’ leefomgeving (leefstijl). Door de leefstijl waarop onze genen zijn aangepast na te bootsen, verminder je mismatch en kun je laaggradige ontsteking oplossen.
Praktische tip
Boots de leefstijl waarop je genen zijn aangepast na. Dit kan gemakkelijk door bijvoorbeeld meer te gaan bewegen. Vooral met het onderbreken van langdurig stilzitten bevalt veel gezondheidswinst te behalen. Zorg dus dat je ieder uur even een minuutje gaat bewegen, waarbij je het liefst je hartslag verhoogt. Hierdoor word je fitter en je concentratie verbetert.
Dit e-book scheelt je een consult
Wil je meer praktische tips voor het verbeteren van je gezondheid? Dan heb jij zeker iets aan mijn e-book ‘De basis van herstel.’ Hierin geef ik je meer dan 50 praktische leefstijltips die bij mijn patiënten effectief zijn gebleken. Je kunt het e-book nu tijdelijk gratis downloaden via de volgende link:
https://www.revolutionairgezond.nl/leefstijl/gratis-e-book-de-basis-van-herstel/
Wil je meer lezen over mismatch en laaggradige ontsteking? Klik dan hier.
Tekst: Ruud Rotteveel MSc (Revolutionair Gezond) voor Vivonline
www.revolutionairgezond.nl
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
6 september 2016
Opleiding tot Hormoontherapeut
22 augustus 2017
Kick-start je dag met deze Groene Paksoi smoothie
7 december 2018
Gezonde snack voor bij de borrel
20 maart 2018
Kauwgom, is dat wel zo gezond?
7 juli 2014
Eerste eetdagboek review
17 juli 2015
Minder suiker: 5 tips!
18 maart 2018
Hot Maca Choco, de hormoonoppepper!
19 juni 2018
Mijn basis groene smoothie
5 juni 2016
De juiste keuzes voor een fijne toekomst?
25 augustus 2014
Lekker zoet tussendoortje
2 september 2017
Een verantwoord tussendoortje voor kinderen
28 januari 2016
Quinoa: geschikt als ontbijt, lunch én diner!
2 september 2017
Laat je kind beter presteren door gezond te eten
31 oktober 2017
Liefde, Passie en Health op Bali met Britt van der Meijden
21 juni 2019
Lekker bakken dit weekend met Viv’s appeltaart
19 april 2016
Yogisha: hip en spicy op de yogamat!
1 januari 2018
Ik ga jou helpen Gezonder, Blijer en Slanker te worden
18 maart 2019
Tijd besparen in de keuken? Dat kan met onze tips!
29 december 2019
8 redenen waarom koud afdouchen super gezond is
5 oktober 2018
Viv’s detox
6 december 2018
4 x gezonde werkgewoonten die je dagelijks kunt toepassen
2 juli 2014
Aan het infuus
23 januari 2017
Glutenvrije pannenkoeken
2 maart 2016
Gezonde verzorging voor je pasgeboren kindje
11 augustus 2015
Jesse van der Velde’s mango vlaflip
21 september 2017
Viv eet mee #12: Slawraps
25 januari 2017
Recept: Apple pie havermout
29 september 2022
Vermoeid, of weinig energie voordat je ongesteld wordt? Mijn 9 tips
28 september 2016
RECEPT VOOR DE KIDS: ZOETE AARDAPPEL PANNENKOEKJES
9 september 2019
Dit chocolade noten blok is finger licking good
10 maart 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –