Afvallen nu het mooie weer er is? Zo pak je dat aan:

Als je overgewicht hebt is je alleen focussen op minder eten en wat extra beweging niet voldoende om de echte oorzaak aan te pakken. Focus je daarom liever op het aanleren van een nieuwe leefstijl en het verbeteren van je relatie met voedsel en je lichaam. Hoe je dat doet? Deze tips helpen je erbij:

1. Intuïtief en mindful eten

We zijn gewend om als we op dieet gaan vanuit ons hoofd te eten bijvoorbeeld door punten of calorieën te tellen en onszelf restricties op te leggen. Zeker als je veel gedieet hebt, kun je daardoor het contact met je lijf wat kwijt geraakt zijn. Intuïtief eten gaat over voelen wanneer, waarin en hoeveel trek je hebt en durven vertrouwen op je intuïtie, dat het weet wat en hoeveel je nodig hebt.

Dit vergt wat training als je altijd gefocust bent geweest op eten volgens schema’s of dieetplannen. Het gaat erom dat je weer gaat eten waar je blij van wordt en energie van krijgt en het kan best zijn dat je dat even lastig vindt. Ga dus oefenen met het eten van dingen waar je trek in hebt en hou een tijdje een boekje bij waarin je noteert wat voor een gevoel je krijgt na het eten van bepaalde voedingsmiddelen om zo meer inzicht te krijgen in wat voor jou prettig is om wel en niet te eten.

Na een tijdje zal je merken dat je steeds beter aan gaat voelen waar je trek in hebt en wat je energie geeft. Het helpt om aandachtig te eten zonder afleiding, goed te kauwen op het eten dat je eet, je eten te serveren in mooie kommetjes en je eten te bedanken voordat je het in je mond stopt. Ook wordt intuïtief eten makkelijker als je suiker weg laat uit je eetpatroon.

2. Maak vasten een onderdeel van je eet- en leefpatroon

We zijn gewend om altijd eten in overvloed om ons heen te hebben. Dat maakt het vaak ook lastig om niet vanuit gewoonte of gezelligheid te eten. Toch doet dat voor je lichaam niets goeds. Er is steeds meer bewijs dat onderbroken vasten je gezondheid kan verbeteren en dat het afslanken ondersteunt. 

Vasten maakt je heel bewust van je eetgedrag en de mate en hoeveelheid waarin je eet zonder dat je het door hebt. Het leert je dat het prima is om af en toe honger te hebben. De meeste mensen ervaren ondanks honger juist meer energie wanneer ze vasten een vast onderdeel van hun eet- en leefpatroon maken.

Je kunt klein beginnen door bijvoorbeeld elke dag te eten in een tijdsbestek van 11 uur en 13 uur per dag te vasten. Dit betekent dat je na de avondmaaltijd niets meer eet, tot 13 uur erna. Als dit bevalt kun je het uitbreiden tot 16 uur niets eten per dag en eten in een tijdsbestek van acht uur. Doe dit op een tempo dat bij jou past en onderzoek of het iets is waar je je lekker bij voelt, dat je je hele leven kunt blijven doen.

3. Optimaliseer je darmflora

Meestal wordt als het om afvallen gaat vooral gefocust op het gewicht terwijl de kans groot is dat er andere oorzaken zijn waardoor je overgewicht is ontstaan. Zo werkt bij veel mensen met overgewicht de darmflora niet optimaal en wordt daar meestal maar weinig aandacht aan besteedt. Als je darmflora niet optimaal werkt, kun je moeilijker eten verteren en zal je lichaam sneller vet opslaan.

Het is daarom belangrijk om te gaan samenwerken met je darmen en te kijken waar je ze kunt ondersteunen. Als jij je darmflora een handje helpt zal je eten beter verteren waardoor je je lekkerder voelt en gemakkelijker gewicht zal verliezen zonder je daarop te focussen.

Zo optimaliseer je je darmflora:

  • Eet gevarieerd en vezelrijk

Als je eenzijdig eet, zal je darmflora eenzijdig zijn en je wilt juist dat je darmflora rijk is aan gezonde darmbacteriën. Je stimuleert dat door afwisselend te eten. Eet puur en onbewerkt voedsel dat rijk is aan vezels zoals verschillende soorten groenten en fruit, noten, pitten, zaden, havermout, boekweit en peulvruchten zoals mungbonen, linzen, kidneybonen en kikkererwten.

  • Voeg gefermenteerd voedsel toe aan je eetpatroon

Gefermenteerd voedsel bevat gezonde bacteriën die goed zijn voor je darmflora. Voeg regelmatig kimchi, kombucha, kefir, zuurkool, augurk, miso en tempeh toe aan je eten om je darmflora te optimaliseren. Maak bijvoorbeeld je eigen kefir en test wat het voor jouw gezondheid kan doen.

  • Wees voorzichtig met gluten

Veel mensen eten voedingsmiddelen waar de darmen niet zo blij van worden zoals gluten- en tarwerijk voedsel. Denk aan brood, bewerkte voedingsmiddelen met geraffineerde suikers en pasta. Onderzoek bewust hoe jij reageert op dit soort voedingsmiddelen. Word je moe als je ze gegeten hebt? Ervaar je een opgezette buik? Rommelige darmen? Besluit aan de hand daarvan of het verstandig is om ze te eten of liever niet meer.

4. Hou stress op afstand

Het kan zijn dat je een druk leven hebt. Een groot sociaal netwerk, een baan waar je veel tijd aan kwijt bent en misschien heb je wel een gezin. Veel mensen ervaren stress en zijn continu vermoeid. Je lichaam maakt dan constant cortisol aan waardoor de vetverbranding geblokkeerd raakt en afslanken erg lastig wordt.

Je kunt je in dat geval wel gaan focussen op een dieet en anders gaan eten maar als je het echte probleem niet oplost, zal je niet of alleen tijdelijk afvallen. 3 manieren om stress op afstand te houden:

  • Kijk in het nieuwe jaar waar je meer kunt slapen. Ga eerder naar bed, zet je telefoon en apparaten in de avond uit, doe wat lavendelolie op je kussen en kijk waar je extra uurtjes kunt pakken.
  • Ontspan zoveel  mogelijk. Besteed er dagelijks zoveel mogelijk tijd aan om niks te doen, te relaxen, tot je zelf te komen, te mediteren, fijne muziek te luisteren, de natuur in te gaan, in bad te gaan. Doe wat bij jou past en maak dit een groot onderdeel van je leefstijl.
  • Beweeg op een manier waar jij blij van wordt. Wandel, dans, doe een teamsport, fiets en geniet ervan!

Als jij je eet- en leefstijl aanpast en je daarop focust in plaats van op afvallen en je richt op waar je blij van wordt en je energiek door voelt zal je zien dat je lichaam mee gaat veranderen. Precies op het tempo dat bij je past!

Tip: Wil je meer weten over afvallen? Klik dan hier, want in mijn boek “Help ik val niet af’ vertel ik je er alles over.

Of mocht je echt hulp nodig hebben bij het afvallen? Dan help ik je graag in mijn online programma

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten