Gezonde borrelrecepten
Glutenvrije, suikervrije én zuivelvrije borrelrecepten, die nog lekker zijn ook! Kan dat echt? Wij vroegen Puur Food Coach Alessandra haar favorieten met ons te delen.
De kerstdagen zijn voorbij, de een heeft het juist in deze periode heel zwaar met gezond eten en keuzes maken, de ander is er fluitend met heerlijke gezonde recepten doorheen gerold. Hoe dan ook, dit soort feestdagen draaien om eten, eten en eten. Dat is niet altijd even makkelijk.
80/20 regel
Zelf houd ik de 80/20 regel aan. Ik voel me daarom niet snel schuldig als ik iets gegeten heb wat eigenlijk niet binnen mijn eetpatroon, zonder suiker, tarwe en koezuivel, valt. Maar een hele avond naar bitterballen, kaasstengels en vlammetjes staren is me toch echt te moeilijk. Vroeg of laat verdwijnt er toch eentje achter mijn kiezen. En vervelend genoeg blijft het nooit bij één, door alle smaak- en kleurstoffen raakt je verzadigingsgevoel ontregeld en kun je achteloos dooreten zonder dat je lichaam een grens aangeeft.
Daarom is het al heel fijn als er een bakje rauwkost aanwezig is of rauwe ongezoute nootjes, maar nog fijner…lekkere snacks die ook nog helemaal verantwoord zijn.
3 gezonde snacks voor de Nieuwjaarsborrel
Boekweit-wraps met spinazie en geitenkaas aan een prikker
Ingrediënten voor de wrap:
150 gr boekweitmeel
50 gr kikkererwtenmeel
2 eieren
3 dl water
snufje zout
kokosolie
Ingrediënten voor de vulling:
200 gr spinazie
1 teentje knoflook
1 kleine ui
peper en zeezout
olijfolie
basilicum
zachte geitenkaas
3 tomaten
Bereiden
Maak een glad beslag van de twee meelsoorten, twee eieren, het water en een snuf zout. Bak vier dunne knapperige pannenkoekjes in kokosolie.Verhit een wokpan en fruit daar de knoflook en het gesneden uitje in. Voeg de spinazie toe en als het gaar is even uit laten lekken. Besmeer de pannenkoeken met zachte geitenkaas en leg daar over een reepje van de spinazie en verse basilicum overheen. Rol de wrap strak op en snij het in reepjes. Serveren met een half cherrytomaatje (vlak voor opdienen toevoegen)
Knapperige amandelcrackers
Deze crackers heb ik leren kennen via oerkrachtvoedingsadvies.nl. Ze zijn zo simpel om te maken, dat ze eigenlijk op geen enkel feestje meer ontbreken. Heerlijk bij dips, een kaasje of gewoon met wat zeezout.
Ingrediënten:
100 gram amandelmeel
1 eiwit
Peper, zeezout en verse groene kruiden naar smaak
(bijvoorbeeld rozemarijn, basilicum, tijm of bieslook)
Bereiden
Verwarm de oven voor op 175°C
- Meng alle ingrediënten goed door elkaar tot een stevig deeg
- Knip twee gelijke stukken bakpapier ter grootte van je bakplaat
- Plaats het deeg ertussen en rol dit met een deegroller uit tot een hele dunne plak van ongeveer 2 tot 3 mm (hoe dunner hoe lekkerder)
- Snij met een scherp mes het deeg in vierkantjes.
- Plaats de bakplaat in de oven en bak de crackers in ongeveer 15 minuten goudbruin.
De buitenste crackers zijn dunner en daardoor eerder bruin. Haal ze er daarom iets eerder uit en laat de rest nog 2,5 minuten in de oven.
De crackers blijven zeker twee dagen lekker in een afgesloten bewaardoos
Rode bietenhumus met appel
Ingrediënten:
2 gekookte rode bieten
een halve appel
2 eetlepels tahin (sesamzaadpasta)
1 knoflookteentje
2 eetlepels olijfolie
dessertlepel komijn
peper & zeezout
Extra nodig: keukenmachine
Bereiding
Meng de rode bieten, appel, knoflook, tahin, komijn, zout, peper en olijfolie in de keukenmachine tot glad mengsel.
Als het mengsel te droog is kun je er meer olijfolie aan toe voegen.
Serveertip: met schijfjes appel, selderij of komkommer dippen.
Happy Healthy New Year!
Van Pure Food Coaching by Alessandra Cantiniere. Alessandra is voedings- en keukencoach bij Pure Food Coaching, een praktijk die je op weg helpt naar een gezonde en energieke levensstijl. Bekijk hier haar website.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
22 december 2017
5 redenen waarom jij ook zou moeten overstappen op hennep!
12 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #1 Speltpasta
19 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #2 Granola
29 juni 2017
HET DIEETGEHEIM VAN BEYONCÉ
16 mei 2015
Suiker, de zoete saboteur
26 maart 2019
Een lang en vooral goed huwelijk, hoe doe je dat?
26 november 2017
Sinterklaas (schoen) cadeaulijstje, dit wíl je hebben!
23 februari 2016
Hongergevoel?
16 april 2018
Onze favoriete juice van de maand: Raapsteel Rock
27 augustus 2016
WEER OP DE GEZONDE TOER NA DE VAKANTIE
20 februari 2017
Voeding met Viv: eetdagboek van foodblogger Pauline
19 mei 2018
6 beauty geheimen van Meghan Markle
19 augustus 2018
Watermeloen: de gezondheidsvoordelen
23 januari 2016
Paleo voor kids: zoete aardappel muffins
29 september 2018
Boekweitpannenkoek met geitenkaas
1 september 2018
Boekweit met frambozen en granaatappelpitjes
13 juli 2015
Glutenvrij picknicken
2 juli 2014
Sporten met ‘soapie’ Aysen Baydar
9 mei 2016
Krystl: Alles of niets
14 december 2016
Easy Peasy babyhapje: Bloemkool met avocado saus
14 juli 2014
Tweede eetdagboek review
24 maart 2014
Boodschappenlijst week 1
4 juni 2018
Een mango sorbet maak je natuurlijk zelf!
1 juni 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Marvy Rieder
28 juni 2018
Artisjok, geweldig voor de lever
8 juli 2017
Dit maakt chocola dus zo verslavend
30 november 2018
Heb jij ook last van gevoelig tandvlees tijdens je menstruatie?
20 maart 2018
Kauwgom, is dat wel zo gezond?
26 maart 2015
Zorg voor een BPA vrije waterfles!
19 maart 2020
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –