Gezonde borrelrecepten
Glutenvrije, suikervrije én zuivelvrije borrelrecepten, die nog lekker zijn ook! Kan dat echt? Wij vroegen Puur Food Coach Alessandra haar favorieten met ons te delen.
De kerstdagen zijn voorbij, de een heeft het juist in deze periode heel zwaar met gezond eten en keuzes maken, de ander is er fluitend met heerlijke gezonde recepten doorheen gerold. Hoe dan ook, dit soort feestdagen draaien om eten, eten en eten. Dat is niet altijd even makkelijk.
80/20 regel
Zelf houd ik de 80/20 regel aan. Ik voel me daarom niet snel schuldig als ik iets gegeten heb wat eigenlijk niet binnen mijn eetpatroon, zonder suiker, tarwe en koezuivel, valt. Maar een hele avond naar bitterballen, kaasstengels en vlammetjes staren is me toch echt te moeilijk. Vroeg of laat verdwijnt er toch eentje achter mijn kiezen. En vervelend genoeg blijft het nooit bij één, door alle smaak- en kleurstoffen raakt je verzadigingsgevoel ontregeld en kun je achteloos dooreten zonder dat je lichaam een grens aangeeft.
Daarom is het al heel fijn als er een bakje rauwkost aanwezig is of rauwe ongezoute nootjes, maar nog fijner…lekkere snacks die ook nog helemaal verantwoord zijn.
3 gezonde snacks voor de Nieuwjaarsborrel
Boekweit-wraps met spinazie en geitenkaas aan een prikker
Ingrediënten voor de wrap:
150 gr boekweitmeel
50 gr kikkererwtenmeel
2 eieren
3 dl water
snufje zout
kokosolie
Ingrediënten voor de vulling:
200 gr spinazie
1 teentje knoflook
1 kleine ui
peper en zeezout
olijfolie
basilicum
zachte geitenkaas
3 tomaten
Bereiden
Maak een glad beslag van de twee meelsoorten, twee eieren, het water en een snuf zout. Bak vier dunne knapperige pannenkoekjes in kokosolie.Verhit een wokpan en fruit daar de knoflook en het gesneden uitje in. Voeg de spinazie toe en als het gaar is even uit laten lekken. Besmeer de pannenkoeken met zachte geitenkaas en leg daar over een reepje van de spinazie en verse basilicum overheen. Rol de wrap strak op en snij het in reepjes. Serveren met een half cherrytomaatje (vlak voor opdienen toevoegen)
Knapperige amandelcrackers
Deze crackers heb ik leren kennen via oerkrachtvoedingsadvies.nl. Ze zijn zo simpel om te maken, dat ze eigenlijk op geen enkel feestje meer ontbreken. Heerlijk bij dips, een kaasje of gewoon met wat zeezout.
Ingrediënten:
100 gram amandelmeel
1 eiwit
Peper, zeezout en verse groene kruiden naar smaak
(bijvoorbeeld rozemarijn, basilicum, tijm of bieslook)
Bereiden
Verwarm de oven voor op 175°C
- Meng alle ingrediënten goed door elkaar tot een stevig deeg
- Knip twee gelijke stukken bakpapier ter grootte van je bakplaat
- Plaats het deeg ertussen en rol dit met een deegroller uit tot een hele dunne plak van ongeveer 2 tot 3 mm (hoe dunner hoe lekkerder)
- Snij met een scherp mes het deeg in vierkantjes.
- Plaats de bakplaat in de oven en bak de crackers in ongeveer 15 minuten goudbruin.
De buitenste crackers zijn dunner en daardoor eerder bruin. Haal ze er daarom iets eerder uit en laat de rest nog 2,5 minuten in de oven.
De crackers blijven zeker twee dagen lekker in een afgesloten bewaardoos
Rode bietenhumus met appel
Ingrediënten:
2 gekookte rode bieten
een halve appel
2 eetlepels tahin (sesamzaadpasta)
1 knoflookteentje
2 eetlepels olijfolie
dessertlepel komijn
peper & zeezout
Extra nodig: keukenmachine
Bereiding
Meng de rode bieten, appel, knoflook, tahin, komijn, zout, peper en olijfolie in de keukenmachine tot glad mengsel.
Als het mengsel te droog is kun je er meer olijfolie aan toe voegen.
Serveertip: met schijfjes appel, selderij of komkommer dippen.
Happy Healthy New Year!
Van Pure Food Coaching by Alessandra Cantiniere. Alessandra is voedings- en keukencoach bij Pure Food Coaching, een praktijk die je op weg helpt naar een gezonde en energieke levensstijl. Bekijk hier haar website.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
13 april 2016
Kom jij aan 10.000 stappen per dag?
18 oktober 2017
Enzymen voor een goede spijsvertering
13 mei 2016
Viv’s favoriete bestemmingen
22 december 2016
Tip voor het kerstdiner: Chocolademousse met Grand Marnier
13 januari 2017
Verminder je werkstress!
1 januari 2017
Gezond eten met een klein budget
28 december 2016
Bang voor de feestdagen kilo’s?
10 augustus 2016
INTERVIEW MET VIV VOOR MAMA & FAMILY OVER GEZOND ETEN
25 juli 2016
HEALTH Q&A: SANNE VOGEL
28 juli 2016
EXPERT YVONNE: ZONLICHT VOOR EEN STERK GEBIT
22 november 2018
Een nikkelallergie? Wat is dat?
14 april 2014
Tip van Viv: Smoothie boek
19 mei 2016
Kruidige rijst-linzen-wortelmix
25 januari 2019
Winterhanden en wintertenen? Check je schildklier!
13 augustus 2015
Homemade Hummus
29 april 2019
Deze voeding is funest voor je hormonen
18 januari 2018
Viv’s Fusili met kalkoen, spinazie en marjoleinpesto
6 september 2016
EEN HEERLIJKE SALTED CARAMEL SMOOTHIE
28 december 2019
‘Happy last year’: het jaar goed afsluiten
10 februari 2020
De leukste cadeautips voor in de (healthy) keuken
23 oktober 2015
Glutenvrije challenge: Barbara over haar coeliakie
27 mei 2016
Beautiful Breakfast
6 juni 2022
Vitamine D staat op nummer 1
12 januari 2019
Dit zijn de 7 voordelen van de sauna!
11 maart 2019
Wij zijn niet echt fan van soja en dit is waarom!
19 juni 2018
Mijn basis groene smoothie
27 oktober 2018
Gluten, wat zijn dat nou eigenlijk?
26 januari 2017
Uit Tips van Jet: Recept voor een Cashew Havermoutje
15 februari 2018
6 x tips tegen menstruatie klachten
24 mei 2019
Gezond eten samen met je kinderen doe je zo!
15 februari 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –