Gezonde borrelrecepten
Glutenvrije, suikervrije én zuivelvrije borrelrecepten, die nog lekker zijn ook! Kan dat echt? Wij vroegen Puur Food Coach Alessandra haar favorieten met ons te delen.
De kerstdagen zijn voorbij, de een heeft het juist in deze periode heel zwaar met gezond eten en keuzes maken, de ander is er fluitend met heerlijke gezonde recepten doorheen gerold. Hoe dan ook, dit soort feestdagen draaien om eten, eten en eten. Dat is niet altijd even makkelijk.
80/20 regel
Zelf houd ik de 80/20 regel aan. Ik voel me daarom niet snel schuldig als ik iets gegeten heb wat eigenlijk niet binnen mijn eetpatroon, zonder suiker, tarwe en koezuivel, valt. Maar een hele avond naar bitterballen, kaasstengels en vlammetjes staren is me toch echt te moeilijk. Vroeg of laat verdwijnt er toch eentje achter mijn kiezen. En vervelend genoeg blijft het nooit bij één, door alle smaak- en kleurstoffen raakt je verzadigingsgevoel ontregeld en kun je achteloos dooreten zonder dat je lichaam een grens aangeeft.
Daarom is het al heel fijn als er een bakje rauwkost aanwezig is of rauwe ongezoute nootjes, maar nog fijner…lekkere snacks die ook nog helemaal verantwoord zijn.
3 gezonde snacks voor de Nieuwjaarsborrel
Boekweit-wraps met spinazie en geitenkaas aan een prikker
Ingrediënten voor de wrap:
150 gr boekweitmeel
50 gr kikkererwtenmeel
2 eieren
3 dl water
snufje zout
kokosolie
Ingrediënten voor de vulling:
200 gr spinazie
1 teentje knoflook
1 kleine ui
peper en zeezout
olijfolie
basilicum
zachte geitenkaas
3 tomaten
Bereiden
Maak een glad beslag van de twee meelsoorten, twee eieren, het water en een snuf zout. Bak vier dunne knapperige pannenkoekjes in kokosolie.Verhit een wokpan en fruit daar de knoflook en het gesneden uitje in. Voeg de spinazie toe en als het gaar is even uit laten lekken. Besmeer de pannenkoeken met zachte geitenkaas en leg daar over een reepje van de spinazie en verse basilicum overheen. Rol de wrap strak op en snij het in reepjes. Serveren met een half cherrytomaatje (vlak voor opdienen toevoegen)
Knapperige amandelcrackers
Deze crackers heb ik leren kennen via oerkrachtvoedingsadvies.nl. Ze zijn zo simpel om te maken, dat ze eigenlijk op geen enkel feestje meer ontbreken. Heerlijk bij dips, een kaasje of gewoon met wat zeezout.
Ingrediënten:
100 gram amandelmeel
1 eiwit
Peper, zeezout en verse groene kruiden naar smaak
(bijvoorbeeld rozemarijn, basilicum, tijm of bieslook)
Bereiden
Verwarm de oven voor op 175°C
- Meng alle ingrediënten goed door elkaar tot een stevig deeg
- Knip twee gelijke stukken bakpapier ter grootte van je bakplaat
- Plaats het deeg ertussen en rol dit met een deegroller uit tot een hele dunne plak van ongeveer 2 tot 3 mm (hoe dunner hoe lekkerder)
- Snij met een scherp mes het deeg in vierkantjes.
- Plaats de bakplaat in de oven en bak de crackers in ongeveer 15 minuten goudbruin.
De buitenste crackers zijn dunner en daardoor eerder bruin. Haal ze er daarom iets eerder uit en laat de rest nog 2,5 minuten in de oven.
De crackers blijven zeker twee dagen lekker in een afgesloten bewaardoos
Rode bietenhumus met appel
Ingrediënten:
2 gekookte rode bieten
een halve appel
2 eetlepels tahin (sesamzaadpasta)
1 knoflookteentje
2 eetlepels olijfolie
dessertlepel komijn
peper & zeezout
Extra nodig: keukenmachine
Bereiding
Meng de rode bieten, appel, knoflook, tahin, komijn, zout, peper en olijfolie in de keukenmachine tot glad mengsel.
Als het mengsel te droog is kun je er meer olijfolie aan toe voegen.
Serveertip: met schijfjes appel, selderij of komkommer dippen.
Happy Healthy New Year!
Van Pure Food Coaching by Alessandra Cantiniere. Alessandra is voedings- en keukencoach bij Pure Food Coaching, een praktijk die je op weg helpt naar een gezonde en energieke levensstijl. Bekijk hier haar website.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
18 april 2017
Dit staat er in mijn koelkast
21 juni 2017
De zin en onzin over gluten
30 september 2018
Hennepzaad: de vegan eiwitbron
29 december 2017
Wat doe ik als ik een verkoudheid voel opkomen?
28 juli 2016
CHIA ONTBIJTJE, RIJK AAN OMEGA-3!
9 juni 2015
Gezonde ijsjes
19 november 2020
8 natuurlijke anti-griep tips
15 maart 2019
Eet jij genoeg eiwitten? Wij helpen je!
11 augustus 2015
Hotspot: Pop-up restaurant van L‘invité tijdens SAIL
7 augustus 2019
Ontgiften? Voeg deze voedingsmiddelen toe!
22 november 2018
Een nikkelallergie? Wat is dat?
13 mei 2016
Guacamole Nori Roll
27 oktober 2018
Recept voor gezonde chocoladebrownie
13 april 2017
Voor bij de paasbrunch: Rauwe zalm met lompviseitjes
25 oktober 2017
Dit zijn de 50 de meest gezonde producten die er bestaan
15 februari 2017
FRIET
19 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #2 Granola
3 oktober 2019
Afvallen met een koolhydraatarm dieet? Dit moet je doen
3 oktober 2015
Het waarom van glutenvrij
7 mei 2018
Een lekker recept: Pink Ibiza Acai Bowl
3 september 2018
Groente uit de zee is gezond! Maar waarom?
9 september 2014
Gratis boek ’70 groene smoothies’
28 augustus 2016
GRIP OP JE AFTER DINNER DIP
13 maart 2014
Green Goddess Smooth
11 juni 2015
My New Roots: heerlijk kookboek
1 september 2018
Wat zijn koolhydraten, gluten en tarwe nou eigenlijk?
9 december 2018
7 Tips om je hersenen gezond, jong en slim te houden
22 juli 2020
Anti-sugar-craving muffins: de gezondste snack
4 mei 2016
Viv’s favo Moederdagontbijtje
25 oktober 2018
Voedingstips bij endometriose
11 juni 2016
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –