Als het mooi weer is is het natuurlijk heerlijk en super gezellig om ‘s avonds de barbecue aan te zetten. Je nodigt wat vrienden of familie uit, lekker stukje vlees op de barbecue, wijntje erbij en je hebt een perfecte avond. Maar vaak gaan er kilo’s vlees doorheen op een avondje barbecuen en wat minder groente. Daarom hebben wij speciaal voor jullie onze favoriete barbecue recepten op een rijtje gezet. Zodat je wat meer groente eet, maar het nog steeds net zo lekker is!
Bloemkoolsteak
We beginnen met bloemkoolsteak, een van mijn favorieten. Eigenlijk is het heel simpel, je snijdt de bloemkool in plakken, vet hem in met wat olijfolie en strooit er wat kruiden naar keuze overheen. Dit kunnen steak kruiden zijn, maar bijvoorbeeld ook verse kruiden. Hierna grill je je bloemkool op de barbecue, als je het idee hebt dat ‘ie goed gaar is kan je hem eraf halen (na ongeveer 15-20 minuten) en heb je een heerlijke bloemkoolsteak.
Gepofte zoete aardappel
Ook gepofte zoete aardappel is een van mijn favorieten. Maak van tevoren je aardappel goed schoon en pak hem hierna goed in in aluminiumfolie. Leg dit pakketje ongeveer 25 tot 30 minuten tussen de hete kolen en je hebt een heerlijke gepofte zoete aardappel. Om het helemaal af te maken kan je er een (gezond) sausje bij maken van bijvoorbeeld volvette Griekse yoghurt met wat bieslook erdoorheen gesneden.
Groentespies
Ook heerlijk is een groentespies. Pak een spies of saté prikker en rijg deze vol met je favoriete groente. Hierbij kan je denken aan champignons, ui, paprika of courgette. Alle groente kan er natuurlijk op. Leg je spiesen op de barbecue en wacht tot de groente goed is gegrild. Eventueel zou je de groentespiesen nog kunnen insmeren met wat olijfolie of zelfgemaakte marinade.
Zalmfilet
Ook zo lekker, een stukje zalm op de barbecue. Pak een stukje zalmfilet in in zilverfolie en leg deze ongeveer 10-15 minuten op de barbecue. Je kan er eventueel peper, zout en wat tijm of rozemarijn bij in stoppen, dan geef je extra smaak aan je zalmfilet. (Hier lees je trouwens waarom de vetten in zalm zo gezond zijn.)
Kip spiesjes
Kip spiesjes zijn misschien wel een van mijn lievelingsgerechten tijdens een barbecue. Vooral wanneer je ze insmeert met zelfgemaakte marinade. Denk hierbij aan een marinade van bijvoorbeeld tijm, honing, mosterd en wat sinaasappelsap. Dan krijg je echt de allerlekkerste kip die er is! Leg je spiesjes op de barbecue tot ze gaar zijn.
Fruitsalade
Fruitsalade is altijd goed. Maak een salade met je lievelingsfruit, voeg er wat citroen- of limoensap aan toe zodat je fruit niet gaat verkleuren en zet op tafel. Ziet er kleurrijk uit en is om te smullen!
Sausjes
Sausjes kan je het beste zelf maken, dan weet je hoe gezond ze zijn (en het is nog lekkerder ook!). Mijn twee favoriete sausjes zijn tzatziki en guacamole. Die maak ik dan op deze manier:
- Tzatziki
Voor de tzatziki neem ik een paar eetlepels volle Griekse yoghurt, hier doe ik dan een (of twee) teentjes knoflook doorheen. Verder rasp ik komkommer en deze rasp roer ik dan door de yoghurt met knoflook. Voor een extra lekkere smaak zou je er wat limoensap (of geraspte schil) doorheen kunnen doen. Lekker fris!
- Guacamole
Guacamole kan ik serieus overal bij eten, zo lekker!! Ik maak dit eigenlijk volgens een ‘standaard’ recept. Één avocado, een halve rode ui (of sjalotje, dit is wat minder scherp), limoensap, een tomaatje, een halve rode peper en een teentje knoflook. Je kan er voor kiezen om de guacamole wat grof te houden, in dit geval snijd je alle ingrediënten klein en prak je ze door elkaar. Ook kan je er een wat dunnere dip van maken, dan gooi je alles in de mixer totdat je een glad geheel hebt.
Tekst: Djoeke Dekker voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
22 september 2018
Dit doen zuivel, wijn en gluten met je huid
24 oktober 2018
Zwanger? What (not) to eat and drink
8 november 2018
Wat doet slaap precies voor je kind?
22 augustus 2018
Viv’s product van de week: de slowjuicer
24 januari 2019
Suiker: hoe blijf ik er van af?
27 februari 2017
Eet jij volgens De Schijf van Vijf?
26 april 2021
Oranje Koningsdag smoothie
5 oktober 2018
10 tips om gezond uit eten te gaan
21 december 2015
Mindful omgaan met tijd
13 oktober 2018
Sushi omelet
9 december 2018
7 Tips om je hersenen gezond, jong en slim te houden
13 april 2020
Simpel maar heerlijk, Viv’s avocado chocolade mousse
16 september 2016
IDEE VOOR LUNCH OF DINER: FLUFFY PANNENKOEKEN
11 augustus 2017
Vegan koken met Isabella en Loulou van Go With The Glow
11 juni 2016
8 x tekenen van een gezonde relatie
10 juli 2016
Zomer: het beste moment voor groene smoothies!
17 november 2015
Verkort zo je ochtendritueel en houd meer tijd over!
1 juli 2018
Waarom zijn noten zo gezond?
2 november 2015
Jesse van der Velde: De voordelen van chiazaad
10 maart 2016
Welk effect heeft zout op je nieren?
25 oktober 2016
HELLOFRESH BLOG BATTLE: DE UITSLAG
29 augustus 2016
De mond als spiegel van de gezondheid
12 januari 2016
Vivonline en Marleyspoon samenwerking
28 februari 2019
tips voor een gezond carnaval
23 februari 2016
Hongergevoel?
3 juli 2016
Een stralende huid en een slank lichaam!
3 november 2018
Rode bietensoep met walnoten
9 maart 2016
Vroeg uit de veren voor meer resultaat?
4 oktober 2021
Dit zijn de 10 gezondheidsvoordelen van kurkuma
21 juni 2015
Viv’s Raw Choco
26 juni 2018
Welke supplementen neem je mee in je koffer?
13 januari 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –