“In onze voeding zit al onnodig veel suiker. Door deze EU-maatregel wordt die suiker ook vele male sterker. Ons lichaam is daar helemaal niet tegen bestand”, zegt Alblas.
Veel consumenten zijn zich niet bewust van de hoeveelheid suiker in voeding. Zelfs producten die als ‘gezond’ worden verkocht, zitten vaak vol suiker. Dit zal vanaf 1 oktober alleen maar toenemen.
“De voedselindustrie krijgt ruim baan van de EU en dat zal gevolgen hebben voor de volksgezondheid”, zegt Jasper Alblas. “Het vermijden van geraffineerde suikers voorkomt overgewicht en obesitas. En het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 neemt aanzienlijk af. Daarom lanceren wij op 6 maart 2017 een programma dat diabetes helpt voorkomen.”
Wat is isoglucose?
Suiker bestaat uit twee componenten: glucose en fructose. De verhouding glucose en fructose verschilt per suikersoort. Voor alle soorten geldt: hoe hoger het percentage fructose, hoe zoeter de suiker.
Isoglucose is een zoetstof die via een geraffineerd proces uit mais wordt gehaald. Isoglucose bevat tot wel 90 procent fructose en is daarom veel zoeter dan sacharose (gewone tafelsuiker). Tegelijkertijd zijn de productiekosten van isoglucose vele malen lager. Dit maakt isogluose een ideale zoetstof voor voedselfabrikanten. Maar door het hoge percentage fructose is de zoetstof ongezond voor consumenten.
Gezondheidsgevaren van isoglucose
Isoglucose heeft geen voedingswaarde. Het lichaam krijgt geen verzadigd gevoel na het eten van deze suiker. Maar isoglucose veroorzaakt wel een hoge piek in de bloedsuikerspiegel. Veel hoger dan bij normale suiker. Het menselijk lichaam is helemaal niet bestand tegen zo’n enorme bloedsuikerpiek. En als er regelmatig zo’n suikerpiek ontstaat, raakt het insulinesysteem dat onze bloedsuikerspiegel reguleert van slag. Dit heet insulineresistentie; de opmars naar diabetes type 2.
EU-productiequotum
Momenteel mag 4% van de totale suikerproductie in Europa uit isoglucose bestaan, maar dit productiequotum komt op 1 oktober 2017 te vervallen. Vanaf dat moment zal de suikermarkt worden overgenomen door deze goedkopere en sterkere zoetstof. Het zal niet lang duren voordat voedselfabrikanten deze zoetstof in hun producten gaan gebruiken.
Bewustwordingscampagne
Om consumenten te beschermen stuurt Jasper Alblas aan op een bewustwordingscampagne. “Er komt gelukkig veel meer aandacht voor suiker in de media. Het Diabetes Fonds opende vorig jaar een tijdelijk informatiecentrum in Amsterdam dat was vermomd als suiker afkickkliniek. Wij starten op 6 maart 2017 met het programma ‘Stop Diabetes – Eet 1 maand suikervrij’. Dit programma duurt 4 weken waarin we deelnemers leren hoe je makkelijk, lekker en gezond kan eten zonder toegevoegde suikers.”
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
5 maart 2017
Wat doet te veel zout eten met je?
7 mei 2018
Een lekker recept: Pink Ibiza Acai Bowl
1 oktober 2018
Pijnvrije zwangerschap? 3 tips
30 december 2019
Verrukkelijk: dit healthy Nutella recept wil je!
13 oktober 2018
Sushi omelet
10 juli 2019
Een gezonde voorraadkast: dit staat erin
15 mei 2016
Eet jij genoeg van elke kleur?
22 augustus 2018
Viv’s product van de week: de slowjuicer
13 november 2017
Roomboter en zijn geneeskracht, dit wil je weten.
8 oktober 2015
Bredemeijer Bloggersevent
10 oktober 2022
Zoete-aardappel frittata
1 juli 2018
Waarom zijn noten zo gezond?
9 juni 2015
Gezonde ijsjes
23 maart 2020
Delicious: Amandel Bakewell Panna Cotta
14 december 2015
Rhodiola. Een kruid met bijzondere werking op je hormonen.
28 april 2021
Kater? Met het drankje uit dit recept knap je op!
16 augustus 2015
Hotspot: 5&33
21 juni 2018
Bloemkoolpizza met verse groenten
4 mei 2016
Viv’s favoriete Moederdag cadeaus
9 augustus 2016
ZOMERSE LIBIDO VERHOGENDE SMOOTHIE MET MACA & MANGO
21 september 2017
Viv eet mee #12: Slawraps
27 november 2018
Wil je jouw metabolisme een boost geven? Ga langzamer leven!
29 maart 2016
Body: Keep your brains fit!
13 oktober 2022
Deze plantaardige producten bevatten veel eiwitten
11 maart 2019
Wij zijn niet echt fan van soja en dit is waarom!
28 september 2016
RECEPT VOOR DE KIDS: ZOETE AARDAPPEL PANNENKOEKJES
22 februari 2019
Dit recept wil je maken: gezonde mugcake
22 mei 2015
Gezocht: kandidaten voor nieuw programma
25 augustus 2015
Je bent wat je… drinkt!
18 juni 2015
De zomer voor Food Lovers
2 mei 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –