Neem jij dagelijks je portie zuivel vanwege de calcium die erin zit? Calcium is een belangrijk mineraal, want het zorgt voor de opbouw van onze botten en tanden.
Daarnaast vervult dit mineraal nog veel meer functies in het lichaam. Het is niet zo gek dat we voldoende calicum uit onze voeding moeten halen. Zuivel staat bekend als goede calciumbron, maar niet iedereen kan zuivelproducten goed verdragen. Hoe kom je aan genoeg calcium als je geen melk drinkt omdat je er last van je buik van krijgt?
Hoe weet je of je zuivel goed kunt verdragen?
Eerst is het belangrijk om te weten of jij zuivelproducten wel of niet goed kunt verdragen. Om daar achter te komen stel ik je de volgende vragen: Heb je last van allergieën, slijmvorming of darmproblemen? Zo ja, dan kan dit veroorzaakt worden door een slechte vertering van koemelkproducten. Het is de overweging waard om deze producten eens een tijdje niet te eten. Je weet genoeg als de klachten tijdens deze periode verdwijnen.
Het is trouwens best mogelijk dat yoghurt na een koemelkvrije periode weer in je dagmenu opgenomen kan worden. Dit komt omdat het melksuiker (lactose) in yoghurt door bewerking van bacteriën lichter verteerbaar is.
Voldoende calcium op een dag
Er wordt vaak beweerd dat zuivel de enige bron is voor voldoende calcium, maar deze bewering is niet juist. In 100 gram melk zit weliswaar 123 mg calcium, maar er is meer nodig om dit mineraal ook daadwerkelijk op te nemen in het lichaam. Voldoende vitamine D en K mogen hierbij niet ontbreken. Naast zuivelproducten zijn groene groenten, zeewier en kelp ook hele goede bronnen van calcium. En wat dacht je van vijgen, sesamzaad of amandelen. Er zijn dus nog genoeg alternatieven om dit mineraal binnen te krijgen. Ik heb een aantal producten voor je op een rij gezet.
Calcium
Product | Mg/100 gram |
Sesamzaad | 670 |
Amandelen | 283 |
Vijgen | 162 |
Eigeel | 150 |
Chinese kool | 125 |
Spinazie | 105 |
Broccoli | 38 |
Boekweitmeel | 15 |
Zalm | 12 |
NEVO-online
Een dag zonder zuivel
Hieronder volgt een idee van wat je kunt eten op een dag als je geen zuivelproducten in je dagmenu hebt staan.
Ontbijt: Kokosmelk met vijgen en 2 eetlepels tahin. Tahin is een smeerbare pasta, dat gemaakt wordt van sesamzaad. De calcium-magnesium verhouding in sesamzaad is erg goed, waardoor het calcium goed wordt opgenomen in het lichaam.
Lunch: Salade van groene bladgroenten (rucola) met twee gekookte eieren, ansjovis en amandelschaafsel. Besprenkel de salade met een dressing van olijfolie, citroensap en maak af met verse bieslook.
Diner: Roergebakken groenten met zalm. Kies voor groenten die rijk zijn aan calcium, zoals spinazie, broccoli, zongedroogde tomaat. Eet daarbij zoete aardappels uit de oven.
Wil je meer lezen over het minderen van zuivel voor een gezonde mond? Lees dan dit artikel.
Tekst: Yvonne Kort voor VIVONLINE
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
31 juli 2014
A kiwi a day…
10 juni 2015
Raw kokos snack
8 januari 2021
4 manieren om terug te komen in een healthy routine
12 september 2017
Recept: good for the brains food
13 januari 2021
Hoe een gezonde bloedsuikerspiegel je helpt met afvallen
25 augustus 2015
Viv eet mee zoekt kandidaten
28 april 2015
Boho-Tiffin voor jou!
9 februari 2016
Wat zegt jouw tong over je gezondheid?
14 december 2016
Easy Peasy babyhapje: Bloemkool met avocado saus
8 augustus 2015
Bloemkoolsoep met gerookte zalm
5 maart 2017
Wat doet te veel zout eten met je?
29 oktober 2018
DIY: kokosnoot deodorant
13 februari 2018
De liefde van de man gaat door de maag: 16 X love food
13 mei 2016
Vegan yoghurt van cashewnootjes
1 juli 2016
JUMP, de geheimen van trampoline springen!
27 oktober 2014
5 gezonde vragen van de ‘Margriet’
18 juni 2016
Tips voor een slank lichaam!
6 maart 2018
Win een juice pakket met onze favoriete sapjes!
19 januari 2016
Een liefdevol en veilig huis voor ieder kind!
11 november 2018
Lekker weekend receptje: bananen milkshake
12 november 2015
Jamie Olivier trakteert!
2 december 2018
Mijn leven met een kind met een extreme voedselallergie
31 januari 2019
Plantaardige melk: welke is het gezondst?
13 september 2018
Gouden melk: de genezende en zuiverende werking
22 juli 2018
WAT IS NOU GEZOND BROODBELEG?
12 december 2020
Kerstkoekjes: deze gingerbread koekjes zijn lekker én gezond
16 maart 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –