Knoflook is super lekker, maar wist je ook dat het goed voor je gezondheid is? Het heeft een héleboel gezonde voordelen. Je leest ze in dit artikel.
Knoflook
Knoflook bevat de werkzame stof alliine, die de basis vormt voor de actieve stof allicine. Het is vooral de stof allicine die bij het eten van verse rauwe (gesneden) knoflook vrij komt en die een antibiotische werking heeft.
Het bevat onder andere ook enzymen, eiwitten, vitamine A en C, kalium, zink, calcium, magnesium, natrium, ijzer, aminozuren en B complex vitaminen. Een heleboel dus! Knoflook komt echt in je bloedstroom terecht, daarom is het zo effectief. Maar dit betekent ook dat de knoflookgeur uit je poriën uitkomt, bij transpiratie. En bij knoflook is dat helaas goed te ruiken. Als je dat vervelend vindt, eet dan een strengel peterselie, dat neutraliseert de knoflookadem.
Voordelen
- Verlaagt de bloeddruk
- Werkt tegen een te hoge cholesterol
- Vermindert stresshormonen
- Verlaagd het risico op hartziekte
- Vermindert de kans op een beroerte
- Helpt bij de groei van een kindje
- Versterkt het immuunsysteem en werkt tegen infecties van de luchtwegen, hoesten en verstopping (een oude volksremedie is het dippen van knoflook in honing zodra de eerste tekenen van verkoudheid zich aandienen)
- Bevat heel veel vitamine C
Koken met knoflook
Té veel is nooit goed! Dit geld ook voor knoflook. Gooi dus niet direct jouw hele keuken om en voeg het zeker niet overal aan toe. Het gebruik is volkomen veilig, maar hou rekening met de gebruikelijk dosering: 3x per dag 1 teentje voor volwassenen en 1 á 2x per dag een kwart/half teentje voor kinderen. Bak de lekkernij nooit zo lang dat hij bruin wordt, warm het alleen genoeg op om de olie die je gebruikt wat smaak te geven. Beried het voorzichtig op een laag vuur, alleen op die manier krijg je de lekkere, subtiele smaak.
Dit is nog maar een kleine greep uit de voordelen van knoflook, maar hier is al wel aan te zien dat het de gezondheid een enorme boost geeft op allerlei fronten!
Wil je weten waarom appelazijn ook zo goed is voor je? Klik dan hier.
Tekst: Hanneke de Haas
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
8 juni 2018
10 tekenen van een water tekort
17 maart 2020
Het allerlekkerste bananenbrood
11 september 2016
NIKKEL: WAT IS HET, WAAR ZIT HET IN, KUNNEN WE ZONDER?
15 juni 2020
7 voordelen van quinoa, het ‘supergraan’
2 februari 2022
Moe, sneller ziek en snak je naar zon? Neem vitamine D!
31 augustus 2019
De relatie tussen Autisme en voeding
1 juni 2015
Vegan nori rolletjes
28 augustus 2018
Oma’s gezondheidstips
11 januari 2017
Recept: Vullende rode bonen wortel salade met dille
16 mei 2017
Freekeh vs quinoa: wat is gezonder?
25 maart 2014
Presentatie coaching
22 augustus 2017
Kick-start je dag met deze Groene Paksoi smoothie
3 mei 2016
Eet jij al orthomoleculair?
2 oktober 2014
Kievit Blend superfoodmix
23 december 2018
Als voeding je vijand is…
8 september 2018
Kruiden geven je gezondheid een boost!
17 september 2015
Ontbijt ijs
15 februari 2022
Stress maakt je dik! 8 tips om stress te verminderen
9 juni 2015
Gezonde ijsjes
2 februari 2018
Schone oren en een beter gehoor, dit is het geheim!
22 december 2017
Een gezond Engels ontbijtje tijdens de feestdagen, het kan!
28 april 2016
Hoe genees je op een natuurlijke manier?
23 februari 2016
Gezonde maaltijdsalade: Zweedse Healthy Plate
3 oktober 2018
Gezond en snel ontbijten met havermout!
13 augustus 2019
Dit gebeurt er met je lichaam als je cola drinkt
31 mei 2017
Groene grapefruit smoothie
28 februari 2019
tips voor een gezond carnaval
9 augustus 2015
Herman over bonen
30 juni 2018
DE VITAMINEBOM: SPIRULINA
21 september 2017
Geen tijd voor de sportschool? Wandelen is net zo goed
2 juli 2014
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –