Knoflook is super lekker, maar wist je ook dat het goed voor je gezondheid is? Het heeft een héleboel gezonde voordelen. Je leest ze in dit artikel.
Knoflook
Knoflook bevat de werkzame stof alliine, die de basis vormt voor de actieve stof allicine. Het is vooral de stof allicine die bij het eten van verse rauwe (gesneden) knoflook vrij komt en die een antibiotische werking heeft.
Het bevat onder andere ook enzymen, eiwitten, vitamine A en C, kalium, zink, calcium, magnesium, natrium, ijzer, aminozuren en B complex vitaminen. Een heleboel dus! Knoflook komt echt in je bloedstroom terecht, daarom is het zo effectief. Maar dit betekent ook dat de knoflookgeur uit je poriën uitkomt, bij transpiratie. En bij knoflook is dat helaas goed te ruiken. Als je dat vervelend vindt, eet dan een strengel peterselie, dat neutraliseert de knoflookadem.
Voordelen
- Verlaagt de bloeddruk
- Werkt tegen een te hoge cholesterol
- Vermindert stresshormonen
- Verlaagd het risico op hartziekte
- Vermindert de kans op een beroerte
- Helpt bij de groei van een kindje
- Versterkt het immuunsysteem en werkt tegen infecties van de luchtwegen, hoesten en verstopping (een oude volksremedie is het dippen van knoflook in honing zodra de eerste tekenen van verkoudheid zich aandienen)
- Bevat heel veel vitamine C
Koken met knoflook
Té veel is nooit goed! Dit geld ook voor knoflook. Gooi dus niet direct jouw hele keuken om en voeg het zeker niet overal aan toe. Het gebruik is volkomen veilig, maar hou rekening met de gebruikelijk dosering: 3x per dag 1 teentje voor volwassenen en 1 á 2x per dag een kwart/half teentje voor kinderen. Bak de lekkernij nooit zo lang dat hij bruin wordt, warm het alleen genoeg op om de olie die je gebruikt wat smaak te geven. Beried het voorzichtig op een laag vuur, alleen op die manier krijg je de lekkere, subtiele smaak.
Dit is nog maar een kleine greep uit de voordelen van knoflook, maar hier is al wel aan te zien dat het de gezondheid een enorme boost geeft op allerlei fronten!
Wil je weten waarom appelazijn ook zo goed is voor je? Klik dan hier.
Tekst: Hanneke de Haas
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
4 augustus 2019
Stress: een grote boosdoener voor je gezondheid
1 januari 2017
Gezond eten met een klein budget
31 maart 2016
Groene tip: tandenpoetsen met bamboe
15 juni 2019
Gezond aankomen: dat doe je op deze fijne manier
19 januari 2017
Verleidingen, hoe houdt je ze tegen?
3 november 2018
Rode bietensoep met walnoten
23 november 2015
6 tips tegen jouw ‘Blue Monday’
27 november 2014
Thaise soep met de Vitamix
17 november 2016
Welke producten koop je biologisch en welke niet per se?
23 december 2015
Gratis lezing: Geluk en succes in overvloed
13 maart 2014
Green Goddess Smooth
8 september 2014
Viv’s zoete aardappelchips
25 maart 2015
De vetfluisteraar
10 september 2018
Dit is waarom CBD olie zo goed voor je is!
8 juli 2020
Kan oestrogeen je immuunsysteem beschermen?
19 maart 2019
Viv’s 8 kleine stappen om gezonder te leven
10 november 2015
Een gezonde leefstijl – gewoon in je broekzak!
18 juli 2015
Wortel-kokos balletjes
21 april 2019
Gezonde snack: Rauwe cacao, dadel en kokosballetjes
29 oktober 2019
Zo blijf je gemotiveerd om te sporten nu het kouder is
2 september 2019
10x gluten in producten waarin je ze niet verwacht
13 februari 2017
Viv’s health Q & A met Susan Smit
20 maart 2014
Een goede houding is het halve werk
2 september 2018
Geef je wel of geen borstvoeding? Mijn eigen ervaring!
12 januari 2019
Dit zijn de 7 voordelen van de sauna!
8 oktober 2015
Bredemeijer Bloggersevent
13 december 2015
huilbaby, astma, ADHD?? Wij hebben wat tips voor jou.
7 maart 2017
De verschillende schuilnamen van suiker
4 oktober 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –