Om de week praat Vivian Reijs met een bekende Nederlandse vrouw over haar voedingsstijl. Deze week is dat Daisy Oppelaar (28), eigenaresse van de voeding- en lifestyle blog I Love Health. Hier deelt ze niet alleen dagelijks alles wat met gezonde voeding te maken heeft, maar deelt ze ook van alles over haar favoriete sporten: fitness, hardlopen en yoga.
Altijd in de koelkast
‘Mijn koelkast is altijd bommetje vol. De inhoud varieert erg omdat ik veel verschillende gerechten maak en kook voor mijn site. Wat er standaard te vinden is: eitjes, tomaat, komkommer, kiemen, spinazie, kwark of iets vergelijkbaars, plantaardige melk, feta en geitenkaas. En de groentela zit altijd tjokvol.’
Boodschappen
‘Yes! Ik ben zo iemand die blij wordt van boodschappen doen. Ik ben niet heel honkvast als het op de winkels aankomt. Van AH, Jumbo, Ekoplaza tot Lidl en van de Marqt met een Q tot de markt met een K.’
Eetpatroon
‘Ik geloof heel erg in puur en echt eten. Eten zoals de natuur het bedoeld heeft. Dus niks uit pakjes en zakjes. Ik eet zo min mogelijk (geraffineerde) suikers. Ik ban echter niets uit mijn voedingspatroon. Ik eet nog steeds zuivel, vlees en brood, maar alles in balans. Dus hooguit één of twee keer per week brood en vlees eet ik ook niet vaak. Een goed biefstukje gaat er af en toe ook zeker wel in!’
‘De dierlijke producten die ik eet, koop ik biologisch. Beter voor mij, maar ook voor het dier. Dat vind ik belangrijk. Het belangrijkste van mijn eetpatroon is balans. Die balans vind ik in de 80/20-verdeling: 80 procent van de tijd eet ik ‘echt en puur’. De overige 20 procent eet ik dingen die de stempel ‘gezond’ niet helemaal verdienen, maar die wel erg lekker zijn. Chipjes, chocolaatjes en wijntjes. Heerlijk!’
Guilty pleasure
‘Mijn ultieme guilty pleasure is friet. Van die perfect gebakken, ambachtelijke frieten. Liefst met de schil er nog om. Yum… Zoals ik al zei: zondigen moet kunnen. Maar dan moet de zonde wel minimaal een acht waard zijn. Voor minder doe ik het niet!’
Eendenlever
‘Ik ben dol op groenten en daar eet ik heel veel van. Sowieso bij de lunch en het diner, maar vaak ook nog tussendoor. Mijn favoriete groenten zijn courgette, spinazie en (gegrilde) asperges. Ik eet vrijwel alles, maar wat ik niet eet, is eendenlever. Bijna iedereen weet hoe die dieren leven (of eigenlijk geen leven hebben, maar volgepropt worden). Ik snap niet dat je daar echt van kunt genieten als je dat weet. Ik heb het weleens geprobeerd, maar moet eerlijk zeggen dat ik het echt vies vond. Mij niet gezien dus. Verder eet ik ook geen kreeft. Ik vind zo’n megagroot ding op je bord er ontzettend onsmakelijk uitzien. Heb het wel een keer gegeten, maar vind het ook echt niet lekker. Al die ophef over kreeft snap ik niet.’
Gewicht
‘Ik weeg zo’n 63 kilo, maar schommel wel vaak. In de winter gaat het vaak drie à vier kilo omhoog en dan ga ik richting de zomer weer keihard aan de bak om strakker te worden. Eerlijk is eerlijk, ik moet er hard voor werken. Helaas ben ik niet gezegend met zo’n ‘ik kan alles eten’-stofwisseling. Wat soms lastig is, want eten is mijn hobby. Dat helpt ook niet echt mee! Hoewel het meestal hartstikke gezond is, kun je ook daar te veel van eten.’
Sporten
‘Ja ik sport graag! Ik vind veel dingen leuk, dus dit wissel ik in fases af. Hardlopen is iets wat ik altijd wel doe. En verder doe ik graag aan yoga, krachttraining en tegenwoordig ook af en toe aan kickboksen of zaktrainingen. En ik surf en snowboard heel graag! Als we dat toch konden doen in Nederland, zou ik niet meer aan werken toekomen. Zo blij word ik van die twee sporten!’
Eetergernissen
‘Ik erger mij aan de hele glutenvrije hype. Je ziet het tegenwoordig overal: op verpakkingen van producten in de supermarkt, op menukaarten en op blogs. Dit is een goede zaak voor mensen met coeliakie. De niet-glutengevoelige mensen hebben er echter niks aan! Men lijkt te denken dat gluten iets is waar je dik van wordt. Ineens wil iedereen glutenvrij eten. Men denkt dat glutenvrij gelijk staat aan gezond, maar dat is onzin. Een glutenvrij product kan nog steeds volgeplempt zijn met E-nummers en suikers. Niks gezonds aan dus.’
AVG’tje
‘Ik ben echt opgegroeid met het AVG’tje. Op woensdag gehaktdag en op vrijdagavond patatdag. Lekker traditioneel dus! Als we op zaterdag macaroni aten, vonden we dat wel heel erg culinair, hahaha! Eigenlijk heb ik niets van dit alles overgenomen. Ik eet echt nooit meer een AVG’tje. Gehaktballen en macaroni ook niet. Alleen die patatjes dan, die gaan er af en toe nog wel in.’
In de broodtrommel
‘Net zo traditioneel als de rest van mijn eetgewoonten van vroeger: twee tarweboterhammetjes waarvan één met gezond en één met zoet beleg. Meestal was dat iets als een boterham met boterhamworst en één met hagelslag. En een drinkbeker met halfvolle melk of limo.’
Van huis uit
‘Hoewel mijn basis van huis uit altijd gezond was, at ik als puber verre van gezond. Warme witte pistoletjes van ‘het bakkertje’ in de schoolpauze, McDonald’s, zakken M&M’s… Net als elke andere puber ging dat er bij mij goed in. Al was dit wel echt een fase hoor. Het waren de ‘extraatjes’ die ik nam náást mijn gezonde ontbijt, lunch en diner. Niemand die zich op die leeftijd druk maakt over gezond oud worden, over rimpels of te zwaar worden. Die zorgen komen pas na je twintigste.’
Gedwongen eetpatroon omgooien
‘Ik heb vanaf mijn zestiende last van het Prikkelbare Darm Syndroom. Diverse medicijnen, ziekenhuisopnames en onderzoeken hebben niets veranderd. Het werd alsmaar slechter en slechter. Toen ik zo’n zes jaar geleden mijn eetpatroon omgooide na een bezoek aan een orthomoleculair arts, ging het steeds beter. Inmiddels heb ik vrijwel nooit meer last van mijn PDS. Zo fijn! Een betere reden om gezond te willen leven kan ik me niet bedenken.’
Million dollar tip
‘Balans! Het is heel saai maar dat werkt echt voor mij. De boog kan niet altijd gespannen staan. 24/7 clean eten, nooit een wijntje of bitterbal, dat kan ik niet. Daarvoor vind ik het te lekker. Dus doe ik dat gewoon af en toe! Hoe meer je jezelf iets verbiedt, hoe groter de craving ernaar wordt. Zorg de rest van de tijd voor een gezond eetpatroon. Dan maken die paar drankjes echt niks uit!’
Koken
‘Ja ik kook heel graag. Ik kook het liefst voor anderen. Zo leuk om mensen blij te maken met lekker eten. De afgelopen maanden heb ik ontzettend veel nieuwe gerechten gemaakt en getest voor het I Love Health-boek dat in november uitkwam. Soms wel zes of zeven gerechten op een dag. Zelfs toen vond ik het nog leuk.’
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
16 maart 2015
Superfood nummer 1: pruimen
3 september 2015
Boerenkoolchips
29 december 2017
Wat doe ik als ik een verkoudheid voel opkomen?
8 september 2017
Scheiden is geen kinderspel: hoe zet je het kind centraal?
22 september 2018
Dit doen zuivel, wijn en gluten met je huid
19 november 2020
8 natuurlijke anti-griep tips
1 maart 2021
Appelazijn: het supermiddel en de alleskunner
5 maart 2016
Ultiem geluk
7 augustus 2019
Ontgiften? Voeg deze voedingsmiddelen toe!
14 december 2016
Easy Peasy babyhapje: Bloemkool met avocado saus
18 juli 2016
PERSOONLIJK INTERVIEW: MIJN GEZINSLEVEN
29 januari 2019
Begin het jaar gezond met de heerlijke shakes van Jimmy Joy!
29 april 2016
Gezonde chocolademousse
21 januari 2016
Get fit with HIIT
9 juni 2016
Rode linzensoep
17 januari 2019
8 natuurlijke antihoestmiddelen
12 oktober 2018
Hoe gezond zijn bananen?
10 juli 2017
Koude(therapie) voor een gezond & fit lijf
26 november 2015
Zuivelvrije Noten-kokos yoghurt
1 januari 2018
Ik ga jou helpen Gezonder, Blijer en Slanker te worden
22 december 2016
Tip voor het kerstdiner: Chocolademousse met Grand Marnier
13 mei 2014
Lekkere vegan sushi
11 december 2018
We like de 100% natuurlijk thee van Tastea
6 juli 2016
ZOUTARM KOKEN MET KRUIDEN
26 april 2019
Hoe ga je hoofdpijn te lijf met de juiste voeding?
21 juni 2019
Lekker bakken dit weekend met Viv’s appeltaart
6 april 2015
Wil jij een persoonlijk voedingsadvies van Viv?
11 november 2018
Lekker weekend receptje: bananen milkshake
12 september 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –