Het ketogeen dieet is tegenwoordig mega hot. Dit komt omdat veel mensen er baat bij hebben gezien zij afvallen. Dit geldt niet voor iedereen en dat zorgt voor behoorlijk veel teleurgestelde mensen. Het zou goed kunnen dat deze mensen het ketogeen dieet niet naar behoren doen. En wanneer dit het geval is, gaat er iets goed mis.

De gewenste resultaten (zoals afvallen) blijven uit en dat kan komen door de 6 onderstaande redenen:

1. Je zorgt niet goed voor je darmflora

Mensen die het ketogeen dieet volgen krijgen soms te veel voedingsvet binnen uit vlees of volvette zuivelproducten. En daarnaast krijgen zij vaak te weinig plantaardig voedsel binnen wat de darmen juist kan ondersteunen. Als je je darmflora dus hiermee in de war schopt maak je afvallen stukken lastiger. De gezondheid van onze darmen heeft namelijk een groot deel in gewichtsverlies. Je kunt dit oplossen of verhelpen door meer gefermenteerde voeding te eten. Meer hierover lees je hier.

2. Je houdt je calorie inname niet bij

Bij het ketogeen dieet mag je een grote hoeveelheid calorieën eten, maar dit betekent niet dat de cijfers oneindig zijn. Overal waar te voorstaat, blijft te (veel). Om die reden is het verstandig om bij te houden hoe en wat je eet. Het aantal calorieën is hierbij van belang zodat je al helemaal goed begrijpt hoeveel je van iets mag hebben. Je kunt dit bijhouden op papier en er zijn ook speciale apps waar je jouw voeding in kunt tracken.

3. Te vaak eten

Sommige mensen zijn voortdurend keto-proof aan het snacken. Dit is onverstandig en voor hen is intermittent fasting een goede optie. Dit gaat niet over ‘minder’ eten, maar wel over je lichaam een ‘break’ geven. Door niet te eten, laat je eventuele ontstekingsreacties in je lichaam stil worden, wat helpt bij de bloedsuikerspiegel en afvallen. Het kan dus helpen om je maaltijden groter te maken, snacken in te dammen, en voldoende tijd (vasten) tussen de maaltijden te hanteren.

4. Je houdt je koolhydraatinname niet laag genoeg

Om in ketose te raken (je verbrandt vet in plaats van suikers voor energie), moet je je koolhydraatinname dagelijks op ongeveer 20 tot 50 gram houden. Soms moet men zelfs nog minder koolhydraten eten. Wanneer je hier dus overheen gaat raak je niet in ketose en blijft het gewenste resultaat uit. Je hoeft de koolhydraten niet geheel te schrappen, maar je zult ze wel flink moeten indammen.

5. Te weinig vezels eten

Voedingsvezels houden je langer vol en bevatten prebiotische voedingsstoffen, die een gezonde darmflora ondersteunen en bijdragen aan gewichtsverlies. Als je te weinig vezels eet kan dit je darmflora uit balans brengen. En wanneer dit het geval is kan je lichaam te maken krijgen met ontstekingen, insulineresistentie, vetopslag bij de buik en gewichtstoename. Bladgroente en kruisbloemige groenten, avocado, kokosnoot en bessen zijn vezelrijk en passen binnen het ketogeen dieet.

6. Voeding eten waar je gevoelig voor bent

In het ketogeen dieet zitten vaak weinig suikers, maar dat neemt niet weg dat er niet genoeg voedsel overblijft waar je gevoelig op kunt reageren. Denk bijvoorbeeld aan de vetrijke zuivelproducten waar mensen gevoelig op kunnen reageren en wat het afvallen kan dwarsbomen. Daarnaast kunnen er in keto-vriendelijke treats veel kunstmatige zoetstoffen, gluten en andere ongezonde ingrediënten schuilen. Deze voedingsmiddelen en additieven veroorzaken dysbiose (een verstoring van het evenwicht tussen goede en slechte bacteriën), het lekke darmsyndroom en verhogen de insulineresistentie. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel en daardoor kan het gewichtsverlies afnemen.

Conclusie: Uiteraard kan een ketogeen dieet goed werken bij jou. Maar mijn advies is altijd. Luister goed naar je eigen lichaam. Het is namelijk niet geschikt voor iedereen.  En naar mijn mening, hoeft afvallen helemaal niet met een extreem dieet. Liever een fijne en blijvende leefstijl verandering, waardoor afvallen een bijwerking is:)  Mijn motto is: “breng je hormonen in balans en afvallen gaat vanzelf”

 

Ps: Loop jij al een tijdje te worstelen met je gewicht. En volg je steeds weer een ander dieet, maar het lijkt niet te helpen?  In mijn online programma in 8 weken hormonaal in balans  vertel ik je alles over hoe je gezond kunt afvallen. Omdat afvallen namelijk alleen maar lukt als je hormonen in balans zijn.  Waardoor je gewichtsverlies ook blijvend is. Het is soms makkelijker dan je denkt.  Klik hier als je meer informatie wilt.

 

  

 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten