Het ketogeen dieet is tegenwoordig mega hot. Dit komt omdat veel mensen er baat bij hebben gezien zij afvallen. Dit geldt niet voor iedereen en dat zorgt voor behoorlijk veel teleurgestelde mensen. Het zou goed kunnen dat deze mensen het ketogeen dieet niet naar behoren doen. En wanneer dit het geval is, gaat er iets goed mis.
De gewenste resultaten (zoals afvallen) blijven uit en dat kan komen door de 6 onderstaande redenen:
1. Je zorgt niet goed voor je darmflora
Mensen die het ketogeen dieet volgen krijgen soms te veel voedingsvet binnen uit vlees of volvette zuivelproducten. En daarnaast krijgen zij vaak te weinig plantaardig voedsel binnen wat de darmen juist kan ondersteunen. Als je je darmflora dus hiermee in de war schopt maak je afvallen stukken lastiger. De gezondheid van onze darmen heeft namelijk een groot deel in gewichtsverlies. Je kunt dit oplossen of verhelpen door meer gefermenteerde voeding te eten. Meer hierover lees je hier.
2. Je houdt je calorie inname niet bij
Bij het ketogeen dieet mag je een grote hoeveelheid calorieën eten, maar dit betekent niet dat de cijfers oneindig zijn. Overal waar te voorstaat, blijft te (veel). Om die reden is het verstandig om bij te houden hoe en wat je eet. Het aantal calorieën is hierbij van belang zodat je al helemaal goed begrijpt hoeveel je van iets mag hebben. Je kunt dit bijhouden op papier en er zijn ook speciale apps waar je jouw voeding in kunt tracken.
3. Te vaak eten
Sommige mensen zijn voortdurend keto-proof aan het snacken. Dit is onverstandig en voor hen is intermittent fasting een goede optie. Dit gaat niet over ‘minder’ eten, maar wel over je lichaam een ‘break’ geven. Door niet te eten, laat je eventuele ontstekingsreacties in je lichaam stil worden, wat helpt bij de bloedsuikerspiegel en afvallen. Het kan dus helpen om je maaltijden groter te maken, snacken in te dammen, en voldoende tijd (vasten) tussen de maaltijden te hanteren.
4. Je houdt je koolhydraatinname niet laag genoeg
Om in ketose te raken (je verbrandt vet in plaats van suikers voor energie), moet je je koolhydraatinname dagelijks op ongeveer 20 tot 50 gram houden. Soms moet men zelfs nog minder koolhydraten eten. Wanneer je hier dus overheen gaat raak je niet in ketose en blijft het gewenste resultaat uit. Je hoeft de koolhydraten niet geheel te schrappen, maar je zult ze wel flink moeten indammen.
5. Te weinig vezels eten
Voedingsvezels houden je langer vol en bevatten prebiotische voedingsstoffen, die een gezonde darmflora ondersteunen en bijdragen aan gewichtsverlies. Als je te weinig vezels eet kan dit je darmflora uit balans brengen. En wanneer dit het geval is kan je lichaam te maken krijgen met ontstekingen, insulineresistentie, vetopslag bij de buik en gewichtstoename. Bladgroente en kruisbloemige groenten, avocado, kokosnoot en bessen zijn vezelrijk en passen binnen het ketogeen dieet.
6. Voeding eten waar je gevoelig voor bent
In het ketogeen dieet zitten vaak weinig suikers, maar dat neemt niet weg dat er niet genoeg voedsel overblijft waar je gevoelig op kunt reageren. Denk bijvoorbeeld aan de vetrijke zuivelproducten waar mensen gevoelig op kunnen reageren en wat het afvallen kan dwarsbomen. Daarnaast kunnen er in keto-vriendelijke treats veel kunstmatige zoetstoffen, gluten en andere ongezonde ingrediënten schuilen. Deze voedingsmiddelen en additieven veroorzaken dysbiose (een verstoring van het evenwicht tussen goede en slechte bacteriën), het lekke darmsyndroom en verhogen de insulineresistentie. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel en daardoor kan het gewichtsverlies afnemen.
Conclusie: Uiteraard kan een ketogeen dieet goed werken bij jou. Maar mijn advies is altijd. Luister goed naar je eigen lichaam. Het is namelijk niet geschikt voor iedereen. En naar mijn mening, hoeft afvallen helemaal niet met een extreem dieet. Liever een fijne en blijvende leefstijl verandering, waardoor afvallen een bijwerking is:) Mijn motto is: “breng je hormonen in balans en afvallen gaat vanzelf”
Ps: Loop jij al een tijdje te worstelen met je gewicht. En volg je steeds weer een ander dieet, maar het lijkt niet te helpen? In mijn online programma in 8 weken hormonaal in balans vertel ik je alles over hoe je gezond kunt afvallen. Omdat afvallen namelijk alleen maar lukt als je hormonen in balans zijn. Waardoor je gewichtsverlies ook blijvend is. Het is soms makkelijker dan je denkt. Klik hier als je meer informatie wilt.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
22 mei 2015
Smaak en kleuren
17 november 2018
Ontgiften doe je met deze smoothie!
7 juli 2014
Eerste eetdagboek review
25 oktober 2018
Voedingstips bij endometriose
31 maart 2016
Groene tip: tandenpoetsen met bamboe
5 februari 2021
Nee hé, alweer blaasontsteking?! Zo voorkom je het!
9 juni 2015
Gezonde ijsjes
2 december 2016
Kom jij ook naar ons Health Event bij Fletcher??
28 december 2019
‘Happy last year’: het jaar goed afsluiten
9 mei 2016
Krystl: Alles of niets
19 juli 2016
MANGO IJS: SNEL & GEZOND
18 januari 2018
Viv’s Fusili met kalkoen, spinazie en marjoleinpesto
27 december 2021
7 tips om te detoxen na de feestdagen
11 mei 2019
De 5 beauty geheimen van de Sicilianen
9 augustus 2015
Herman over bonen
13 juli 2016
NATUURLIJKE GRIP OP JE CYCLUS!
13 maart 2018
Gezond eten op je werk doe je zo!
10 september 2018
Dit is waarom CBD olie zo goed voor je is!
23 oktober 2019
Deze factoren belemmeren de werking van de anticonceptiepil
31 mei 2017
Groene grapefruit smoothie
22 november 2015
4 x de beste boekentips voor iedere moeder!
24 augustus 2016
HET VERSCHIL TUSSEN BORSTVOEDING EN FLESVOEDING?
6 november 2018
Wat is een bijnieruitputting?
30 januari 2018
Recept: Kip met zongedroogde tomaten en kokosmelk
12 december 2017
Ik word zo depri van die dips…
7 september 2018
Vaker plantaardig eten met deze tips
1 juni 2017
Verantwoord picknicken doe je zo!
1 januari 2018
Ik ga jou helpen Gezonder, Blijer en Slanker te worden
30 september 2015
Chlorella: de kracht van een micro-alg
26 april 2016
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –