Water is very healthy, maar hoe gezond is jouw fles?

 

Wat jij moet weten over BPA

De moderne vrouw van nu doet vrolijk mee aan de eeuwige waterfles-in-de-tas-trend. Dat ons lijf vraagt naar voldoende vocht, zit er behoorlijk ingebakken. Dus slepen we overal waar we heen gaan zo’n flesje mee dat we regelmatig bijvullen met kraanwater. In de sportschool, op de fiets, in de bus, tijdens het shoppen. Hartstikke goed natuurlijk, dat water drinken. Maar waar we met zijn allen niet bij stilstaan, is dat het flesje waarin gemiddeld Nederland zijn water doet, gemaakt is van plastic dat Bisphenol A, beter gezegd BPA, bevat. En daar kun je je maar beter wél bewust van zijn.

 

Waarom is BPA gevaarlijk?

Waarom? Omdat BPA een chemische grondstof is die in kunststof verpakkingen – babyflesjes, drinkflessen, de binnenkant van een pak melk, CD-hoesjes, conserveringsblikken, magnetronmaaltijdverpakkingen – wordt verwerkt en volgens wetenschappelijk onderzoek een behoorlijke aanslag op je gezondheid kan zijn. BPA wordt heel langzaam vanuit de verpakking overgedragen aan drinken of voedsel. En dus aan jou. Het gevolg? Los van het feit dat de stof op oestrogeen lijkt en daardoor je vruchtbaarheid negatief kan beïnvloeden, bezorgt BPA je mogelijke hart- en vaatziektes, schade aan je lever en diabetes.

 

Bewustwording is een must!

Aangezien al talloze keren is aangetoond dat BPA een aanzienlijk gevaar voor je gezondheid levert, blijft het een vreemde gewaarwording dat maar weinig mensen zich hier bewust mee bezig houden. Het dringt niet door. Vivonline durft daarentegen stelling te nemen tegen BPA. Wij maken ons hard voor een grotere bewustwording rondom het thema BPA. Viva Vitality betekent in onze visie een brede kijk op gezondheid. En als het dus voeding betreft, is het niet alleen het product dat telt, maar ook de neveneffecten van verpakking.

 

Plastic soep

Naast deze gevaren voor de volksgezondheid, blijft er ook nog de gevaren van de plastic flessen voor het milieu. Doorgaans wordt immers geadviseerd om de gebruikelijke wegwerpflessen niet te vaak te gebruiken in verband met de groei van bacteriën. En daarom gooien we alleen in Nederland al elke dag 500.000 plastic flesjes weg. In de prullenbak? We hopen dat jij dat doet. Helaas komen tig van die flesjes via de straat, sloten en rivieren in de zee terecht. Plastic soep. Inmiddels zwemt er meer dan 100 miljard kilo plastic in die prachtige onderwaterwereld en daar komen elke dag weer miljoenen kilo’s bij. Geen wonder dat er inmiddels 36 keer meer plastic dan plankton in de vijf oceanen te vinden is. Daar schrik je toch van?! En dan hebben we het nog niet eens gehad over de hoeveelheid water (1 liter) en olie (250 ml) die nodig is voor één zo’n suf plastic flesje water.

 

Do the Dopper!

Maar goed. Wat dan? Kraanwater mee in een flesje in je tas, daar willen we toch niet van af? Absoluut niet! Daarom worden we ook zo blij van mensen als Merijn Everaarts die de wereld mooier willen maken en daar ook daadwerkelijk iets nieuws op verzinnen. Na het zien van een documentaire over de plastic soep, werd Merijn door verontwaardiging en hoop gedreven om tot een oplossing te komen. Kraanwater drinken uit een niet-wegwerp-fles. En zo werd de Dopper geboren. Een BPA-vrije veldfles met een modern en functioneel ontwerp, waar je je water – of andere drank – indoet en op twee manieren uit kunt drinken. Vanuit een bekertje, of gewoon vanuit een tuitje. Jaja, die dopper is multifunctioneel.

 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten