Lukt het niet om zwanger te worden? Vaak geven we onze hormonen de schuld. Toch is het vaak onze voeding die daaraan ten grondslag ligt. Van enkele voedingsmiddelen is namelijk bekend dat ze je vruchtbaarheid verminderen. Wij geven je 5 x tips.

  1. Kurkuma

Een geneeskrachtig kruid met vele gezondheidsvoordelen. Maar probeer je zwanger te worden? Vermijd kurkuma in supplementvorm. Als supplement kan het je vruchtbaarheid negatief beïnvloeden doordat het de werking van anticonceptie kan nabootsen. Het losse kruid kun je overigens prima blijven gebruiken om mee te koken. En vergeet dan vooral de zwarte peper niet: dan neem je kurkuma beter op!

  1. Stevia

Stevia is in principe natuurlijk een prima suikervervanger! Toch is enige voorzichtigheid geboden. In recente onderzoeken (helaas alleen nog met dieren) werd aangetoond dat stevia bij mannetjes tot verminderde vruchtbaarheid leidde en bij vrouwtjes als anticonceptie werkte.

  1. Alcohol

Het is algemeen bekend dat vrouwen tijdens hun zwangerschap alcohol beter kunnen laten staan. Echter geldt dit ook in de periode dat je zwanger probeert te raken. Meer dan twee drankjes op een avond kan bijvoorbeeld al leiden tot oxidatieve stress en ontstekingsreacties. Maar ook uitputting van essentiële nutriënten zoals vitamine B,wat cruciaal is voor de ontwikkeling van een baby. En laten we de mannen niet vergeten: alcoholgebruik heeft een negatieve invloed op de productie van sperma.

  1. Magere zuivelproducten

Producten zoals magere melk en yoghurt bevatten androgenen die je vruchtbaarheid negatief beïnvloeden. Androgenen zijn chemische stofjes die voor de ontwikkeling van mannelijke eigenschappen zorgen. Dit effect is vooral gemeten in vrouwen met PCOS. Het houdt verband met onregelmatige cyclus, onvruchtbaarheid, verhoogd testosteron, gewichtstoename en insuline resistentie. Daartegenover staat dat volvette producten de vruchtbaarheid en ovulatie juist verbeteren.

  1. Soda

Regelmatige inname van 2 of meer caffeïne houdende frisdranken heeft een negatief effect op je ovulatie en vruchtbaarheid. Met name de hoge suikerwaarden, kunstmatige zoetstoffen, chemicaliën en BPA zijn de boosdoeners. Omdat deze ingrediënten een aanslag op je glucosemetabolisme zijn, verhoogt het de kans op verstoringen van je cyclus en ovulatie.

Bron: mindbodygreen

 

 

BewarenBewaren

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten