Lukt het niet om zwanger te worden? Vaak geven we onze hormonen de schuld. Toch is het vaak onze voeding die daaraan ten grondslag ligt. Van enkele voedingsmiddelen is namelijk bekend dat ze je vruchtbaarheid verminderen. Wij geven je 5 x tips.
-
Kurkuma
Een geneeskrachtig kruid met vele gezondheidsvoordelen. Maar probeer je zwanger te worden? Vermijd kurkuma in supplementvorm. Als supplement kan het je vruchtbaarheid negatief beïnvloeden doordat het de werking van anticonceptie kan nabootsen. Het losse kruid kun je overigens prima blijven gebruiken om mee te koken. En vergeet dan vooral de zwarte peper niet: dan neem je kurkuma beter op!
-
Stevia
Stevia is in principe natuurlijk een prima suikervervanger! Toch is enige voorzichtigheid geboden. In recente onderzoeken (helaas alleen nog met dieren) werd aangetoond dat stevia bij mannetjes tot verminderde vruchtbaarheid leidde en bij vrouwtjes als anticonceptie werkte.
-
Alcohol
Het is algemeen bekend dat vrouwen tijdens hun zwangerschap alcohol beter kunnen laten staan. Echter geldt dit ook in de periode dat je zwanger probeert te raken. Meer dan twee drankjes op een avond kan bijvoorbeeld al leiden tot oxidatieve stress en ontstekingsreacties. Maar ook uitputting van essentiële nutriënten zoals vitamine B,wat cruciaal is voor de ontwikkeling van een baby. En laten we de mannen niet vergeten: alcoholgebruik heeft een negatieve invloed op de productie van sperma.
-
Magere zuivelproducten
Producten zoals magere melk en yoghurt bevatten androgenen die je vruchtbaarheid negatief beïnvloeden. Androgenen zijn chemische stofjes die voor de ontwikkeling van mannelijke eigenschappen zorgen. Dit effect is vooral gemeten in vrouwen met PCOS. Het houdt verband met onregelmatige cyclus, onvruchtbaarheid, verhoogd testosteron, gewichtstoename en insuline resistentie. Daartegenover staat dat volvette producten de vruchtbaarheid en ovulatie juist verbeteren.
-
Soda
Regelmatige inname van 2 of meer caffeïne houdende frisdranken heeft een negatief effect op je ovulatie en vruchtbaarheid. Met name de hoge suikerwaarden, kunstmatige zoetstoffen, chemicaliën en BPA zijn de boosdoeners. Omdat deze ingrediënten een aanslag op je glucosemetabolisme zijn, verhoogt het de kans op verstoringen van je cyclus en ovulatie.
Bron: mindbodygreen
BewarenBewaren
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
14 april 2014
Tip van Viv: Smoothie boek
5 maart 2015
Lieke van Lexmond is Happy in Shape
9 september 2019
Dit chocolade noten blok is finger licking good
25 januari 2019
Wat is gezonder: yoghurt of kwark?
19 september 2014
Nagerecht: Noten chocoladetaart
8 april 2016
Havermout pannenkoeken met appel
6 maart 2017
VIV’s Q&A: Annic van Wonderen
9 september 2015
Elke dag spinazie in je groene smoothie?
7 januari 2022
Bieten ontbijtsmoothie
17 februari 2018
Na de geboorte: tips voor een gezond en gelukkig herstel
25 september 2014
Sugardip? Neem de 4 O’Clock juice
27 november 2018
Wil je jouw metabolisme een boost geven? Ga langzamer leven!
28 december 2016
Wat zat er in mijn healthbox
8 oktober 2017
3x glutenvrije pasta recepten
11 september 2014
Healthy Talkies Lunch
13 juli 2018
Homemade chocolade, easy does it!
29 april 2015
Cellulite, zo kom je er vanaf!
8 juli 2016
Gezond eten zonder grenzen
31 augustus 2016
EEN MEDITERRAAN DIEET: LANG LEVEN IN GOEDE GEZONDHEID
5 februari 2016
Gezond haar en gezonde voeding
2 oktober 2017
De geneeskracht van 5 soorten paddenstoelen
19 januari 2015
Onze 10 afvalregels!
25 augustus 2014
Lekker zoet tussendoortje
7 mei 2018
Een lekker recept: Pink Ibiza Acai Bowl
31 mei 2017
Groene grapefruit smoothie
5 juni 2016
De juiste keuzes voor een fijne toekomst?
10 oktober 2016
VIVONLINE FINALIST VAN DE FOOD BLOG AWARDS 2016
17 april 2015
Ontgiften en vet verbranden!
28 september 2018
Een feestje? Met deze tips hou je het gezond!
25 juli 2016
HEALTH Q&A: SANNE VOGEL
21 maart 2019
Wat is gezonder: volle of magere yoghurt?
1 december 2015
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –