Wij horen regelmatig van mensen dat ze teleurgesteld zijn in een dieet. Ze kosten vaak veel tijd en vooral veel geld. En als je eenmaal bezig bent, heb je honger en is het lastig vol te houden. Bovendien werken de meeste diëten net zo tijdelijk als de periode waarin je het dieet volgt. Na het dieet zitten de kilo’s er vaak weer snel aan.
Daarom vroegen we Jasper Alblas waarom hij denkt dat veel diëten niet werken. Ook legt hij uit hoe je snel en verantwoord kan afvallen zonder dieet.
Zo werkt de dieetindustrie
Net als velen van ons dacht ik vroeger dat je alleen kan afvallen door het volgen van een dieet. Maar inmiddels weet ik dat een dieet juist één van de slechtste manieren is om af te vallen, en op gewicht te blijven. Dat komt omdat een dieet altijd een tijdelijk karakter heeft. Je volgt het voor een bepaalde periode, maar het dieet biedt meestal geen langetermijnoplossing.
Komt deze cirkel je bekend voor?
Je schaft een nieuw dieet aan in de vorm van een boek en bijbehorende afslankproducten, of afslankpillen, poeders of shakes. En dan doe je maar meteen voor een maand, want dat is voordeliger. Vol goede moed begin je, maar de rigoureuze omslag die het dieet vereist is nauwelijks niet vol te houden. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de vraag of die dieetpillen, shakes en -poeders überhaupt wel werken. Veel mensen hebben tijdens zo’n dieet constant honger en grijpen vroeg of laat naar het eerste beste ongezonde voedsel dat ze zien. Daarom is de kans heel groot dat je snel terugvalt in je oude gewoontes en moet je vroeg of laat van jezelf weer op dieet. Dit is het cirkeltje dat de dieetindustrie graag in stand houdt. Want door mensen te laten geloven dat hun nieuwste dieet wél werkt, blijft iedereen steeds weer dieetproducten kopen.
Zo trap je hier nooit meer in
Wat als ik je vertelde dat je nooit meer op dieet hoeft en dat je wel gewoon kan afvallen. Het kan, met een bewezen methode die smaakvolle, vullende en makkelijk te bereiden maaltijden bevat die tegelijkertijd al je overtollig lichaamsvet verbranden. En dat zonder dure dieetproducten die vaak niet lekker smaken. Maar gewoon, met voedingsmiddelen uit de supermarkt. Deze methode is zelfs zo goed vol te houden, dat je hem voor altijd kan blijven kan doen. Hoe fijn is dat? Nooit meer een dieet volgen? De dieetindustrie wil niet dat jij deze methode kent. Zij zien namelijk liever dat je blijft jojo’en zodat je regelmatig nieuwe dieetproducten koopt. Gelukkig sta je nu op het punt om deze methode te leren zodat je het hoofdstuk ‘diëten’ voorgoed kan afsluiten.
De 3 pilaren van mijn methode
De afgelopen 5 jaar heb ik duizenden mensen geholpen met mijn methode. Een methode die is gebaseerd op het wetenschappelijk onderbouwde koolhydraatarme eetpatroon. Waarschijnlijk komt dat je wel bekend voor, want de afgelopen jaren heeft het koolhydraatarme eetpatroon veel aan populariteit gewonnen. En dat is niet zonder reden. Een koolhydraatarm dieet werkt namelijk heel goed. Maar waarom werkt het nou? Dat leg ik je graag uit aan de hand van de drie stappen van mijn methode.
Stap 1: Wat doen we met suiker?
Waarom is suiker nou zo slecht voor je en waarom ga je er extra lichaamsvet door opslaan? Laten we beginnen bij het begin. Suiker is opgebouwd uit twee suikerelementen, te weten: glucose en fructose (de verhouding verschilt per type suiker). Hoewel fructose ook een hoop negatieve effecten op je gezondheid heeft, beperk ik me gemakshalve even tot glucose. Glucose is op zichzelf niet slecht. Sterker nog, zonder glucose zou je niet kunnen leven. Je hersenen gebruiken bijvoorbeeld glucose als primaire brandstof. Maar als je teveel glucose binnenkrijgt (en dat gebeurt al bij een stukje taart of bij een Frappuccino met karamel) komt er in één keer een golf glucose in je lichaam. En hierdoor stijgt je bloedsuikerspiegel naar een gevaarlijke hoogte.
Om je bloedsuikerspiegel snel weer in balans te krijgen, maakt je lichaam het hormoon insuline aan. Dit hormoon kan het teveel aan glucose snel uit je bloed filteren. Op zich is dit een heel mooi systeem. Maar er zitten twee grote nadelen aan. Ten eerste werkt insuline iets te goed. Hierdoor daalt jouw bloedsuikerspiegel heel snel. En daardoor ontstaat er een moment waarop er even te weinig glucose in je bloed zit. Hierdoor krijg jij trek, of zelfs honger. En de voorkeur gaat dan uit naar suikerrijk eten zodat je bloedsuikerspiegel weer stijgt. Ten tweede blokkeert insuline een stofje in je lichaam dat ervoor zorgt dat je lichaamsvet kan verbranden. Als insuline aan het werk is, kan je geen lichaamsvet verbranden. Dus als je regelmatig te veel suiker eet, staat je vetverbranding stil. Suiker is trouwens niet de enige voedingsstof die je bloedsuikerspiegel doet stijgen. Koolhydraten doen dit ook. Laten we daar eens naar kijken…
Stap 2: Wat doen we met koolhydraten?
Voorbeelden van koolhydraatrijke producten zijn brood, pasta, rijst, aardappels, noedels en ontbijtgranen. Producten die we in de Westerse cultuur vaak eten. Koolhydraten zijn opgebouwd uit een hele lange schakeling van enkelvoudige suikers, ofwel glucose. Eigenlijk zijn suiker en koolhydraten hetzelfde. Het enige verschil is dat suiker de bloedsuikerspiegel nog sneller laat stijgen dan koolhydraatrijke producten. Dat komt omdat de koolhydraatrijke producten eerst in je maag afgebroken moeten worden naar de kleinere glucose moleculen. Suiker bestaat van zichzelf al uit die kleinere glucose moleculen. Het effect is in ieder geval hetzelfde. Als je teveel koolhydraten eet, moet het hormoon insuline vaak in actie komen om je bloedsuikerspiegel in balans te brengen. En zoals je bij de vorige stap hebt geleerd, blokkeert insuline de vetverbranding waardoor afvallen lastig wordt.
Stap 3: Wat doen we met de rest?
Nu we het hebben gehad over de producten die je vooral moet laten staan, is het nu tijd om het te hebben over de voeding die je juist wel veel mag eten. Dat zijn ten eerste alle soorten groenten en zo veel als je wilt. Groenten bevatten vitamines, mineralen, goede voedingsvezels, eiwitten (de bouwstenen van je lichaam) en gezonde koolhydraten. Naast groenten zijn er natuurlijk nog een hoop andere dingen die je mag eten. Eigenlijk alles was niet kant-en-klaar is en onbewerkt kan je gewoon eten. Denk aan noten, zaden, pitten, grasgevoerd vlees, koudwater vis, biologisch gevogelte zoals scharrel kip, omega-3 eieren, kruiden, natuurlijke specerijen, fruit (met mate), yoghurt (zonder smaak), water en kruiden thee, plus nog veel meer.
Hoe werkt dit in de praktijk?
Nu je weet wat de 3 belangrijkste stappen zijn om van overtollig lichaamsvet af te komen zonder dieet, is het tijd om dit in de praktijk te brengen. Om je daarbij te helpen, heb ik mijn methode uitgeschreven in het 7×7 Afslank Receptenboek en in het Smoothie Afslank Plan. Deze methode is enorm eenvoudig te volgen en geschikt voor mensen die op een gezond gewicht willen komen en zich prettig willen voelen in hun eigen lijf. Je kan met deze methode gewoon blijven eten en zelfs grote porties blijven eten. Je hoeft niet op dieet en je zal geen honger lijden. Het enige wat je doet is de verhouding voedingsstoffen aanpassen en hiermee zet jij jouw lichaam in de vetverbrandingsmodus.
BewarenBewaren
BewarenBewaren
BewarenBewaren
BewarenBewaren
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
20 augustus 2015
Afvallen met je gedachten
27 november 2018
Wil je jouw metabolisme een boost geven? Ga langzamer leven!
22 januari 2019
Ben je moe, niet lekker, niet blij? Wij hebben tips voor je!
16 maart 2020
Gewicht verliezen? Let op deze verborgen dikmakers!
21 november 2018
Afvallen? Deze snacks helpen je erbij!
26 januari 2019
Pompoensoep met groene curry en kokos
4 januari 2017
Bach Bloesem mix 51: Ondersteuning bij afvallen
24 januari 2019
Suiker: hoe blijf ik er van af?
20 maart 2018
Kauwgom, is dat wel zo gezond?
22 maart 2019
Meer groenten eten is gezond, en zo doe je het!
13 januari 2019
Afvallen? 5 tips om jezelf te motiveren
11 maart 2019
Wij zijn niet echt fan van soja en dit is waarom!
12 juli 2019
Voorkom late-night snacking met onze tips!
31 januari 2019
Plantaardige melk: welke is het gezondst?
12 september 2016
HET AFSLANK GEHEIM DAT IEDEREEN VERBORGEN HOUDT
21 januari 2019
Heerlijke zoete aardappel toastjes
15 december 2017
6 Tips om Af te vallen tijdens de feestdagen: zo doet je dat
9 augustus 2018
Overeten voorkomen doe je zo!
12 december 2020
Kerstkoekjes: deze gingerbread koekjes zijn lekker én gezond
19 maart 2019
Viv’s 8 kleine stappen om gezonder te leven
19 oktober 2018
Afvallen? Leptine kan je helpen!
20 maart 2022
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –