Je moet niet alles geloven wat beweerd wordt. Gelukkig zijn er onderzoekers die ons vertellen hoe het nu écht zit met de beweringen over voeding, hiermee worden de voedingsmythes ontkracht.

Er wordt tegenwoordig veel onderzoek gedaan naar de zin en onzin van voeding. Nieuwe onderzoeken komen uit of onderzoeken worden opnieuw gedaan. Er wordt veel over voeding bewezen, maar ook ontkracht. Veel adviezen zijn namelijk gebaseerd op onderzoeken die al oud zijn. Deze onderzoeken kunnen verkeerde redeneringen bevatten waaruit verkeerde conclusies zijn getrokken. Dit geldt ook deze oude, maar blijkbaar krachtige, mythes die ons ongezond houden.

We moeten vet vermijden, want daar zitten de meeste calorieën in

Wie kent hem niet: de energiebalans. De hoeveelheid calorieën die we eten, moeten we ook verbruiken. De inname en het verbruik moeten gelijk zijn. Zo creëer je een balans. Het gaat tegenwoordig alleen maar om de calorieën. We tellen onze calorieën, de calorieën staan vermeld op de verpakkingen en zelfs in restaurants moeten de calorieën op de menukaart staan.

Als we bijvoorbeeld koolhydraten en vetten vergelijken (koolhydraten bevatten 4 calorieën per 1 gram en vetten 9 calorieën per 1 gram), zouden we vetten moeten vermijden voor een lagere calorie-inname. Boter bijvoorbeeld bevat dan veel calorieën, wat we moeten vermijden. En dan zouden we meer kunnen eten als we brood en pasta eten.

Dit is wat vaak gedacht wordt. Maar er zijn goede en slechte calorieën. Als we dezelfde hoeveelheid calorieën zouden eten van sla en snoepjes, hebben zij dan hetzelfde effect in ons lichaam?

Ons lichaam is een groot complex systeem wat constant verandert. Je lichaam wilt alle waarden gelijk houden: homeostase. Elke hap eten die je neemt wordt gebruikt in verschillende processen en elk proces zorgt voor een bepaald effect in het lichaam. De calorieën in suiker veroorzaken een vetopslag en calorieën uit eiwitten en vetten bevorderen vet verbranding. Het belangrijkste is dus de quantity van de calorieën in plaats van de quality van de calorieën.

Alles wat je nodig hebt, is wilskracht

De reden dat we dik en ziek zijn, is omdat wij lui zijn. Als we van die bank af zouden gaan en meer bewegen, zouden wij gewicht verliezen. Ook dit is wat vaak gedacht wordt.

Als je je hongergevoel probeert te onderdrukken met wilskracht zal het je niet lukken. We kunnen onszelf verhongeren, maar ons lichaam compenseert dat door ons metabolisme te vertragen en onze eetlust zal drastisch toenemen. Stel dat jou nu gevraagd wordt om je adem 10 minuten in te houden. Hoe groot je wilskracht ook is, het gaat je niet lukken. Je lichaam is daar niet toe in staat dat te doen.

Als je verslaafd bent aan suiker en je eet ineens geen koolhydraten (suikers) meer, houd je dat niet lang vol. Je moet je lichaam, hersenen en hormonen eerst resetten, zodat je lichaam zichzelf weer kan reguleren en zo zullen de verslavingen verdwijnen. Je hebt een detox nodig om te ontgiften van de verslavende werking van suiker. Je lichaam heeft daarna weer voedingsmiddelen nodig met goede voedingsstoffen. En zo reguleert je lichaam je eetlust en gewicht zonder wilskracht.

Het is duur om gezond te zijn

Als je niet veel tijd en geld hebt, kun je alsnog gezond eten. Veel mensen proberen met beperkte financiële middelen of beperkte tijd goed te eten. Als je gezond eten te duur vind, probeer dan rekening te houden met wat je uitgeeft aan gemakken die je tijd besparen, maar wat ten koste gaat van je gezondheid. Je hoeft niet rijk te zijn om goed te eten en goed voor jezelf te zorgen.

Uit onderzoek blijkt dat gezond eten niet per se duurder is dan fastfood. Wist je dat de meest verkochte producten uit de supermarkt suiker, nicotine en alcohol zijn? Zullen we deze producten niet meer of in mindere mate kopen? Dan wordt de bon van de boodschappen ook niet meer zo lang.

Wil je meer lezen over ongezonde voeding? Lees dan dit artikel over producten die ongezonder zijn dan het lijkt.

Tekst: Tisha den Otter voor VIVONLINE

 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten