Het lijkt tegenwoordig wel een trend om ‘moeilijk’ te doen over voeding. vandaag de dag zijn we heel kieskeurig met wat we wel en niet willen eten. Dat lijkt een goede ontwikkeling. Want waarom zou je immers niet voorzichtig mogen doen met wat je in je mond stopt? Daar is op zich niets mis mee…
Anafylactische shock
Maar als moeder van een heel allergisch kind, dat van de kleinste kruimel al in een anafylactisch shock (met dodelijke afloop) kan raken, moet ik heel hard mijn best doen in restaurants of openbare gelegenheden om duidelijk te maken dat het in ons geval geen ‘hippe’ keuze betreft. De allergie van onze zoon wordt in eerste instantie niet serieus genomen. “Daar heb je weer zo iemand die met de glutenvrije en lactose-intolerantie trend meegaat”, zie je het bedienend personeel denken. Vooropgesteld: overgevoeligheid voor voeding kan vervelend zijn. Intolerantie, zoals ik voor lactose, kan in sommige gevallen zelfs best problematisch zijn. Een voedselallergie, zoals bij ons zoontje, kan dodelijk zijn. Het zou daarom mooi zijn als er wat meer duidelijkheid zou komen over hoe mensen hun keuze van (niet) eten zouden noemen. Dit zou mensen met een gevaarlijke allergie enorm helpen.
Niks aan het toeval overlaten
Laatst werkte ik aan boord van een vlucht van Amsterdam naar Lima. Ik had een dame aan boord die tijdens het serveren van de maaltijd ons attendeerde op het feit dat ze een ernstige notenallergie had en daar dus niets van mocht hebben (zelfs geen sporen van noten). Mijn advies aan zo’n dame zou dan zijn om je eigen eten mee te nemen. Als het om ons zoontje gaat, laten wij niets aan toeval over. Maar deze dame was niet voorbereid. We hebben in alle mogelijk hoeken en gaten geprobeerd iets voor haar te vinden, maar er zat volgens haar niets tussen wat zij kon eten. En toen zag mevrouw het toetje bij de passagier naast haar en wilde er ook graag eentje. Wij hebben haar uitgelegd dat dit toetje sporen van noten bevat, dus dat ze dit maar beter niet kon eten. Ineens veranderde haar allergie als een blad aan de boom. Maar zo allergisch was ze toch niet? Ik moest even tot tien tellen, want dit zijn de mensen die het voor mensen met een zeer ernstige voedselallergie, zoals mijn zoon, heel gevaarlijk maken. Spelen met de ernst van de allergie. Not done!
Wat is voedselallergie?
Als je een voedselallergie hebt, reageert je afweersysteem op de eiwitten die in voeding zitten. Hierdoor ontstaat er een allergische reactie. Mensen die ernstig allergisch zijn kunnen al op het kleinste beetje eiwit reageren. Dit eiwit wordt een allergeen genoemd. Een voorbeeld hiervan is pinda-allergie. Dan reageert het afweersysteem heel ernstig op het pinda-eiwit. Het lichaam maakt dan antistoffen aan (IGE) en histamine die de klachten veroorzaken.
Klachten
De klachten kunnen sterk variëren:
– Huidklachten: galbulten, roodheid, jeuk, eczeem;
– Oogklachten: rode ogen, jeuk, tranen;
– Luchtwegklachten: verstopte neus, snotteren, niezen, benauwdheid, piepende ademhaling, astma;
– Maagdarmkanaal: buikpijn, misselijkheid, overgeven, diarree;
– Hart en vaatklachten: duizeligheid, zweten, lage bloeddruk;
– Zwelling: zwelling van het gelaat en keel
Dit alles kan uitmonden in een levensbedreigende anafylaxie. Als er twee van de bovengenoemde orgaansystemen ‘werken’, dan is er kans op anafylaxie. Er moet dan snel gehandeld worden met een EpiPen / adrenaline-shot, gevold door medische hulp (dus altijd meteen 112 bellen).
Wat is voedselintolerantie?
Als je bijvoorbeeld intolerant bent voor koemelk, dan heet een lactose intolerantie. Het lichaam kan dan het melkenzym niet goed verteren. Dit komt door een tekort aan lactase in het lichaam, waardoor de darmen dit enzym niet goed verwerken. Dit kan in sommige gevallen zeer vervelende klachten geven, zoals een opgeblazen pijnlijke buik en enorme vermoeidheid. Intolerantie heeft echter geen anafylactische shock gevolgd door de dood als resultaat. Bij een intolerantie reageert je afweersysteem NIET allergisch op een voedingsstof. Het afweersysteem speelt nauwelijks of geen rol. Vaak is het zo dat je lichaam reageert op een enzym, zoals bij melk in voeding.
Klachten
Klachten bij voedselintolerantie kunnen zijn:
– Maag- en darmkanaal: buikpijn misselijkheid, opgeblazen gevoel, winderigheid, diaree, overgeven.
Een intolerantie geeft in principe alleen klachten in het maag en darmkanaal. Al is het wel zo dat als het maag- en darmkanaal slecht werkt daar ook weer andere klachten uit voort kunnen komen, zoals eczeem of extreme vermoeidheid. Deze klachten treden echter niet accuut op, zoals bij een voedselallergie.
In het verleden heb ik nooit het verschil geweten tussen een intolerantie en allergie. Het verschil is, zoals bovenstaand duidelijk wordt, enorm. Hopelijk kunnen we door meer inzicht te geven voorkomen dat mensen niet zomaar met termen smijten die gevaarlijk kunnen zijn voor de mensen met een ‘echte’ voedselallergie. Als de dame aan boord had geweten hoe gevaarlijk dit is, had ze er waarschijnlijk niet mee gespeeld 😉
Liefs,
Melissa
Lees hier meer van Melissa
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
1 maart 2021
Appelazijn: het supermiddel en de alleskunner
12 maart 2015
Insecten als snack
19 juli 2016
MANGO IJS: SNEL & GEZOND
11 januari 2019
Wat kan je het best eten na het sporten?
7 oktober 2015
Health Event in duurzaam Amsterdams hotel
6 april 2020
8 kleine aanpassingen die je helpen met afvallen
2 februari 2018
Schone oren en een beter gehoor, dit is het geheim!
4 december 2014
Foodtrends 2015
11 juli 2016
GEZONDE SNACKS VOOR DE VAKANTIE
8 oktober 2017
3x glutenvrije pasta recepten
13 december 2018
Shop nu onze leukste webshop artikelen voor onder de kerstboom!
15 juni 2015
Boerenkool: hip, trendy & healthy
19 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #2 Granola
5 maart 2015
Lieke van Lexmond is Happy in Shape
29 november 2015
Romige Indiase curry met tofu
21 juli 2015
Inspiratie gerecht van mama’s!
16 april 2016
Hoe houd je de koelkast schoon?
20 oktober 2017
De lekkerste vegan hotspots in Londen
21 februari 2019
Lukt afvallen niet? Dit kan de reden zijn!
1 april 2015
Saoto soep
11 december 2014
Sporttrends 2015
27 september 2018
Testimonial: Brenda over haar persoonlijk consult van Viv!
22 januari 2019
Ben je moe, niet lekker, niet blij? Wij hebben tips voor je!
29 augustus 2021
PCOS: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
31 mei 2016
Perfecte spijsvertering booster
16 november 2016
VIV Health TV – Verantwoorde snoepjes, ze bestaan echt!
12 juli 2019
Voorkom late-night snacking met onze tips!
12 januari 2019
Dit zijn de 7 voordelen van de sauna!
8 januari 2021
4 manieren om terug te komen in een healthy routine
11 november 2018
Lekker weekend receptje: bananen milkshake
13 augustus 2019
Dit gebeurt er met je lichaam als je cola drinkt
27 augustus 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –