Enzymen zijn van nature aanwezig in onze voeding, maar als voedingsmiddelen boven de 41 graden verhit worden gaan de ze kapot. Dat is dan ook een van de redenen dat ‘raw foodies’ alleen rauwe en plantaardige voedingsmiddelen eten. Maar waarom, wat is dat toch met die enzymen? Wat zijn enzymen eigenlijk?
Spark of life
Enzymen (ook wel biokatalysatoren genoemd) zijn kleine krachtpatsers die processen versnellen en voedingsstoffen omzetten in energie. Ze sturen de spijsverteringsprocessen aan en houden de chemische huishouding van je lichaam in stand. Enzymen zorgen er bijvoorbeeld voor dat voeding verteerd wordt en dat vitaminen, mineralen en fytonutriënten (stoffen die in plantaardig voedsel zitten welke erg belangrijk zijn voor de menselijke gezondheid) opgenomen worden door je lijf. Ook breken deze slimme versnellers gifstoffen en hormonen af. Ze maken dus tevens je systeem schoon. Zonder enzymen, zuurstof en water is er geen leven mogelijk.
Op een rijtje
Enzymen zijn belangrijk om de volgende redenen. Enzymen:
- Breken voedsel af tot kleinere en beter verteerbare voedingsstoffen
- Breken afvalstoffen, gifstoffen en hormonen af
- Helpen het lichaam bij het opnemen van voedingsstoffen
- Zijn belangrijk voor een goede spijsvertering
- Verbeteren de functies van je lichaam
- Zuiveren het bloed
- Helpen bij het bestrijden van problemen aan de dikke darm
Enzymenreserve
Iedereen heeft zijn eigen persoonlijke enzymenreserve. Als enzymen in de voeding ontbreken, moet het lichaam zijn eigen enzymenvoorraad aanspreken. Het opmaken van de eigen enzymenreserve leidt na verloop van tijd, heel geleidelijk, tot uitputting van de spijsverteringsprocessen. Waardoor de huishouding in het lichaam langzaam aan verslechtert en de gezondheid vermindert.
Enzymen uit een potje
Het is ook mogelijk om enzymen als supplement te nemen, tijdens of voorafgaand aan een maaltijd. Voor mensen die regelmatig tot vaak gekookt voedsel eten is dit een hele goede aanvulling.
Voorkom dat je een tekort krijgt. Vul je enzymen aan door gezond voedsel, of slik enzymen als supplement.
Tekst: Suzanne Tiemessen van Suzanne at work
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
9 september 2019
Dit chocolade noten blok is finger licking good
16 mei 2015
Suiker, de zoete saboteur
9 september 2014
Je kids fit de herfst in….?
25 oktober 2016
HELLOFRESH BLOG BATTLE: DE UITSLAG
7 juni 2019
Waarom is melk niet zo goed voor elk?
16 maart 2014
Sportieve girls in Utopia!
2 mei 2017
Rappe risotto met groene asperges
24 februari 2020
7 verrassende manieren om een schimmelinfectie te voorkomen
18 april 2017
Dit staat er in mijn koelkast
19 december 2016
Inspiratie voor een kerstdiner
13 juli 2018
Fix (eerst) de basis
6 september 2016
Keltisch zeezout
6 februari 2021
Dit is de reden waarom we meer vetten moeten eten
7 april 2023
Chocolade smoothie
15 juli 2014
Boekweitwrap zalm & avocado
12 oktober 2018
Hoe gezond zijn bananen?
16 januari 2016
Pita’s voor het hele gezin uit ‘Easy Peasy Family’!
1 april 2019
Maak van de maandagochtend iets leuks!
18 juli 2016
PERSOONLIJK INTERVIEW: MIJN GEZINSLEVEN
4 februari 2016
De kracht van rauwe voeding
13 april 2020
5 Gezonde manieren om je dag goed te beginnen
26 januari 2016
Flair interview met healthfreaks Fajah, Miljuscka en Viv
12 april 2015
Bananenbrood is makkelijk en lekker met dit recept!
4 november 2015
Viv eet mee #11: Bananenbrood
2 mei 2016
Kleurige gevulde paprika’s met quinoa
31 juli 2014
A kiwi a day…
28 augustus 2018
Oma’s gezondheidstips
6 september 2016
Opleiding tot Hormoontherapeut
11 januari 2019
Zo voorkom je ongezond snacken tijdens donkere dagen!
31 oktober 2017
Liefde, Passie en Health op Bali met Britt van der Meijden
1 augustus 2017
Zelf de lekkerste matcha latte maken
15 januari 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –