Gezonde keuze’s

Wanneer we ons gelukkig en blij voelen is het makkelijker om gezonde keuze’s te maken. Als we het druk hebben en stress ervaren, is het niet altijd gemakkelijk om gezonde keuzes te maken.

Onderzoekers hebben gekeken naar de relatie tussen mentale gedachten en de keuze voor voeding. De deelnemers die gestrest waren, waren eerder geneigd om te kiezen voor minder gezonde keuze’s. Dit komt, omdat ze minder mentale capaciteit hadden om de gezonde keuze’s te maken. Hieronder staat hoe dit komt en hoe je er zelf iets aan kan doen.

Gezond blijven verreist onze aandacht

Hoe meer stress of bezorgdheid je ervaart, hoe moeilijker het wordt om gezonde keuze’s te maken. We zijn vaak druk op ons werk, sociaal leven en thuis moet alles ook goed draaien. De ene ervaart meer stress dan de ander, maar het neemt altijd een deel in ons mentale brein. Dit zorgt ervoor dat het moeilijker wordt om gezonde keuze’s te maken. Een gezonde levensstijl vasthouden heeft tijd en oefening nodig. Maar met het creëren van ruimte kun je beslissingen nemen die jou lichter en zelfverzekerder laten voelen. Het helpt je het leven te leven wat je graag wil. Hieronder staan 4 tips hoe je weer motivatie terug kan vinden.

  1. Vraag je af: waarom?Wat motiveert jou om gezonde keuze’s te maken? Vaak richten wij ons op het uiterlijk, maar het kan hierdoor moeilijker zijn om interne motivatie te vinden. Vraag jezelf daarentegen af hoe jij je zou willen voelen.
  2. Schrijf het voor jezelf opHet helpt om het voor jezelf op te schrijven hoe jij je het liefst zou willen voelen. Schrijf in tegenwoordige tijd en gebruik positieve woorden. Als je klaar bent, lees je het terug en bepaal je of je nog iets wil toevoegen of wijzigen. Na verloop van tijd kun je het verfijnen. Wanneer je dit regelmatig terugleest, helpt het je om motivatie te creëren.
  3. Bewust wordenHet is belangrijk om bewust te zijn van welke gedachten je ongemotiveerd wordt. Schrijf al die gedachten op. Het bewust worden van deze gedachten helpt je om een productief antwoord te creëren.
  4. Zet je gedachten omOnze gedachten bepalen wat we doen en hoe we ons gedragen. Als we ons constant focussen op negatieve gedachten, zal het kiezen voor gezonde keuze’s zwaarder worden. Je bent wat je denkt. Als we die gedachten veranderen naar positieve gedachten. Dit lijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Probeer bijvoorbeeld deze gedachten:
  • Ik vind het leuk om nieuwe en gezonde recepten te proberen
  • Mijn lichaam wordt elke dag gezonder en energieker
  • Door gezonde keuze’s te maken voel ik mij zelfverzekerd en gezond

Het plezier hebben in een gezonde levensstijl is heel motiverend en helpt je op de goede weg te blijven. Experimenteer in de keuken met nieuwe ingrediënten en recepten. Zoek anders iemand met wie je dit samen kunt doen. Je partner of een vriend of vriendin bijvoorbeeld. We zijn allemaal uniek en er bestaat geen perfect model. Je weet dit van jezelf het beste. Focus je op jezelf en wat je motivatie laat groeien.

Tekst: Tisha den Otter voor Vivonline
Bron: mindbodygreen

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten