Vaak hoor je mensen zeggen “ik eet zo gezond en snoep niet, maar val geen grammetje af”. Misschien denk je nu: Ja dat geldt ook voor mij. Lees dan vooral snel verder. Er kunnen namelijk verschillende redenen zijn die ervoor zorgen dat je niet afvalt terwijl je wel heel erg gezond eet.

Je bent (over)gevoelig voor bepaalde voedingsstoffen

Het kan zijn dat je (over)gevoelig bent voor bepaalde voedingsstoffen. Dan kan je nog zo gezond eten, maar eigenlijk belast je je lichaam alleen maar. Doordat je lichaam zoveel stress ervaart zal je niet afvallen.

Het beste wat je kunt doen is een eliminatie dieet proberen. Begin eens met gluten, lactose, alcohol en suiker te schrappen. Wanneer je dit een tijdje vol hebt gehouden kan je de product categorieën langzaam aan en een voor een weer toe gaan voegen in je dieet. Op deze manier ben je er snel genoeg achter waar je niet tegen kan. Door buikpijn, een opgeblazen gevoel, puistjes, hoofdpijn, etc. Dit zijn allemaal symptomen van een overgevoeligheid voor een voedingsmiddel.

Je gebruikt teveel (natuurlijke) zoetstoffen

Agavesiroop, dadelstroop, kokosbloesemsuiker, allemaal ‘gezonde’ vormen om je cappuccino, havermout of pannenkoek wat zoeter te maken, toch? Niet dus! Al deze vormen van ‘gezonde suikers’ ziet je lichaam ook gewoon als suiker en wordt op dezelfde manier opgeslagen. Deze producten bevatten allemaal veel fructose en kunnen daarom een stress reactie in je lichaam veroorzaken. Door deze stress reactie zal je dus ook niet afvallen.

Lust je die cappuccino nou echt niet zonder suiker? Gebruik dan wat stevia druppeltjes. Deze druppeltjes zijn namelijk enorm zoet dus je hebt er maar heel weinig van nodig. Daarnaast is stevia een plantje dus zal je er niet zo snel dik van worden. Maar dan nog geldt, gebruik er niet meer dan 2 theelepels per dag van.

Je maakt je te druk om het ‘gezond moeten eten’

Het is natuurlijk heel belangrijk om gezond te eten en goed na te denken over de producten waar je je lichaam mee voedt, maar je kan ook te ver gaan. Door je de hele dag druk te maken om wat je eet, en dat je niet te veel mag eten geef je je lichaam een stress signaal af. Zoals ik al eerder schreef, heeft stress een negatief effect op je lichaam en zal het het afslankproces daarom tegenhouden.

Je sport te veel

Sporten is belangrijk. Bewegen is goed voor je lichaam en daarbij verbrand je calorieën als je sport, en wet weten allemaal dat wanneer je calorieën verbrandt, je af zult vallen. Maar ook hier is het belangrijk om niet door te slaan. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen en zeker je spieren hebben hier heel veel baat bij. Luister daarom goed naar je lichaam, als je je niet zo lekker voelt of moe bent, sla dan een dag sporten over. Je zult er echt niet dikker van worden (als je tenminste die zak chips laat staan) en je lichaam zal er heel blij mee zijn. Ideaal is eigenlijk om om de dag te sporten.

Je slaapt te weinig

Zoals ik net al zei, is het belangrijk om je lichaam genoeg rust te geven. Je lichaam moet herstellen van alle prikkels die het op een dag binnenkrijgt. Oververmoeidheid en stress zullen je afslank proces namelijk tegen gaan. Ga daarom oprijd naar bed! Zorg dat je elke nacht minstens 8 uur slaapt, om je lichaam de rust te geven die het verdient en nodig heeft.

Je eet niet gevarieerd genoeg

Om af te vallen moet je zo gevarieerd mogelijk eten. Elke voedingsgroep heeft namelijk een bepaalde samenstelling van nutriënten, vitaminen en mineralen. Door een groep producten uit te sluiten of minder vaak te eten, voedt je je lichaam niet optimaal. Daarom is het belangrijk om zo gevarieerd mogelijk te eten. Probeer bijvoorbeeld elke week een nieuwe soort groente en eet elke dag een ander soort fruit. Zo kom je al een heel eind.

Je eet teveel gezonde koolhydraten

Koolhydraten zijn gezond, heel gezond zelfs. Je hebt ze nodig om optimaal te kunnen functioneren en daarom horen ze in elk dieet thuis. Ook als je wilt afvallen! Maar wanneer je teveel koolhydraten eet, worden deze door je lichaam omgezet in glucose (suiker) . Hierdoor zal je bloedsuikerspiegel stijgen en heb je continu een ‘hongergevoel’, wat er niet voor gaat zorgen dat je afvalt. Zorg er daarom voor dat je veel groente of eiwitten eet met een beetje koolhydraten. Zorg dat koolhydraten een ‘lekkere bijkomstigheid’ worden, in plaats van je hoofd ingrediënt.

Je drinkt teveel vruchtensappen

Sappen kunnen gezond zijn, maar liever groente sappen dan vruchtensappen.  Teveel fructose is funest voor onze gezondheid en al helemaal voor de slanke lijn. Het bevat meer suikers dan het eten van de vrucht zelf.  Fruit eten is gezond, mede door de vezels. maar alleen het sap is niet perse gezond. En al helemaal niet als je wilt afvallen.

Je drinkt teveel alcohol

STOP!!! Als je wilt afvallen is het belangrijk dat je stopt met het drinken van alcohol. Alcohol bevat (ongemerkt) heel veel calorieën, waardoor je niet af gaat vallen. Probeer het te houden bij water en thee.

 

 

Tekst: Djoeke Dekker voor Vivonline

Bron: mindbodygreen

 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten