Heb je vaak last van gevoelige of pijnlijke borsten voordat je ongesteld wordt? Soms zijn je borsten zo pijnlijk dat alleen al het kijken ernaar pijn doet. Laat staan sporten. ahhhh HELP!
Je bent niet de enige. Veel vrouwen hebben hier last van. Maar liefst 50% van alle vrouwen zullen op een bepaald moment in hun leven, pijnlijke borsten ervaren tijdens de cyclus. Het is vaak een teken van een dieper probleem, waarbij een hormonale disbalans 1 van de meest voorkomende oorzaken is. Pijn in de borsten rondom de menstruatie zit meestal in beide borsten. Je borsten worden soms wel 1 cupmaat groter en voelen opgezwollen en heel gevoelig aan. Ik heb het jaren zelf ervaren. Geen pretje he?
Waardoor ontstaan pijnlijke borsten?
Pijnlijke borsten rondom de menstruatie, wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen gedurende de maand en het kan een teken zijn van oestrogeendominantie. Oestrogeendominantie is vaak 1 van de symptomen van PMS(premenstrueel syndroom). Voordat je ongesteld wordt, beginnen je hormonen te stijgen en te dalen en te veranderen. En als je leefstijl, voeding en mindset niet op orde is, onstaan er klachten.
Het is altijd erg belangrijk om je balans tussen de hormonen progesteron en oestrogeen goed te houden. Maar dat is niet zo makkelijk voor de meeste vrouwen. Daarom deel ik met jou mijn6 tips die helpen pijnlijke borsten te voorkomen.
1. Zorg voor gezonde oestrogeenniveaus
Oestrogeen is een ongelooflijk hormoon. Maar een te veel ervan kunnen allerlei menstruatieproblemen veroorzaken, waaronder pijnlijke borsten. Er zijn belangrijke voedingsstoffen en voedingsmiddelen die kunnen helpen bij het ondersteunen van een gezond oestrogeenmetabolisme. Voedingsmiddelen zoals broccoli, boerenkool, bloemkool en andere kruisbloemige groenten bevatten voedingsstoffen, zoals DIM, die het lichaam gebruikt om oestrogeen in de lever te verwerken. Van deze voedingsmiddelen is aangetoond dat ze gunstig zijn voor het balanceren van oestrogeen vanwege de voedingsstoffen die ze bevatten.
2. Suppletie kan helpen
Het is aangetoond dat het aanvullen met de belangrijkste vitamines magnesium, vitamine B6 en vitamine E de symptomen van gevoelige borsten verbetert. Van magnesium is aangetoond dat het de symptomen van PMS verlicht door ontstekingen te verminderen. Een combinatie van vitamine E en B6 kan borstpijn verminderen. Een combinatie van magnesium en B6 kan de ernst van een aantal PMS-symptomen verminderen, zoals pijnlijke borsten, onbedwingbare trek, angst, vochtvasthouden, een opgeblazen gevoel, vette huid, misselijkheid, rugpijn en hoofdpijn. Je kunt je vitamine-regime aanvullen met magnesium, vitamine B6 en vitamine E, maar je kunt deze natuurlijk ook toevoegen aan je dieet.
Voedingsmiddelen met alle drie de voedingsstoffen zijn: amandelen, spinazie, avocado en banaan. Je kunt ook magnesium halen uit snijbiet, vijgen, pompoenpitten en pure chocolade. Vitamine B6 zit ook in zalm, kipfilet, avocado, spinazie en hazelnoten. Vitamine E vind je in zoete aardappel, zonnebloempitten, olijfolie en pompoen.
3. Hormoonproof eten
De manier waarop je eet beïnvloedt elk onderdeel van je gezondheid en levensstijl. Als je worstelt met een hormonale disbalans, kun je symptomen terug dringen door een paar kleine veranderingen in je dieet aan te brengen. Als je last heb van gevoelige borsten raad ik aan een ontstekingsremmend dieet te hanteren, omdat ontsteking een belangrijke bijdrage levert aan PMS-symptomen. Dit betekent het vermijden van gluten, zuivel, suiker en bewerkte voedingsmiddelen, omdat ze allemaal ontstekingen veroorzaken en de hormonale balans van je lichaam verstoren. Wil je meer weten over een hormoonproof dieet? In mijn boek Herstel je hormonen vertel ik je er alles over.
4. Ondersteunende bh’s
Koop een goed passende, comfortabele bh die ondersteuning biedt. Zelfs bewegingen zoals lopen of op je buik liggen, kunnen je borsten beschadigen of pijnlijke tepels veroorzaken. Dus zorg altijd voor een goede ondersteuning.
5. Ontspan
Het stresshormoon, cortisol maakt de gevoeligheid van de borsten erger. Als je je stressniveaus verlaagt, kun je je cortisol verlagen en je hormonen in evenwicht brengen. Ontspanning, vooral yoga en mediteren, helpen ook om ontstekingen en PMS te minimaliseren. Probeer eens een meditatie, doe aan yoga, let eens op je ademhaling, neem bad of maak een lekkere boswandeling. Of ook iets leuks doen met vrienden en familie kan je helpen om ontspanning te geven, je cortisol te verlagen en die nare pijn in je borsten snel te bestrijden.
6. Bewegen
Dagelijks bewegen is een effectieve manier om oestrogeen in balans te brengen. Adipocyten (vetcellen) produceren oestrogeen en oestrogeen stimuleren op hun beurt de vetcellen om te groeien. Daarom is lichaamsbeweging cruciaal om je hormonen op peil te houden en pijnlijke borsten te verminderen. Lekker flink wandelen, fietsen of sporten als yoga, pilates zijn perfect om (zeker de 2e helft van de cyclus) vaker te doen. Vooral in deze fase is het belangrijk om op je beweging te letten.
Ontdek het geheim van de PMS Quick Fix:
Je hebt PMS klachten en je wilt er vanaf! Je ervaart moodswings, voelt je soms neerslachtig, vermoeid, hebt klachten tijdens je menstruatie, buikpijn, cravings, hoofdpijn of gewoon een algeheel ongemakkelijk gevoel. Dit wordt veroorzaakt door je hormonen die uit balans zijn. Als je hier niets aan doet, worden de klachten vaak alleen maar erger. Maar wist je dat er wel iets aan te doen is? Sterker nog, in deze PMS Quickfix leer ik je precies wat je kunt doen om in no-time van je klachten af te komen en je gedurende je hele cyclus weer lekker in je vel te voelen.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
12 maart 2015
Insecten als snack
3 januari 2019
Gezonde sport smoothies voor vóór en na het sporten
28 februari 2018
Dit moet je (w)eten. 4 x snelle tips voor milieubewuste voeding
13 april 2017
Voor bij de paasbrunch: Rauwe zalm met lompviseitjes
3 februari 2021
Een frisse, luchtige en kruidige carrot cake
26 juli 2019
Meal preppen: wat is het en hoe doe je dat?
23 december 2020
Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
26 januari 2017
Hoe herken je een jodiumtekort?
20 juni 2016
3 x koffievervangers
24 augustus 2019
Maak van je huishouden een work-out en skip de sportschool
21 oktober 2018
Meer bewegen? 8 tips
23 maart 2015
Dopper winnen
30 september 2018
Hennepzaad: de vegan eiwitbron
18 september 2017
Heerlijk vegan ontbijtje: Exotisch chia ontbijtje
9 mei 2016
Krystl: Alles of niets
27 juli 2020
Dit is het verschil tussen foliumzuur en folaat
5 februari 2021
Online masterclass PMS & Moodswings
25 juli 2016
HEALTH Q&A: SANNE VOGEL
15 oktober 2017
Hoe houd je oren goed schoon?
25 oktober 2018
Voedingstips bij endometriose
23 mei 2015
Clean Meals: doe jij met ons mee?
5 maart 2015
De koelkast van: sterrenstylist Danie Bles
6 april 2020
8 kleine aanpassingen die je helpen met afvallen
12 juni 2014
Leuke Viv tips in de JAN
9 februari 2016
Wat zegt jouw tong over je gezondheid?
4 oktober 2017
Help mij water drinken
29 oktober 2018
Hoe je hersenen veranderen als je moeder wordt
29 december 2021
Celery Juice drinken, alles wat je moet weten om te starten
29 augustus 2021
PCOS: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
13 maart 2017
Health Q&A: De health gewoontes van Renée Vervoorn
15 juni 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –