Chocolade zelf maken. That sounds like heaven. En helemaal als het om gezonde chocola gaat. Count us in! VivOnline was uitgenodigd voor een workshop om alles te leren over het maken van je eigen chocola. Easy does it!
Wat is rauwe chocola precies?
Chocola wordt gemaakt van de cacaoboon, dat lijkt me voor de meeste wel bekend. Het onderscheidt tussen rauwe chocola en gewone chocola wordt hier al gemaakt. Na het plukken van de cacao bonen worden de meeste bonen geroosterd. De verhitting zorgt voor een sterkere smaak en maakt het pellen van de bonen makkelijker. Bij het roosteren van de cacaoboon gaan enorm veel voedingsstoffen verloren en cacao zit boordevol goede vitaminen en mineralen. Doodzonde dus! Wanneer je cacaobonen produceert van hoge kwaliteit is het proces van verhitting overbodig en kun je de bonen rauw gebruiken.
In de workshop vertelt Jamilla van het Superfood Centre over de onttrekking van cacaoboter en cacaopoeder uit de cacaoboon. En precies van deze ingrediënten gaan we vandaag onze eigen chocola maken. That sounds good to me!
Cacaonibs zijn stukjes rauwe cacao. Het ontstaat uit de kern van de cacaoboon
Cacaoboter wordt gewonnen uit de cacaonibs. De nibs worden gemalen en er ontstaat cacaomassa. Het vet dat uit deze massa wordt onttrokken is cacaoboter. Cacaomassa heeft een bruine kleur, cacaoboter is het vet van de cacaomassa en is wit van kleur.
Cacaopoeder wordt gewonnen uit het restant van de cacaomassa, de vetvrije droge cacaobestanddelen. Door deze massa te malen ontstaat er cacao in poedervorm.
Witte chocola bestaat dus alleen uit cacaoboter. Uiteraard bedoel ik dan de rauwe pure vorm.
Wat is er zo damn good aan cacao?
Rauwe cacao is een echte Superfood. Het is rijk aan grote hoeveelheden anti-oxidanten. Anit-oxidanten zorgen voor het ‘schoonvegen’ van het lichaam van vrije radicalen. Vrije radicalen zorgen voor de veroudering van onze cellen en dus letterlijk voor de veroudering van … juist, ons ja! Ik wens dit graag te voorkomen! Daarnaast is cacao een van de grootste bronnen van magnesium. Een voedingsstof die voor ieder van ons onmisbaar is. Het zorgt voor een goed zenuwstelsel, heeft heel vele invloed op onze spierontspanning en –aanspanning, neutraliseert gifstoffen en kalmeert gevoeligheid voor pijn. Sport je veel? Dan is het belangrijk dat je genoeg magnesium binnenkrijgt voor je spierherstel.
Happy
Maar het allerfijnste van cacao is dat het je Happy maakt! Het bevat verschillende neurotransmitters, zoals serotonine, die effect hebben op ons gevoel. Ze dragen bij aan een relaxt en gelukkig gevoel. Daarnaast bevat cacao enzymen die de afbreuk van anandamide doen afremmen en dat is precies wat we willen! Anandamide komt namelijk vrij wanneer we ons heel vrij en goed voelen, dankzij cacao kunnen we dit gevoel zo lang mogelijk aanhouden!
Aan de slag!
Het allerleukste deel van de workshop begon uiteraard toen we onze eigen chocola mochten maken. Jamilla had ons al laten proeven van haar kunsten en er stond een tafel voor met Superfood ingrediënten dus inspiratie genoeg om je chocola een eigen twist te geven.
Wat heb je nodig?
- 100 / 150 gram rauwe cacaoboter
- 50 gram rauwe cacao poeder (wanneer je kiest voor pure chocola)
- 25 gram kokosolie
- 2 el lucuma poeder (superfood) – lucuma is een vrucht en maakt lekker zoet
- 1,5 el koudgeslingerde honing (of een andere zoetstof naar keuze, zoals Stevia)
- snufje zeezout
- extra ingrediënten om je favo choco te maken: gedroogd fruit zoals moerbeien, gojibessen, bijenpollen, noten, zeezout, gember, chili, boekweit korrels, kokossnippers, vanille of kaneel.
Bereiding
Om de chocola “raw” te houden zet je een steelpannetje op het vuur op de laagste stand. Dan blijft de temperatuur onder de 42 graden Celsius en behoudt de cacao de ‘raw food’ eigenschap.
- Snijd de cacaoboter in stukjes en laat deze smelten in je pan. Het vergt wat geduld, maar we doen alles voor de optimale smaak en het behoudt van voedingstoffen!
- Voeg daarna de kokosolie toe en laat het tot een zachte massa smelten
- Roer daarna de cacao en de gewenste zoetstof en lucuma superfood door de massa heen.
- Pak een grote ovenschaal of vormpjes voor in de vriezer en giet de cacaomassa erin.
Je kunt de chocola “spicen” met ingrediënten naar eigen smaak. Denk hierbij aan gekruimelde noten, goji bessen, gember, chili, zout, gedroogd fruit als mango of moerbeien.
Zet de schaal een half uur in de diepvries en je chocola is klaar om op te eten!! Wij hebben het wel geweten en de hele week mogen snoepen van onze eigen gemaakte choco. We LOVE it!
Tekst: Hormoonfactor trainer en Foodblogger Noeska Pak
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
6 april 2015
Wil jij een persoonlijk voedingsadvies van Viv?
23 januari 2017
Glutenvrije pannenkoeken
2 januari 2018
Start 2018 met een heerlijke winterdetox!
11 januari 2017
Recept: Vullende rode bonen wortel salade met dille
3 mei 2016
Eet jij al orthomoleculair?
6 april 2018
Zelf waterkefir maken doe je zo
13 november 2014
Omelet rolls met appel en hüttenkäse
17 september 2017
Glutenvrije sobanoedels met heel veel groente
18 december 2021
5 tips om de feestdagen gezond door te komen
16 juli 2016
EEN ZOMER ZONDER SUIKER: 5 x TIPS!
25 januari 2018
Viv’s zoete aardappelcurry met quinoa
26 juli 2018
Echte Hollandse kruiden, zonder smaakversterkers
6 april 2014
Mijn eetdagboek op I love health!
25 januari 2015
Glutenintolerantie
1 april 2016
9 x inspirerende foodie instagram accounts
23 oktober 2017
Is af en toe een eitje genoeg voor voldoende eiwitten?
10 juli 2016
Zomer: het beste moment voor groene smoothies!
8 september 2017
Gezonde leestip; The Blue Zones
23 juli 2019
10 producten die ongezonder zijn dan ze lijken
19 mei 2017
Water vies? Zó lust ieder kind het!
23 maart 2019
Heerlijk weekend receptje: een gezonde milkshake!
8 september 2015
Recept: ‘ Recipe for Love ’
13 september 2017
Zoete aardappel-wortelsoep met feta
10 september 2016
DE SELFMADE SPORTCOACH: HOE KRIJG IK MEZELF DE GYM IN?
6 juni 2016
Sapje van de maand: Love Energy
22 november 2018
Een nikkelallergie? Wat is dat?
12 juli 2016
MEEST SIMPELE SPAGHETTI OOIT
26 april 2016
8 onverwachte voordelen van gelukkig zijn
30 januari 2018
6 Gezonde gewoontes voor een slanker en gezonder leven!
19 juni 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –