Chocolade zelf maken. That sounds like heaven. En helemaal als het om gezonde chocola gaat. Count us in! VivOnline was uitgenodigd voor een workshop om alles te leren over het maken van je eigen chocola. Easy does it!
Wat is rauwe chocola precies?
Chocola wordt gemaakt van de cacaoboon, dat lijkt me voor de meeste wel bekend. Het onderscheidt tussen rauwe chocola en gewone chocola wordt hier al gemaakt. Na het plukken van de cacao bonen worden de meeste bonen geroosterd. De verhitting zorgt voor een sterkere smaak en maakt het pellen van de bonen makkelijker. Bij het roosteren van de cacaoboon gaan enorm veel voedingsstoffen verloren en cacao zit boordevol goede vitaminen en mineralen. Doodzonde dus! Wanneer je cacaobonen produceert van hoge kwaliteit is het proces van verhitting overbodig en kun je de bonen rauw gebruiken.
In de workshop vertelt Jamilla van het Superfood Centre over de onttrekking van cacaoboter en cacaopoeder uit de cacaoboon. En precies van deze ingrediënten gaan we vandaag onze eigen chocola maken. That sounds good to me!
Cacaonibs zijn stukjes rauwe cacao. Het ontstaat uit de kern van de cacaoboon
Cacaoboter wordt gewonnen uit de cacaonibs. De nibs worden gemalen en er ontstaat cacaomassa. Het vet dat uit deze massa wordt onttrokken is cacaoboter. Cacaomassa heeft een bruine kleur, cacaoboter is het vet van de cacaomassa en is wit van kleur.
Cacaopoeder wordt gewonnen uit het restant van de cacaomassa, de vetvrije droge cacaobestanddelen. Door deze massa te malen ontstaat er cacao in poedervorm.
Witte chocola bestaat dus alleen uit cacaoboter. Uiteraard bedoel ik dan de rauwe pure vorm.
Wat is er zo damn good aan cacao?
Rauwe cacao is een echte Superfood. Het is rijk aan grote hoeveelheden anti-oxidanten. Anit-oxidanten zorgen voor het ‘schoonvegen’ van het lichaam van vrije radicalen. Vrije radicalen zorgen voor de veroudering van onze cellen en dus letterlijk voor de veroudering van … juist, ons ja! Ik wens dit graag te voorkomen! Daarnaast is cacao een van de grootste bronnen van magnesium. Een voedingsstof die voor ieder van ons onmisbaar is. Het zorgt voor een goed zenuwstelsel, heeft heel vele invloed op onze spierontspanning en –aanspanning, neutraliseert gifstoffen en kalmeert gevoeligheid voor pijn. Sport je veel? Dan is het belangrijk dat je genoeg magnesium binnenkrijgt voor je spierherstel.
Happy
Maar het allerfijnste van cacao is dat het je Happy maakt! Het bevat verschillende neurotransmitters, zoals serotonine, die effect hebben op ons gevoel. Ze dragen bij aan een relaxt en gelukkig gevoel. Daarnaast bevat cacao enzymen die de afbreuk van anandamide doen afremmen en dat is precies wat we willen! Anandamide komt namelijk vrij wanneer we ons heel vrij en goed voelen, dankzij cacao kunnen we dit gevoel zo lang mogelijk aanhouden!
Aan de slag!
Het allerleukste deel van de workshop begon uiteraard toen we onze eigen chocola mochten maken. Jamilla had ons al laten proeven van haar kunsten en er stond een tafel voor met Superfood ingrediënten dus inspiratie genoeg om je chocola een eigen twist te geven.
Wat heb je nodig?
- 100 / 150 gram rauwe cacaoboter
- 50 gram rauwe cacao poeder (wanneer je kiest voor pure chocola)
- 25 gram kokosolie
- 2 el lucuma poeder (superfood) – lucuma is een vrucht en maakt lekker zoet
- 1,5 el koudgeslingerde honing (of een andere zoetstof naar keuze, zoals Stevia)
- snufje zeezout
- extra ingrediënten om je favo choco te maken: gedroogd fruit zoals moerbeien, gojibessen, bijenpollen, noten, zeezout, gember, chili, boekweit korrels, kokossnippers, vanille of kaneel.
Bereiding
Om de chocola “raw” te houden zet je een steelpannetje op het vuur op de laagste stand. Dan blijft de temperatuur onder de 42 graden Celsius en behoudt de cacao de ‘raw food’ eigenschap.
- Snijd de cacaoboter in stukjes en laat deze smelten in je pan. Het vergt wat geduld, maar we doen alles voor de optimale smaak en het behoudt van voedingstoffen!
- Voeg daarna de kokosolie toe en laat het tot een zachte massa smelten
- Roer daarna de cacao en de gewenste zoetstof en lucuma superfood door de massa heen.
- Pak een grote ovenschaal of vormpjes voor in de vriezer en giet de cacaomassa erin.
Je kunt de chocola “spicen” met ingrediënten naar eigen smaak. Denk hierbij aan gekruimelde noten, goji bessen, gember, chili, zout, gedroogd fruit als mango of moerbeien.
Zet de schaal een half uur in de diepvries en je chocola is klaar om op te eten!! Wij hebben het wel geweten en de hele week mogen snoepen van onze eigen gemaakte choco. We LOVE it!
Tekst: Hormoonfactor trainer en Foodblogger Noeska Pak
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
28 augustus 2017
Rode linzensoep met spinazie en tomaten
17 mei 2016
Food we love: Rabarber
11 september 2014
Healthy Talkies Lunch
5 december 2015
Smullen van deze bietensmoothie!
29 mei 2016
Je eigen pad bewandelen
14 oktober 2017
5 tips tegen een slechte adem, meteen toe te passen!
13 januari 2021
Hoe een gezonde bloedsuikerspiegel je helpt met afvallen
25 november 2016
Nog meer beauty met dit receptje van getrokken bouillon
11 januari 2018
Lunch of ontbijt recept: Groene smoothie bowl
28 februari 2023
Eiwitten, waarom hebben we die nodig?
6 juni 2016
Vitamine D, wat moet je daar nu mee?
27 oktober 2018
Recept voor gezonde chocoladebrownie
5 december 2015
Overheerlijke glutenvrije appeltaart!
25 augustus 2018
Eet jij genoeg gezonde vetten?
23 december 2020
Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
8 juli 2017
Dit maakt chocola dus zo verslavend
4 augustus 2019
Stress: een grote boosdoener voor je gezondheid
16 december 2015
Happy & healthy kerstcadeautips!
29 april 2019
Deze voeding is funest voor je hormonen
31 juli 2014
A kiwi a day…
7 december 2018
Gezonde snack voor bij de borrel
28 maart 2016
Puur natuur ontspannen met Dr. Hauschka
12 september 2016
VIVIAN’S MISSIE: MAAK NEDERLAND GEZONDER
20 maart 2018
6 eyeopeners over gezondheid
9 september 2015
Elke dag spinazie in je groene smoothie?
29 augustus 2019
Droog vasten: is dit iets wat je juist wel of niet moet doen?
11 april 2014
Het aspergeseizoen is geopend!
31 oktober 2018
Yoga maakt je vrolijk!
15 september 2017
Waarom is ontbijten belangrijk?
6 september 2015
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –