Sri Lanka, wat een fantastisch en bijzonder land. Van chillen op mooie lege stranden tot hiken in koele theeheuvels, van tempels bezoeken tot kajakken over de rivier en olifanten bekijken in nationale parken. De bevolking is supervriendelijk, spreekt goed Engels én het eten, waar het ten slotte hier op Vivonline natuurlijk om draait, oh my God: waaaaaanzinnig!! Hoezo heb ik deze keuken nog nooit eerder ontdekt?
Het eten in Sri Lanka
Mijn vriendje Paul en ik houden nogal van lekker eten. Onze laatste vakantie was in prachtig Andalusië, Spanje. Maar daar heb ik zo’n beetje iedere dag gefrituurde groenten gegeten. Haha.
Dit keer kon ik qua eten m’n geluk niet op. Alhoewel er ook echt veel vlees wordt gegeten, is Sri Lanka hét paradijs voor vegetariërs! Verschillende groenten curry’s, kottu, kokosrotti, kokos-sambol, fried rice, string hoppers, ontelbare fruitshakes en zoete pannenkoeken met honing en kokos. Deze laatste klinkt simpel maar ik denk dat ik nog nooit zoiets lekkers heb gegeten!
Een kookworkshop
Paul en ik wilden graag weten hoe de Sri Lankanen dit eten maken, zodat we er thuis ook mee kunnen experimenteren. We besloten een kookworkshop te doen bij een homestay. Superleuk! Eerst bezochten we een markt in de stad Kandy om alle ingrediënten te halen (je komt daar echt ZOVEEL groenten en fruit tegen die voor mij totaal onbekend waren!) en vervolgens kregen we alles stap voor stap in de keuken uitgelegd.
Het valt me sowieso op dat Sri Lankanen een grote kennis hebben van hun natuur, hun groenten, fruit en kruiden. Hoe het groeit, welke periode en vooral hoe ze het moeten gebruiken om er iets lekkers mee te maken. Ze staan zo dicht bij de natuur; mooi vind ik dat. Ik weet stiekem vrij weinig over wat er in Nederland ieder seizoen allemaal groeit en verbouwd wordt.
Curry maken
Tijdens de kookcursus kregen we o.a. uitleg over hoe je chicken curry (voor Paul dan 😉 en een dhal curry (vegetarische curry met linzen) maakt. Hoe rasp je kokos en wat doe je met het sap. Overal wordt er kokos in verwerkt. Ook heerlijk toruwens; zo’n young king coconut, rietje erin en drinken maar. Super healthy! Leuk die kokosdrankjes die in onze supermarkten liggen, maar er gaat niks boven een échte verse!
Verse kruiden
In de Sri Lankaanse keuken wordt er ook veel gebruikgemaakt van verse kruiden (ok, die pepers zijn soms een beetje te heftig voor ons..haha) zoals kurkuma, anijszaad, venkel, mosterdzaad, kaneel, kardemom, fenegriek etc.
Het resultaat na 1,5 uur in de keuken te hebben gestaan: verrukkelijk!! We bleven opscheppen en trots zijn op ons eigen gemaakte eten.
Iedere week een nieuwe keuken leren kennen
Paul en ik hebben nu de deal gemaakt dat we iedere maand ergens gaan eten met een andere keuken. Op vakantie deden we een kleine foodquiz met elkaar en toen kwamen we erachter hoeveel keukens we eigenlijk toch stiekem niet kennen en wat van ieder land de specialiteiten zijn. Wat is nou typisch Nederlands eten? Stroopwafels, stamppot, erwtensoep, drop, bitterballen …;-)?
Leuk plan voor 2018
Nou eerst maar eens die Sri Lankaanse keuken in m’n vingers krijgen. Of eigenlijk; eerst maar even een beetje de vakantiekilo’s eraf trainen en ‘s ochtends beginnen met een green smoothie. Wennen, want stiekem verlang ik toch nog naar m’n dhal curry in de ochtend..
Xx Krystl xx
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
1 december 2014
Recept: Herfstige salade!
25 november 2018
Wat is L-Glutamine?
27 april 2016
Koninklijke opwarmertjes
5 maart 2015
Ben jij al happy in shape?
14 april 2021
Beter en lekkerder slapen? Dat doe je met deze tips!
12 december 2020
Kerstkoekjes: deze gingerbread koekjes zijn lekker én gezond
17 juni 2016
RAW VEGAN TWIX REPEN
3 september 2015
Gezonde chocopasta
4 januari 2018
Dit zijn de foodtrends voor 2018
1 september 2018
Wat zijn koolhydraten, gluten en tarwe nou eigenlijk?
24 november 2018
Hoe gezond is een juice nou eigenlijk?
6 december 2018
4 x gezonde werkgewoonten die je dagelijks kunt toepassen
23 januari 2017
Glutenvrije pannenkoeken
18 juli 2016
DORSTLESSENDE ZOMER JUICE MET WATERMELOEN
19 maart 2016
Kleurrijk eten met kinderen
6 januari 2017
Boost je winterweerstand met deze BoerenCool smoothie
22 juli 2020
Anti-sugar-craving muffins: de gezondste snack
3 juli 2016
Ruzie in je relatie?
9 april 2014
Media: Talkies Magazine
12 juni 2016
Krystl: Help, bikinistress!
27 januari 2016
Viv’s heerlijke wintersmoothie
21 februari 2018
Het effect van sociale media op je relaties
15 april 2015
OERsterk Eten: een heerlijk boek!
22 januari 2016
Op je kop voor een stralende huid!
10 september 2018
Dit is waarom CBD olie zo goed voor je is!
8 juli 2020
Kan oestrogeen je immuunsysteem beschermen?
6 augustus 2016
FOTO-EXPOSITIE DANIEL BRUNO GRANDL ‘LAAT ZIEN WIE JE BENT’
11 augustus 2015
Jesse van der Velde’s mango vlaflip
11 januari 2017
Recept: Vullende rode bonen wortel salade met dille
28 februari 2016
Glutenvrije ontbijt muffins
30 augustus 2015
Spelt & Zomerbietjes Salade
13 augustus 2017
Deze 5 tips moet je weten voor een gezonde relatie
8 augustus 2019
7 fouten die je waarschijnlijk maakt na het trainen
4 november 2018
Zo hou je de liefde levendig!
13 oktober 2022
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –