Glutenintolerantie
Er zijn veel mensen die glutenvrij eten, maar dat er mensen zijn die hier serieuze klachten van krijgen wordt vaak nog onderschat. Er komt veel meer bij kijken dan alleen een boterham laten staan.
Coeliakie
Bij mensen met coeliakie (spreek je uit als seu-lia-kie) beschadigd het slijmvlies van de dunne darm wanneer deze in aanraking komt met gluten. Via de ontlasting verlaten bouwstoffen het lichaam omdat deze niet goed kunnen worden opgenomen. Symptomen die opspelen variëren van ‘vage’ buikklachten, misselijkheid, overgeven, hoofdpijn tot zelf ondervoed raken. Een levenslang glutenvrij dieet is het gevolg van deze aandoening.
Waar zitten gluten in?
Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in gerst, spelt, rogge, en tarwe (kamut). Deze graansoorten zitten in veel producten verwerkt. Haver, boekweit en quinoa zijn van nature glutenvrij maar worden tijdens het productieproces bijna altijd ‘besmet’ met andere granen. Ongeveer 80% van wat er in de supermarkt ligt bevat gluten. Een standaard boodschappenlijstje zit er dus niet meer in. Brood, crackers, muesli, pasta, paneermeel, deegwaren, pannenkoeken, ijs, bier, gebak, koek en taart zijn allemaal producten die gluten bevatten. Glutenbevattend bindmiddel moet ook worden vermeden dit komt onder andere voor in soepen, sauzen en aangemaakt gehakt.
Bij het volgen van een glutenvrij dieet ontbreken echter veel voedingsvezels waaronder ijzer, foliumzuur en vitamine B1. Het is belangrijk deze noodzakelijke voedingstoffen binnen te krijgen via andere voedingsmiddelen.
3 categorieën
1. Van nature glutenvrije voedingsmiddelen
De van nature glutenvrije voedingsmiddelen zijn: aardappelen, aardappelzetmeel, groenten, peulvruchten, rauwkost, noten, rijst (witte, bruine en zilvervliesrijst) melk, boter, eieren, olie en zaden. Het is belangrijk dat alles ongemarineerd en ongepaneerd is bij vlees, vis en gevogelte. Nederlandse kaassoorten, cassave, maïs(meel), frisdrank, koffie, thee en melk zijn ook veilig.
2. Samengestelde voedingsmiddelen zonder glutenbevattende ingrediënten
Het belangrijkste bij welke intolerantie of allergie dan ook is het lezen van etiketten. Samengestelde voedingsmiddelen zijn vaak voorverpakte voedingsmiddelen die uit meerdere ingrediënten bestaan, deze bevatten vaak gluten. Speur dus goed de ingrediëntenlijst af!
3. Speciale glutenvrije voedingsmiddelen
Je ziet het steeds meer in de supermarkt, de schappen met speciale glutenvrije producten. Hier liggen onder ander glutenvrij brood, soepen en verschillende meelsoorten. Deze producten bevatten vaak het glutenvrije logo, hierdoor weet je zeker dat je goed zit!
Lekker Glutenvrij keurmerk
Buiten de deur eten met een coeliakie is ook een uitdaging, maar niet onmogelijk. De horeca-alliantie van de Nederlandse Coeliakie Vereniging heeft een Lekker Glutenvrij keurmerk. Wil je dus met extra zekerheid eten kies dan voor een restaurant met dit keurmerk.
Tekst: Shanise de Ruiter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
11 mei 2019
De 5 beauty geheimen van de Sicilianen
24 maart 2014
Inspiratie voor de Challenge
10 februari 2016
Thuis trainen; 5 handige tools
13 mei 2016
Guacamole Nori Roll
5 november 2018
Drink je afvalstoffen weg!
10 september 2018
Dit is waarom CBD olie zo goed voor je is!
17 september 2015
Ontbijt ijs
28 december 2019
‘Happy last year’: het jaar goed afsluiten
22 maart 2019
Meer groenten eten is gezond, en zo doe je het!
8 september 2017
Gezonde leestip; The Blue Zones
23 oktober 2015
Glutenvrije challenge: Barbara over haar coeliakie
21 augustus 2018
Lekker ontbijt: appel-kaneel granola
3 juli 2020
7 tips voor een mooi en gezond gebit
30 januari 2018
Recept: Kip met zongedroogde tomaten en kokosmelk
6 oktober 2018
Een dag zonder zuivel, hoe pak je dat aan?
29 januari 2019
Begin het jaar gezond met de heerlijke shakes van Jimmy Joy!
20 juli 2015
Easy to go Rice Wraps
8 oktober 2015
Bredemeijer Bloggersevent
10 april 2017
Voeding met Viv: Eetdagboek van Fajah Lourens
1 december 2015
Voeding met Viv: Miljuschka Witzenhausen
20 augustus 2019
Mijn (kook)boek: Gezonder met Viv
4 december 2015
WINNEN! Mama’s Toverboek- en Tas; de magie van aromatherapie
9 mei 2016
Krystl: Alles of niets
5 december 2015
Smullen van deze bietensmoothie!
13 juni 2015
Smoothie workshop voor mama’s
16 maart 2015
Superfood nummer 1: pruimen
6 november 2018
Wat is een bijnieruitputting?
11 augustus 2017
Vegan koken met Isabella en Loulou van Go With The Glow
14 oktober 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –