Glutenintolerantie
Er zijn veel mensen die glutenvrij eten, maar dat er mensen zijn die hier serieuze klachten van krijgen wordt vaak nog onderschat. Er komt veel meer bij kijken dan alleen een boterham laten staan.
Coeliakie
Bij mensen met coeliakie (spreek je uit als seu-lia-kie) beschadigd het slijmvlies van de dunne darm wanneer deze in aanraking komt met gluten. Via de ontlasting verlaten bouwstoffen het lichaam omdat deze niet goed kunnen worden opgenomen. Symptomen die opspelen variëren van ‘vage’ buikklachten, misselijkheid, overgeven, hoofdpijn tot zelf ondervoed raken. Een levenslang glutenvrij dieet is het gevolg van deze aandoening.
Waar zitten gluten in?
Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in gerst, spelt, rogge, en tarwe (kamut). Deze graansoorten zitten in veel producten verwerkt. Haver, boekweit en quinoa zijn van nature glutenvrij maar worden tijdens het productieproces bijna altijd ‘besmet’ met andere granen. Ongeveer 80% van wat er in de supermarkt ligt bevat gluten. Een standaard boodschappenlijstje zit er dus niet meer in. Brood, crackers, muesli, pasta, paneermeel, deegwaren, pannenkoeken, ijs, bier, gebak, koek en taart zijn allemaal producten die gluten bevatten. Glutenbevattend bindmiddel moet ook worden vermeden dit komt onder andere voor in soepen, sauzen en aangemaakt gehakt.
Bij het volgen van een glutenvrij dieet ontbreken echter veel voedingsvezels waaronder ijzer, foliumzuur en vitamine B1. Het is belangrijk deze noodzakelijke voedingstoffen binnen te krijgen via andere voedingsmiddelen.
3 categorieën
1. Van nature glutenvrije voedingsmiddelen
De van nature glutenvrije voedingsmiddelen zijn: aardappelen, aardappelzetmeel, groenten, peulvruchten, rauwkost, noten, rijst (witte, bruine en zilvervliesrijst) melk, boter, eieren, olie en zaden. Het is belangrijk dat alles ongemarineerd en ongepaneerd is bij vlees, vis en gevogelte. Nederlandse kaassoorten, cassave, maïs(meel), frisdrank, koffie, thee en melk zijn ook veilig.
2. Samengestelde voedingsmiddelen zonder glutenbevattende ingrediënten
Het belangrijkste bij welke intolerantie of allergie dan ook is het lezen van etiketten. Samengestelde voedingsmiddelen zijn vaak voorverpakte voedingsmiddelen die uit meerdere ingrediënten bestaan, deze bevatten vaak gluten. Speur dus goed de ingrediëntenlijst af!
3. Speciale glutenvrije voedingsmiddelen
Je ziet het steeds meer in de supermarkt, de schappen met speciale glutenvrije producten. Hier liggen onder ander glutenvrij brood, soepen en verschillende meelsoorten. Deze producten bevatten vaak het glutenvrije logo, hierdoor weet je zeker dat je goed zit!
Lekker Glutenvrij keurmerk
Buiten de deur eten met een coeliakie is ook een uitdaging, maar niet onmogelijk. De horeca-alliantie van de Nederlandse Coeliakie Vereniging heeft een Lekker Glutenvrij keurmerk. Wil je dus met extra zekerheid eten kies dan voor een restaurant met dit keurmerk.
Tekst: Shanise de Ruiter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
18 december 2021
5 tips om de feestdagen gezond door te komen
9 juni 2014
Touwtje springen is healthyproof!
13 april 2020
5 Gezonde manieren om je dag goed te beginnen
8 januari 2019
Wat heeft je schildklier met je mondgezondheid te maken?
27 oktober 2018
Gluten, wat zijn dat nou eigenlijk?
25 juni 2021
Lekker in je bikini!
9 juni 2015
Gezonde ijsjes
25 maart 2014
Presentatie coaching
27 februari 2017
De eetgewoontes van Renate Gerschtanowitz
20 juni 2018
3 x lekkere lunchsalades to go!
24 juli 2019
Zijn ‘superfoods’ echt zo gezond?
3 juni 2016
Video: Viv Eet Mee #3 Broodje Zalm
15 juni 2019
Gezond aankomen: dat doe je op deze fijne manier
12 maart 2020
Griep? Deze 5 supplementen werken echt!
20 juni 2015
Lazy Sushi
12 mei 2017
Let op: glutenvrij niet altijd gezond!
22 december 2016
Tip voor het kerstdiner: Chocolademousse met Grand Marnier
12 juni 2014
Frisse juice
20 november 2014
Healthy soepje met Gareth Evans
16 april 2018
Onze favoriete juice van de maand: Raapsteel Rock
10 augustus 2016
INTERVIEW MET VIV VOOR MAMA & FAMILY OVER GEZOND ETEN
16 augustus 2015
Hotspot: 5&33
30 april 2014
ONE event!
18 juni 2021
Tips voor optimaal kijkplezier in de zomer
18 juli 2016
VIV’S Q&A: NIENKE & MADELON VAN GLOWMAGAZINE
5 april 2016
Gezond starten met deze Acai Courgettesmoothie
26 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Daisy Oppelaar
31 maart 2015
Geitenmelk: de voordelen voor jouw kleintje
4 juli 2014
Glutenvrije hotspots in Tilburg
31 juli 2014
A kiwi a day…
23 augustus 2015
Hotspot: Lotti’s
20 oktober 2017
Is een vegetarisch dieet gezond, of niet?
23 december 2020
Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
12 februari 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –