Nieuw jaar, nieuwe trends. Ook op voedselgebied. Ken jij deze supergezonde voedingsmiddelen al?

1.    Matcha thee
Nóg gezonder dan groene thee is Matcha thee. Matcha is een poeder gemaakt van groene thee bladeren die 30 dagen uit het licht worden gehouden om zo de chlorofyl productie te verhogen. Chlorofyl is erg goed ter ondersteuning van de nieren en lever (ontgifting van je lichaam), bij maag- en darmklachten, tegen nare mondgeur en vervelende lichaamsgeuren en het verbetert de samenstelling van je bloed wat gunstig is bij onder andere vermoeidheid en hart- en vaatziekten. Doe mij maar een pot!

2.    Broccoli kiemen / spruiten
Twee stofjes zijn hier van belang: myrosinase (in de kiemen en spruiten) en sulforafaan (in gewone broccoli). Sulforafaan is een zeer sterk werkende antioxidant en wordt vaak genoemd als anti-kanker stof. Myrosinase versterkt de werking van sulforafaan. Zo, en nu de moeilijke namen vergeten en lekker aan de broccoli (combineer voor het sterkste effect dus de verschillende soorten) vanavond!

3.    Krekels
Boordevol proteïne en geschikt voor vegetariërs of mensen die geen vlees vol hormonen willen eten. Meelwormen en sprinkhanen zijn ook goede alternatieven. Dag koe, varken, kip, rund. Hallo insecten!

4.    Kalettes
Een kruising van spruitjes en boerenkool. Twee vliegen in één klap, daar houden we van.

5.    Bakbananen
Rijk aan vezels (voor een goede stoelgang), vitamine A (huid en ogen) en vitamine C (weerstand). Tevens een heerlijk zoetje voor bij een rijstmaaltijd.

6.    Umeboshi pasta
Umeboshi is een soort pruim en lijkt op een abrikoos. Het wordt ook wel de zoute Japanse pruim genoemd en is dus ideaal om een zoute pasta van te maken welke je kunt gebruiken in soepen, sausjes, dressings en sushi. Een gezonde vorm van zout dus.

7.    Waterkers
Misschien wel nóg gezonder dan boerenkool is waterkers, want uit onderzoek is gebleken dat waterkers de hoogste voedingswaarde van alle soorten fruit en groenten bevat. Bevat sterke antioxidanten wat ook altijd weer naar voren komt als een van de vele factoren in de strijd tegen kanker.

8.    Lychee
Deze mooie vrucht zit boordevol vitamine C en werkt ontstekingsremmend.

9.    Kappertjes
Erg goed om deze te eten samen met vlees om de vertering ervan een handje te helpen. Ook lekker bij ei, kipsalade, pastagerechten en zelfs Martini!

10.  Zwarte, mung en garbanzo bonen pasta
Pasta van bonen in plaats van tarwe wordt een hit in 2015, want hoger in vezels en lager in glycemische index. De vezels zijn belangrijk voor een goede stoelgang en een lage glycemische waarde zorgt ervoor dat je langer verzadigd bent en minder last hebt van een schommelende bloedsuikerspiegel, dus meer energie en minder snack attacks. Naast pasta zal je ook steeds vaker cereals, chips en granen op basis van bonen zien. Let er dan op dat het puur uit bonen bestaat en niet uit een mix van bonen en tarwe. Zeer gunstig voor mensen met een glutenallergie of buik- en darmklachten.

11.   Khorasan tarwe
Ook wel kamut genaamd. Was spelt helemaal 2014, kamut is helemaal 2015. En dat is weer gunstig voor de uit de pan gerezen speltprijs. Kamut bevat veel eiwitten (vult dus goed) en makkelijker verteerbare gluten dan tarwe. Fijn dus voor mensen die tarwe niet goed verdragen. Voor mensen met coeliakie is kamut vanwege de gluten helaas geen optie.

12.   Paarse pepers
Paars it is! Kies vanaf nu paarse tomaten, zoete aardappels, mais en bessen. Nóg gezonder dan hun rode, oranje en gele soortgenoten. Staat ook nog eens leuk op je bord.

13.   Rozemarijn
Kruiden staan erom bekend smaak te geven aan eten. Maar ook versterken ze de voedingswaarde van andere voedingsmiddelen. Rozemarijn vermindert de schadelijke stoffen die ontstaan bij het bakken van vlees en is ook gelinkt aan de reductie van de kans op diabetes en Alzheimer.

14.   Kokosmeel
Glutenvrij, hoog in vezels en laag qua glycemische index. Ideaal dus voor mensen die willen afvallen en mensen met diabetes. Tevens zeer geschikt om mee te bakken.

15.   Pijnboompitten
Dat ongebrande en ongezouten zaden, pitten en noten super zijn, is geen nieuws. Pijnboompitten staan erom bekend je hongergevoel te onderdrukken en je een vol gevoel te geven. Ideaal dus wanneer je wat gewicht probeert te verliezen. Zaden, pitten en noten bevatten over het algemeen wel relatief veel (goede) vetten en dus calorieën, dus geniet met mate.

Leuk natuurlijk al die voedingstrends zo aan het begin van het jaar, maar after all: gezonde voeding in het algemeen is een trend die nooit “uit” zal raken!

Veel eet- en ontdekplezier gewenst dit jaar!

Tekst: Evelien Blom

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten