Nieuw jaar, nieuwe trends. Ook op voedselgebied. Ken jij deze supergezonde voedingsmiddelen al?
1. Matcha thee
Nóg gezonder dan groene thee is Matcha thee. Matcha is een poeder gemaakt van groene thee bladeren die 30 dagen uit het licht worden gehouden om zo de chlorofyl productie te verhogen. Chlorofyl is erg goed ter ondersteuning van de nieren en lever (ontgifting van je lichaam), bij maag- en darmklachten, tegen nare mondgeur en vervelende lichaamsgeuren en het verbetert de samenstelling van je bloed wat gunstig is bij onder andere vermoeidheid en hart- en vaatziekten. Doe mij maar een pot!
2. Broccoli kiemen / spruiten
Twee stofjes zijn hier van belang: myrosinase (in de kiemen en spruiten) en sulforafaan (in gewone broccoli). Sulforafaan is een zeer sterk werkende antioxidant en wordt vaak genoemd als anti-kanker stof. Myrosinase versterkt de werking van sulforafaan. Zo, en nu de moeilijke namen vergeten en lekker aan de broccoli (combineer voor het sterkste effect dus de verschillende soorten) vanavond!
3. Krekels
Boordevol proteïne en geschikt voor vegetariërs of mensen die geen vlees vol hormonen willen eten. Meelwormen en sprinkhanen zijn ook goede alternatieven. Dag koe, varken, kip, rund. Hallo insecten!
4. Kalettes
Een kruising van spruitjes en boerenkool. Twee vliegen in één klap, daar houden we van.
5. Bakbananen
Rijk aan vezels (voor een goede stoelgang), vitamine A (huid en ogen) en vitamine C (weerstand). Tevens een heerlijk zoetje voor bij een rijstmaaltijd.
6. Umeboshi pasta
Umeboshi is een soort pruim en lijkt op een abrikoos. Het wordt ook wel de zoute Japanse pruim genoemd en is dus ideaal om een zoute pasta van te maken welke je kunt gebruiken in soepen, sausjes, dressings en sushi. Een gezonde vorm van zout dus.
7. Waterkers
Misschien wel nóg gezonder dan boerenkool is waterkers, want uit onderzoek is gebleken dat waterkers de hoogste voedingswaarde van alle soorten fruit en groenten bevat. Bevat sterke antioxidanten wat ook altijd weer naar voren komt als een van de vele factoren in de strijd tegen kanker.
8. Lychee
Deze mooie vrucht zit boordevol vitamine C en werkt ontstekingsremmend.
9. Kappertjes
Erg goed om deze te eten samen met vlees om de vertering ervan een handje te helpen. Ook lekker bij ei, kipsalade, pastagerechten en zelfs Martini!
10. Zwarte, mung en garbanzo bonen pasta
Pasta van bonen in plaats van tarwe wordt een hit in 2015, want hoger in vezels en lager in glycemische index. De vezels zijn belangrijk voor een goede stoelgang en een lage glycemische waarde zorgt ervoor dat je langer verzadigd bent en minder last hebt van een schommelende bloedsuikerspiegel, dus meer energie en minder snack attacks. Naast pasta zal je ook steeds vaker cereals, chips en granen op basis van bonen zien. Let er dan op dat het puur uit bonen bestaat en niet uit een mix van bonen en tarwe. Zeer gunstig voor mensen met een glutenallergie of buik- en darmklachten.
11. Khorasan tarwe
Ook wel kamut genaamd. Was spelt helemaal 2014, kamut is helemaal 2015. En dat is weer gunstig voor de uit de pan gerezen speltprijs. Kamut bevat veel eiwitten (vult dus goed) en makkelijker verteerbare gluten dan tarwe. Fijn dus voor mensen die tarwe niet goed verdragen. Voor mensen met coeliakie is kamut vanwege de gluten helaas geen optie.
12. Paarse pepers
Paars it is! Kies vanaf nu paarse tomaten, zoete aardappels, mais en bessen. Nóg gezonder dan hun rode, oranje en gele soortgenoten. Staat ook nog eens leuk op je bord.
13. Rozemarijn
Kruiden staan erom bekend smaak te geven aan eten. Maar ook versterken ze de voedingswaarde van andere voedingsmiddelen. Rozemarijn vermindert de schadelijke stoffen die ontstaan bij het bakken van vlees en is ook gelinkt aan de reductie van de kans op diabetes en Alzheimer.
14. Kokosmeel
Glutenvrij, hoog in vezels en laag qua glycemische index. Ideaal dus voor mensen die willen afvallen en mensen met diabetes. Tevens zeer geschikt om mee te bakken.
15. Pijnboompitten
Dat ongebrande en ongezouten zaden, pitten en noten super zijn, is geen nieuws. Pijnboompitten staan erom bekend je hongergevoel te onderdrukken en je een vol gevoel te geven. Ideaal dus wanneer je wat gewicht probeert te verliezen. Zaden, pitten en noten bevatten over het algemeen wel relatief veel (goede) vetten en dus calorieën, dus geniet met mate.
Leuk natuurlijk al die voedingstrends zo aan het begin van het jaar, maar after all: gezonde voeding in het algemeen is een trend die nooit “uit” zal raken!
Veel eet- en ontdekplezier gewenst dit jaar!
Tekst: Evelien Blom
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
14 april 2014
Tip van Viv: Smoothie boek
17 mei 2016
Waarom zijn linzen zo gezond?
7 mei 2015
Bikiniproof workout: touwtje springen!
12 maart 2016
Smeer jij de juiste producten op je huid?
24 november 2014
Hardlopen in het najaar: 5 tips
28 oktober 2014
Eetdagboek review
15 februari 2018
6 x tips tegen menstruatie klachten
9 november 2015
Winnen! Lekker zonder Allergenen
20 december 2016
3 x gezonde tussendoortjes tijdens de feestdagen!
5 juni 2016
Sinner Sundae bananen (n)Ice cream
13 februari 2019
Heb je last van stemmingswisselingen? Dan kan maca je helpen!
21 april 2019
Gezonde snack: Rauwe cacao, dadel en kokosballetjes
29 april 2015
Vivian helpt je met een lekkere en gezonde maaltijd!
12 april 2015
Bananenbrood is makkelijk en lekker met dit recept!
23 december 2015
Gratis lezing: Geluk en succes in overvloed
25 januari 2019
Winterhanden en wintertenen? Check je schildklier!
29 april 2015
Cellulite, zo kom je er vanaf!
18 juli 2016
DORSTLESSENDE ZOMER JUICE MET WATERMELOEN
7 april 2023
Chocolade smoothie
2 december 2018
Mijn leven met een kind met een extreme voedselallergie
7 oktober 2018
Blijf lekker bewegen in de herfst!
21 juni 2019
Lekker bakken dit weekend met Viv’s appeltaart
28 september 2020
10 self-care rituelen die je daadwerkelijk kunt vasthouden
8 juli 2017
Dit maakt chocola dus zo verslavend
10 september 2016
DE SELFMADE SPORTCOACH: HOE KRIJG IK MEZELF DE GYM IN?
8 januari 2019
Wat heeft je schildklier met je mondgezondheid te maken?
3 juli 2020
7 tips voor een mooi en gezond gebit
7 augustus 2016
GEZOND BROODJE VAN VIVIAN EN FREDERIQUE
15 juni 2020
7 voordelen van quinoa, het ‘supergraan’
16 december 2019
Gezonde lunches voor de kindjes om mee naar school te nemen
1 maart 2016
Gezonde geboorte traktatie
20 augustus 2015
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –