Ken jij spirulina al? Spirulina wordt aangeduid als blauwgroene algen en kan je lichaam en gezondheid op een aantal manieren ten goede komen. Spirulina zit boordevol antioxidanten, vitamines, mineralen, goede voedingsstoffen en wordt al 20 jaar als voedingssupplement gebruikt. Hieronder lees je alles wat je over spirulina moet weten.
De voordelen van spirulina
Spirulina is voedzaam, een bron van eiwitten, vitamines, mineralen en antioxidanten. Het dient als een goede eiwitbron voor veganisten en vegetariërs. Spirulina is een goede aanvulling op een veganistisch dieet voor het ijzer en het gehalte vitamine B12. Daarnaast bevat spirulina veel andere vitaminen, mineralen en antioxidanten. Een eetlepel spirulina bevat 4 gram eiwit, evenals 11 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van vitamine B1, 15 procent van de ADH van vitamine B2, 4 procent van de ADH van vitamine B3, 21 procent van de ADH van koper en 11 procent van de ADH van ijzer. Daarnaast is spirulina ook een krachtige ontstekingsremmer en antioxidant.
Magnesium, kalium & mangaan
Spirulina bevat aanzienlijke hoeveelheden magnesium, kalium en mangaan. Magnesium speelt een cruciale rol bij het reguleren van spier- en zenuwfunctie, bloedsuikerspiegel en bloeddruk in het lichaam, evenals het maken van eiwitten, botten en DNA. Kalium helpt bij de zenuwfunctie en spiercontractie en het reguleert je hartslag. Tenslotte helpt mangaan je lichaam gedurende je hele leven goed te ontwikkelen en te laten functioneren.
Cholesterol
Het is aangetoond dat spirulina het “slechte” cholesterol (LDL) verlaagt en in sommige gevallen zelfs het “goede” cholesterol verhoogt (HDL). Spirulina kan ook nuttig zijn voor mensen met diabetes. Uit een kleine studie van mensen met diabetes type 2 bleek dat dagelijks 2 gram spirulina de bloedsuikerspiegel hielp te verlagen. Spirulina lijkt ook anti-kankereffecten te hebben. Bij dieren is aangetoond dat het kanker voorkomt en de grootte van tumorcellen vermindert. De voordelen van spirulina kunnen zich ook uitstrekken tot patiënten met allergieën. 2 gram spirulina per dag kan helpen bij het verminderen van een verstopte neus en niezen.
Spirulina is ook onderzocht als een behandeling voor oudere patiënten met bloedarmoede en kan het uithoudingsvermogen en de spierkracht helpen verhogen, zelfs bij jongere mensen en atleten (hoewel meer onderzoek nodig is voor een sluitend antwoord). Ondanks vele onderzoeken naar de effectiviteit van spirulina voor allerlei soorten gebruik, is er onvoldoende bewijs om de effectiviteit ervan te beoordelen bij de behandeling van een aantal aandoeningen.
Blauwgroene alg
Spirulina is een bacterietype dat cyanobacterium wordt genoemd en dat vaak wordt aangeduid als blauwgroene algen. Wanneer we het hebben over spirulina als een supplement of voedselbron, hebben we het meestal over spirulina-poeder, dat kan worden toegevoegd aan smoothies of onder andere gebruikt voor het vullen van capsules. Een ander ding dat spirulina een geweldige optie maakt voor landen en gemeenschappen die vechten tegen wijdverspreide ondervoeding, is dat het de mogelijkheid heeft om niet alleen hun fysieke gezondheid te helpen, maar ook om hen te helpen economische vrijheid te bereiken. Omdat spirulina gemakkelijk te kweken en te oogsten is, kan het een onderneming voor vrouwen in deze gebieden worden. Spirulina is niet van nature aanwezig in voedsel, omdat spirulina een vorm van algen is. Spirulina is beschikbaar in poeder- of tabletvorm. Spirulina kun je verwerken in smoothies, verse sapjes, dips of andere recepten.
Het is dus een echte healthy energieboost voor je lichaam. Makkelijk toe te voegen in je smoothie of verse sapjes. Try it!
Tekst: Tisha den Otter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
9 maart 2020
LIPOEDEEM: waarom diëten niet helpen….
11 december 2016
SUIKERVERSLAVING: WAT IS HET EN HOE KOM JE ER VANAF?
3 december 2020
PMS iedere maand een drama? Niet meer met Viv’s tips!
19 september 2017
DE KOELKAST, WAT BEWAAR JE ER NIET IN? DEZE 13 PRODUCTEN!
28 april 2015
Boho-Tiffin voor jou!
22 september 2018
Dit doen zuivel, wijn en gluten met je huid
20 november 2014
Healthy soepje met Gareth Evans
14 mei 2017
Last van paradontitis? Dit is de oplossing!
1 december 2018
Autisme: hoe kunnen onze darmen een positieve rol spelen?
6 september 2016
Opleiding tot Hormoontherapeut
4 december 2015
WINNEN! Mama’s Toverboek- en Tas; de magie van aromatherapie
19 augustus 2017
Hoe gezond is een detox?
31 augustus 2019
De relatie tussen Autisme en voeding
11 maart 2019
Wij zijn niet echt fan van soja en dit is waarom!
21 augustus 2017
Avocado risotto
18 maart 2016
Video: Viv eet mee: #4 Kip met Kokos
3 april 2016
De helende werking van kruiden en specerijen
22 mei 2015
Gezocht: kandidaten voor nieuw programma
8 september 2015
Healthy Kids
11 januari 2019
Zo voorkom je ongezond snacken tijdens donkere dagen!
17 november 2018
Ontgiften doe je met deze smoothie!
21 juni 2018
Bloemkoolpizza met verse groenten
6 mei 2016
Raw vegan chocoladetaart
28 juni 2018
Artisjok, geweldig voor de lever
10 september 2018
Dit is waarom CBD olie zo goed voor je is!
22 oktober 2018
Tips voor een gezonde broodtrommel
29 december 2019
8 redenen waarom koud afdouchen super gezond is
7 november 2015
Kurkuma is de superwortel en dit is waarom.
23 juni 2020
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –