Waarom voelen we chemie met bepaalde mensen?

Het was alsof de bliksem insloeg. Mijn hemel, wat een grandioos aantrekkelijke, charismatische en krachtige man stond daar slechts drie meter bij me verwijderd. Er was weinig voor nodig om zijn aandacht te trekken en bij de eerste blik in elkaars ogen vertelden we elkaar: game on! Het was tekenend voor de rest van die avond. Die eerste kus, die eerste aanraking. Het ging verder dan pure lust. Dit was chemie. Het soort dat niet onder woorden te brengen valt.

Help, Ik ben de controle kwijt!

Chemie. Wat is dat eigenlijk? En wat voor nut heeft het? Ik hoor tegenwoordig vaak genoeg dat mensen die heftige chemie maar een vreemd fenomeen vinden. Er bijna angstig voor zijn. Het is immers iets waar we geen controle over hebben en geen controle is freaky. Maar geen zorgen! Ik ga je hier met alle plezier uitleggen dat deze chemie niets te maken heeft met gebrek aan controle. Je bent gewoon verliefd. Er is een reden dat je zo’n sterke aantrekkingskracht voelt naar bepaalde mensen.

Kijk jij in die spiegel?

Jazeker, die achtbaan van emoties is hartstikke heftig. Maar is dat slecht? Nee. Zelfs als je gevoelens van jaloezie, onzekerheid, twijfel en afgunst ervaart, is dit verre van slecht. Het is simpelweg die spiegel die jou wordt voorgehouden. Allemaal confrontaties met je eigen ego. Precies om die reden is die chemie zo waardevol: die andere persoon laat jou zien aan welke punten je nog moet werken om een nog betere versie van jezelf te worden. Door die andere persoon – man of vrouw – groei jij.

Groei

Moet het allemaal zo moeilijk gaan? hoor ik je denken. Yep. Maar dat is ook volkomen normaal. Want mensen zijn nu eenmaal moeilijk, dus waarom zou het in een relatie anders zijn? Liefde is voorbestemd om een wilde rit in die achtbaan te zijn. Dat betekent niet dat je in een relatie moet blijven waarin jij je belabberd voelt. Sterker nog, door ervoor te kiezen om een slechte relatie te beëindigen, kies je vóór de liefde. Een nieuwe mogelijkheid in de liefde voor jezelf. Je hebt immers weer een kans gekregen om te groeien als persoon. Sterker te worden. Hoe moeilijk dat ook kan zijn.

Lessen in de liefde

Als we dat nou voor ogen houden: liefde en relaties leren ons om te groeien, dan zijn we in staat om de ‘negatieve’ emoties op een andere manier te benaderen. In elke uitdaging schuilt een les: de les om op nieuw te verbinden met liefde. Die les neemt allerlei vormen aan. Dat kan zijn om door te zetten in een relatie, of juist om je partner los te laten, om iemand te vergeven of om jezelf te vergeven. Kom je zo’n les tegen? Dan is het puur om je eraan te herinneren dat je het pad van de liefde even kwijt bent en er dus snel weer naar terug moet. Zo groeien we. En zo zijn onze relaties gelukkig en liefdevol.

En die chemie? Ga het niet uit de weg, maar onthoud dat het een doel heeft. Het brengt juist mensen op je pad, die jou de mooiste lessen in de liefde zullen leren. Leer die lessen, grijp elke kans!

Tekst: Michelle Coops voor VivOnline
Bron:  Shelly Bullard

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten