De ingrediënten van kauwgom
Op de verpakking van de meeste kauwgom staan vaak meer dan 20 ingrediënten vermeld, op zich al extreem veel. Maar de ‘gombasis’ – die 30% van het product vormt – wordt vaak verder niet gespecificeerd. Terwijl deze gombasis in bijna alle gevallen wordt gemaakt van bestanddelen uit de petrochemische industrie, dezelfde bestanddelen die ook worden gebruikt voor de productie van industrieel rubber en latex. Mensen kauwen dus eigenlijk op een autoband of een condoom, smakelijke gedachte he!?!
Daarnaast wordt kauwgom gemaakt van aardolie, wat niet afbreekbaar is. Dit betekent dat het behoorlijk kostbaar is om kauwgom te verwijderen. In 2010 kostte het schoonhouden van de openbare ruimte 250 miljoen euro. Kauwgom vergaat niet en wanneer je dit in de natuur op de grond gooit, kost het minimaal 25 jaar om dit af te breken.
Maar wat zit er allemaal nog meer in?
Gom maakt kauwgom taai, dus is er van alles nodig om het kauwbaar te maken. In de meeste kauwgom zit synthetische gom, daarbij gaan zacht makende oliën, de vulmiddelen (talk of krijt), weekmakers om de kauwgom zacht te maken, emulgatoren, elastomeren, zoetstoffen, soms wel 30 laagjes suiker of zoetstof om een lekker knapperig korstje te maken. Als je dit allemaal weet, dan durf je bijna geen kauwgom meer te eten.
Kauwgom merken
Nou zijn er wel merken die vonden dat het anders en zeker gezonder moest zoals BenBits (ken je ze nog van vroeger?) BenBits was in de jaren ’80 en ’90 een van de grootste kauwgom-merken. En BenBits is nu 100% natuurlijk, een van de eerste in NL. Gemaakt van gom uit de Chicozapoteboom, oftewel Sapodillaboom. Volledig natuurlijk en met een beperkt mogelijk aantal ingredienten. Veel gezonder dus en beter voor het milieu aangezien deze volledig afbreekbaar is.
Wist je dat…
Wist je dat de Maya’s zelfs al gek waren op Kauwgom, het vermindert stress en werkt concentratie verhogend. Kijk dat is wat we willen. En dan is een kauwgompje op z’n tijd zelfs heel goed voor jou, mits het een natuurlijke vorm is, op de juist manier gemaakt.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
16 november 2016
Interview Vriendin
26 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES MARIAN MUDDER
18 juli 2016
PERSOONLIJK INTERVIEW: MIJN GEZINSLEVEN
6 juli 2014
Italiaanse Glutenvrije ’Courgetti’ Pasta
19 september 2017
DE KOELKAST, WAT BEWAAR JE ER NIET IN? DEZE 13 PRODUCTEN!
3 september 2015
Gezonde chocopasta
21 mei 2015
Glutenvrije kliekjesdag
11 december 2014
Sporttrends 2015
10 november 2015
Viv Health Event
19 november 2022
In de overgang en wil je wat afvallen? Dat kan!
12 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #1 Speltpasta
26 april 2016
8 onverwachte voordelen van gelukkig zijn
9 februari 2017
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK VAN JENNY SMIT
31 maart 2016
Groene tip: tandenpoetsen met bamboe
28 oktober 2015
Heerlijk voorleesboek van Cabaretière Madelijne Kool
26 april 2021
Oranje Koningsdag smoothie
13 april 2017
Voor bij de paasbrunch: Rauwe zalm met lompviseitjes
5 maart 2016
Ultiem geluk
2 september 2018
Geef je wel of geen borstvoeding? Mijn eigen ervaring!
1 november 2018
Wat doet massage met je lichaam?
25 augustus 2014
Vegan choco dessert
7 juni 2019
Waarom is melk niet zo goed voor elk?
22 juni 2016
Die laatste kilo(‘s) er nog af voor de zomer?
28 oktober 2014
Eetdagboek review
12 juli 2016
MEEST SIMPELE SPAGHETTI OOIT
22 augustus 2017
Kick-start je dag met deze Groene Paksoi smoothie
11 maart 2016
Viv Eet Mee #10 Chocoladepasta
5 augustus 2016
PRETZEL BROWNIES
13 februari 2019
Suiker: wat doet het nou echt met je lijf?
1 augustus 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –