De laatste decennia hebben we een duidelijke verschuiving kunnen zien in onze manier van koken en eten; van de typisch (calorierijke) Hollandse pot koken we nu gerechten uit diverse landen of gaan we lekker uit eten in een Frans, Italiaans, Japans of Thais restaurant.
Ben jij ook ook zo gek op buitenlands (gezond) eten? Wij zochten voor je uit wat goede keuzes zijn!
Mediterraan
Van mediterraans eten (eten uit de landen gelegen aan de Middellandse zee) weten we dat het gezond is vanwege het gebruik van olijfolie, verse groenten en fruit en vis. Overgewicht schijnt in deze landen minder vaak voor te komen dan in de rest van Europa. Dit komt mede door het koken met uitsluitend verse ingrediënten en er wordt in deze landen vaak heel uitgebreid gegeten (lekker lang aan tafel met vrienden en familie) wat de spijsvertering ten goede komt.
In het Italiaanse plaatsje Acciaroli is maar liefst 15% van de bevolking ouder dan 100 jaar. Onderzoekers waren erg benieuwd hoe dit kwam en hebben de eetgewoonten van de inwoners van dit plaatsje onder de loep genomen en wat bleek? In bijna iedere maaltijd zit rozemarijn en ansjovis! Dit zouden dus zomaar de nieuwe superfoods kunnen zijn!
Wat zijn de specialiteiten per land?
Frans:
De Franse keuken is erg divers; wij denken vaak aan de croissants en Franse kaas maar met name in Zuid-Frankrijk eet men heel gezond. De verse ingrediënten worden vaak op de markt gekocht en men kiest voor kwaliteit boven kwantiteit. De gerechten bevatten veel gezonde vetten, verse groenten en vis, denk bijvoorbeeld aan salade Nicoise of aan Bouillabaisse; een heerlijke vissoep.
Spaans:
Wie kent niet de heerlijke tapas? Tapas zijn vooral goed omdat het kleine porties zijn waardoor je van alles kunt proeven en met elkaar kunt delen. Er zijn wel degelijk tapas die minder goed voor je zijn maar gelukkig zijn er genoeg goede alternatieven zoals artisjokharten, serrano ham (rijk aan ijzer en eiwitten) en gamba’s gebakken in olijfolie en knoflook. Paella is een authentiek Spaans gerecht; de smakelijke rijstschotel zit vol met vis en schaaldieren. Door de ligging van Spanje aan diverse zeeën zijn er vele soorten verse vis verkrijgbaar. Ook gezond is de gazpacho, een koude soep van rauwe groenten en kruiden, meestal met tomaat. Gazpacho stilt de honger, lest de dorst en voorziet het lichaam van de nodige vitamines en zout.
Italiaans:
Nu niet meteen denken aan vette pizza’s of pasta’s met roomsaus! De traditionele Italiaanse keuken blijft ver weg van bewerkt eten en bevat heel veel verse ingrediënten zoals bonen, vis, granen, olijfolie, groenten, kruiden en fruit. Met een lekker glaasje rode wijn (af en toe) snap je waarom de Italiaanse keuken zo beroemd is. Veel ingrediënten bevatten weinig calorieën en veel goede voedingsstoffen zoals vezels, ijzer en vitamines. Wil je zelf een pasta schotel maken? Gebruik dan volkoren pasta in plaats van gewone pasta.
Grieks:
In authentiek Grieks eten zitten veel gezonde ingrediënten waar de mediterrane keuken om bekend staat. De Grieken gebruiken veel olijfolie, yoghurt en vers fruit, groenten, knoflook, tomaten, noten, verse vis en feta, een witte kaas die gemaakt wordt van geiten- en schapenmelk.
OOSTERS
Ook oosters eten is de laatste jaren erg populair geworden, mede dankzij de bekendheid van sushi. Over het algemeen is oosters eten erg gezond en smakelijk door het gebruik van verse (blad)groenten, vele kruiden en specerijen en vanwege de vele vegetarische gerechten is het ook heel geschikt voor vegetariërs.
Japans:
Wist je dat het Japanse eiland ‘Okinawa’ een van de laagste ziektecijfers ter wereld heeft en dat Japanners over het algemeen erg oud worden?
De gezonde levensstijl komt onder andere omdat men veel vis en verse groenten gebruikt. Behalve de door ons zo bekende sushi eten de Japanners heel veel groenten gekookt in bouillon, miso soep en magere vleesgerechten.
Tempura gerechten kom je ook veel tegen; diverse ingrediënten die in beslag worden gedoopt en daarna kort gefrituurd. Deze gerechten kun je beter laten staan als je op de lijn wil letten. Ook horen we vaak dat sushi een suikerbom zou zijn. Er zit inderdaad suiker in sushi dus is het beter het niet te vaak te eten. Maak je zelf sushi? Laat dan de suiker achterwege en gebruik bruine rijst i.p.v. witte rijst.
Thais:
Intense smaken, veel specerijen, weinig vet en vlees: zo laat de Thaise keuken zich het beste omschrijven. Koriander, gember, citroengras, chilipeper en kurkuma; allemaal gezonde smaakmakers. Als je kiest voor gerechten met vis en licht gekookte groenten kies je gezond. De gefrituurde loempiaatjes en de gebakken rijst kun je beter laten staan.
Koreaans:
Koreaans eten is langzaam in opgang. 1 van de gezondste maaltijden is kimchi, een groentenschotel die probiotica zou bevatten en mede dankzij gember, rode peper en knoflook cholesterolverlagend is. Volgens het Amerikaanse tijdschrift Health.com behoort kimchi tot de 5 gezondste gerechten ter wereld, naast soja, olijfolie, yoghurt en linzen. Kimchi zit vol vitamines, zoals vitamine A, B en C en is rijk aan vezels en calcium.
Indiaas:
Er zijn weinig internationale gerechten waarin zoveel kruiden en specerijen gebruikt worden als in de traditionele Indiase gerechten. De vele specerijen die gebruikt worden bevatten veel antioxidanten. Men gebruikt diverse groenten en (supergezonde vezel- en ijzerrijke) linzen. In korma- en currygerechten wordt veel ghee (geklaarde boter) gebruikt waardoor deze gerechten calorierijk kunnen zijn.
Genoeg keus dus en door lekker internationaal te eten kun je positief verrast worden door alle gezonde mogelijkheden.
Bon appetit! Guten appetit! Enjoy your meal! Buen provecho! Eet smakelijk!
Tekst: Monique Winkel voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
22 oktober 2018
Tips voor een gezonde broodtrommel
20 november 2015
Bewust smullen: Gluten-, lactose-, en suikervrije kruidnootjes!
14 december 2018
Cadeautip: Keramische pannenset
24 juni 2019
Dit levert een uurtje eerder naar bed gaan je op
14 februari 2017
Op deze manier krijg je schoon én gezond water uit de kraan!
25 mei 2015
Hoe werkt de mind?
27 oktober 2018
Recept voor gezonde chocoladebrownie
22 januari 2019
Ben je moe, niet lekker, niet blij? Wij hebben tips voor je!
9 april 2021
PCOS? Dit doe je eraan!
8 juli 2020
Kan oestrogeen je immuunsysteem beschermen?
26 januari 2016
Lekker rechargen met deze super smoothie!
25 augustus 2018
Pannenkoekjes met verstopte courgette
13 november 2014
Omelet rolls met appel en hüttenkäse
28 januari 2016
Quinoa: geschikt als ontbijt, lunch én diner!
19 december 2016
Inspiratie voor een kerstdiner
29 april 2019
Deze voeding is funest voor je hormonen
6 april 2020
8 kleine aanpassingen die je helpen met afvallen
7 november 2015
Kurkuma is de superwortel en dit is waarom.
5 december 2015
Overheerlijke glutenvrije appeltaart!
16 juni 2015
Bootcamp voor mama’s
29 augustus 2016
De mond als spiegel van de gezondheid
26 januari 2016
Flair interview met healthfreaks Fajah, Miljuscka en Viv
28 april 2015
Boho-Tiffin voor jou!
29 april 2019
Hormoonproof recept: Choco-Maca smoothie
16 november 2016
Interview Vriendin
29 april 2016
Gezonde chocolademousse
19 mei 2016
Een kleine stap naar een gezondere hap
27 juni 2018
Frozen Summer Snack
16 april 2016
Hoe houd je de koelkast schoon?
28 februari 2023
Eiwitten, waarom hebben we die nodig?
21 juni 2016
Feiten en fabels: hoe schadelijk is Fytinezuur?
25 januari 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Hidde de Vries
27 juli 2020
Dit is het verschil tussen foliumzuur en folaat
27 augustus 2016
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –