Hoeveel water drink jij op een dag? Herken jij het dorstgevoel of associeer je een dorstgevoel eerder met trek? Het komt regelmatig voor dat we iets te eten pakken op het moment dat we juist vocht nodig hebben. Het honger- en dorstgevoel worden nog wel eens met elkaar verwisseld.

Voldoende vocht is van levensbelang

Voldoende vocht is erg belangrijk voor het lichaam, want we bestaan voor ruim 60% uit water. Een gedeelte hiervan gaat dagelijks verloren via urine, uitademing, verdamping via de huid en uitscheiding van de ontlasting. Het vocht dat we dagelijks verliezen moet ook weer aangevuld worden om alle belangrijke functies in het lichaam te kunnen vervullen. En dat betekent simpelweg dat er voldoende gedronken en gegeten moet worden, want ook voeding bevat vocht. Vooral groente en fruit bestaan voor een groot gedeelte uit water. Een lekker sappig appeltje telt dus ook mee aan je vochtbehoefte op een dag.

Binnen het lichaam wordt water gebruikt als bouwstof, transportmiddel van bijvoorbeeld vitamines. Je hebt het nodig als oplosmiddel en voor een goede temperatuurregeling gebruikt het lichaam ook vocht. Vergeet ook je speekselproductie niet, want voor het aanmaken van speeksel is vocht nodig en een goede speekselproductie staat weer aan het begin van je stofwisseling. Een goede stofwisseling en spijsvertering helpen je lichaam van energie en essentiele stoffen te voorzien.

Hoeveel vocht hebben we dan nodig?

Om al deze processen goed te laten verlopen hebben volwassen vrouwen dagelijks ongeveer 2,7 liter vocht nodig. Voor volwassen mannen is dit 3,2 liter per dag. Exact aangeven wat de vochtbehoefte per individu is, is lastig aangezien deze behoefte door vele factoren beïnvloed wordt. Ik kan je verzekeren dat je op een warme zomerse dag meer behoefte hebt aan vocht dan op een koude dag in januari. Als je gaat sporten of intensief bewegen zal je meer vocht verliezen via transipratie dan wanneer je rustig op de bank een boek aan het lezen bent. Je lichaam geeft jou aan wanneer je meer behoefte hebt aan vocht, maar dan moet je dit natuurlijk wel opmerken en een dorstgevoel niet verwarren met trek in een lekker stuk chocolade.

Even terug naar de hoeveelheid vocht die jou lichaam nodig heeft op een dag. Het is gelukkig niet nodig om extreem veel te drinken om aan de 2,7 tot 3,2 liter vocht te komen. Ongeveer 1,5 tot 2 liter van de vochtinname moet uit dranken komen en de rest kan je uit vast voedsel, zoals groente en fruit, halen. Deze voedingsmiddelen bestaan voor ongeveer 80% uit water.

Het gevaar van suikerrijke drankjes

We moeten dus beter naar ons dorstgevoel luisteren om ervoor te zorgen dat we het lichaam van voldoende vocht voorzien, maar wat drink je dan als je dorst hebt? Kies je voor een groot glas cola, een glas verse jus d orange of gaat je voorkeur uit naar een glas water? Wil je goed voor je lichaam zorgen dan zou de beste keuze een glas water zijn en weet je waarom? Drankjes bevatten vaak meer suikerklontjes dan dat je zou vermoeden. Een pakje appelsap bevat 3 klontjes suiker, een glas cola 4 en een flesje AA bevat wel 14 suikerklontjes.

Het probleem van te veel suiker

Suiker is de voedingsbron van pathogenen (slechte bacteriën) die problemen in de mond veroorzaken. Cariës ontstaat in gebitselementen (tanden en kiezen) als deze bacteriën suikers afbreken tot zuren. Een verkeerde balans tussen goede en slechte bacteriën, waarbij er te veel slechte bacteriën in de mond aanwezig zijn, kunnen ook tandvleesontstekingen veroorzaken. Eet of drink je veel suiker dan groeit het aantal slechte, ziekmakende bacteriën en de kans op gaatjes en tandvleesontstekingen wordt hierdoor groter. En een gezonde mond is ook nodig voor een goede algemene gezondheid en een fit lichaam.

Mijn tip om meer water te drinken

Ten eerste wil ik je adviseren om vanaf nu goed naar je dorstgevoel te luisteren. Als je gewend bent om veel frisdrank of vruchtensappen te drinken is de omschakeling naar water waarschijnlijk best moeilijk. Dit is heel normaal. Geef jezelf de tijd om hieraan te wennen.
Probeer bijvoorbeeld komende week minimaal om beurtelings ‘gewoon’ drinken en puur water af te wisselen. Dus na een kop koffie of glaasje sap eerst weer een glas water.

En gelukkig hebben we ook nog wat extra tips om je glaasje water op te vrolijken en lekkerder te maken. Succes!

water met citroen

Tekst: Yvonne Kort voor VivOnline

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten