Alles wat we eten en drinken zorgt voor 20 tot 30 procent van onze milieubelasting. Toch heeft het ene product een veel hogere milieubelasting dan het andere. Soms denk je dus heel gezond bezig te zijn, maar blijkt het voor het milieu een stuk minder gezond. Hoe komt dat toch? En waar kun je op letten? Wij geven je 4 snelle tips voor milieubewuste voeding.
Milieubelasting
Voeding belast het klimaat door energiegebruik en uitstoot van broeikasgassen (CO2, methaan en lachgas). Bovendien is voor voedselproductie een groot deel van ons beschikbare land en water nodig.
Verschillen tussen producten
Toch zitten er veel verschillen tussen producten wat betreft de belasting voor het milieu. Voordat je een product kunt consumeren gaan er heel wat stappen aan vooraf zoals: groeien op het land; oogsten; transport naar de groothandel; vervoer naar de winkel; transport van de winkel naar huishoudens; product koken. Het verschilt per voedingsmiddel hoeveel energie, land en water er nodig is per stap.
1. Kies voor plantaardige producten
Productie van plantaardige producten behoeft minder water en energie en levert minder uitstoot van CO2. Een voorbeeld: Voor de productie van een kilo rundvlees 15.000 liter water nodig. Voor de productie van een kilo soja is dat 2.100 liter. Bovendien geven dierlijke producten dus een forse uitstoot van CO2.
2. Gooi geen eten weg
Niet alleen beter voor het milieu, ook voor de portemonnee! In Nederland gooien we thuis gemiddeld 47 kg eten per persoon per jaar weg, Dat staat gelijk aan € 2,5 miljard aan eetbaar voedsel. Zonder verspilling thuis bespaart een mens gemiddeld € 300 per jaar, en zou de uitstoot per Nederlandse consument gemiddeld met 1,5% afnemen. Dat lijkt niet veel, maar staat gelijk aan de uitstoot van ruim een miljoen auto’s.
3. Kies voor seizoensproducten
Het voordeel van seizoensproducten is dat ze minder verpakt en opgeslagen hoeven te worden. Dat scheelt dus verbruik van verpakkingsmateriaal en energie voor opslag. Ook is de smaak van seizoensproducten vaak echt beter en leveren ze ons precies wat we per seizoen qua voedingsstoffen nodig hebben.
4. Let op keurmerken voor duurzame voeding
Als een product minder belastend is voor het milieu, wordt dat vaak aangegeven met een keurmerk. Denk bijvoorbeeld aan het EKO-keurmerk, het milieukeur, het keurmerk Demeter of biologische producten. Toch zijn er tegenwoordig zóveel keurmerken, dat het wel handig is om jezelf er eens in te verdiepen.
Tegenstrijdigheden?
Met deze bovenstaande tips kun je zelf al een verschil maken. Maar het wil niet zeggen dat je nu achterover kunt leunen. Gezonde voeding is namelijk lang niet altijd hetzelfde als milieubewuste voeding. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de gezondheidsvoordelen van vette vis (omega-3). Helaas is de vangst van vette vis niet per definitie goed voor de biodiversiteit in oceanen en zeeën. Je kunt in elk geval het beste voor een duurzame variant kiezen. Wees dus altijd bewust van je keuzes.
Nog meer weten?
Afhankelijk van je eigen voedingspatroon zijn er natuurlijk nog veel meer dingen die je kunt doen. Gelukkig verschijnen er steeds meer fijne boeken en recepten die je hierbij kunnen helpen.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
4 augustus 2019
Stress: een grote boosdoener voor je gezondheid
5 maart 2015
Lieke van Lexmond is Happy in Shape
14 juli 2016
DRINK JIJ AL MATCHA THEE?
13 november 2014
Omelet rolls met appel en hüttenkäse
9 april 2014
Ontzuren met thee
8 juli 2017
Dit maakt chocola dus zo verslavend
28 april 2016
Hoe genees je op een natuurlijke manier?
21 december 2016
9 Tips om kerstkilo’s te voorkomen.
11 oktober 2022
Recept: Geroosterde pompoen met amandelen
27 september 2018
Testimonial: Brenda over haar persoonlijk consult van Viv!
25 augustus 2014
Lekker zoet tussendoortje
17 april 2016
Welk effect heeft Vitamine D op je body?
13 maart 2017
Health Q&A: De health gewoontes van Renée Vervoorn
2 oktober 2018
Haal de groenten van het seizoen in huis!
6 april 2019
Jezelf gelukkig eten doe je zo!
4 november 2015
Viv eet mee #11: Bananenbrood
31 mei 2016
Perfecte spijsvertering booster
1 januari 2017
Gezond eten met een klein budget
22 november 2018
Een nikkelallergie? Wat is dat?
25 augustus 2015
Viv eet mee zoekt kandidaten
6 augustus 2016
FOTO-EXPOSITIE DANIEL BRUNO GRANDL ‘LAAT ZIEN WIE JE BENT’
5 november 2018
Drink je afvalstoffen weg!
24 augustus 2016
HET VERSCHIL TUSSEN BORSTVOEDING EN FLESVOEDING?
5 juni 2016
Sinner Sundae bananen (n)Ice cream
9 oktober 2018
Een groene smoothie drink ik echt met plezier!
26 april 2016
8 onverwachte voordelen van gelukkig zijn
28 april 2021
Kater? Met het drankje uit dit recept knap je op!
8 mei 2014
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –