Ben je van plan om vegetariër te worden? Dan doe je het milieu en je lichaam daar een groot plezier mee. Een plantaardig dieet is voor meerdere redenen goed voor je gezondheid. Je krijgt minder risico om diabetes, lagere bloeddruk, lagere cholesterol en je hebt minder kans op darm, borst, prostaat en andere soorten kanker.
Desondanks kan de overgang toch lastig zijn. Welke producten kies je? En welke producten kan je beter wel en niet eten? Deze 9 tips helpen je alvast op weg.
1. Ga niet van de ene op de andere dag vegetarisch
De overgang van vlees naar geen vlees is een stuk makkelijk als je het rustig aan doet. Bouw het rustig af. Probeer een maaltijdplan te maken met één vegetarische maaltijd per dag. Vervolgens bouw je dit op naar een hele week vegetarisch eten. De eerste week is altijd het lastigst. Zorg dat je alternatieve in huis haalt voor de cravings.
2. Zorg voor genoeg ijzer
Zorg voor genoeg ijzerGenoeg ijzer binnen krijgen is een stuk moeilijker voor een vegetariër. Het meeste ijzer is namelijk te vinden in vlees. Gelukkig is het ook te vinden in veel plantaardige producten zoals donkere bladgroenten, eieren, zonnebloempitten, pompoenpitten, maar ook in veel volkoren producten. Daarnaast kan het ook helpen om te koken met gietijzeren pannen. Om je lichaam te helpen ijzer op te nemen kan het goed zijn vitamine C toe te voegen.
3. Vergeet ook niet omega-3s
Als je geen vlees en vis meer eet kan het zijn dat je omega-3 vetzuren te kort komt. Deze zijn belangrijk voor de gezondheid van het hart. Goede alternatieven zijn gebroken lijnzaad, chiazaad, walnoten, koolzaadolie, hennep, gefermenteerde soja en zeewier. Probeer hier wel in te variëren voor een betere opname.
4. Sla junk food over
Een vegetarisch dieet is gezond, maar als je je alleen richt op junk food schiet het niet echt op. Drankjes met veel suiker, sappen, wit brood, rijst, pasta, aardappelen en zoetigheid zijn niet de beste voedingsmiddelen. Deze geven een boost aan je bloedsuikerspiegel, wat uiteindelijk de kans op diabetes verhoogt. Probeer je te richten op gesneden haver, bruine rijst, volkoren, bessen en spelt.
5. Maak je geen zorgen over proteïne
Proteïne zit namelijk van nature al in veel plantaardige producten. Denk aan linzen, bonen, eieren, zaden, noten, soja producten (o.a. edamame en tofu), quinoa, broccoli, haver en granen.
6. Experimenteer met verschillende keukens
Probeer te experimenten zodat je niet verveeld raakt. Er is vaak veel meer mogelijk dan je denkt. Door te experimenteren blijft het uitdagend en interessant. Daarnaast leer je ook nog eens verschillende combinaties en keukens kennen.
7. Eet niet te veel nepvlees
In de supermarkten zijn vaak genoeg alternatieven op vlees te vinden, zoals vegetarische burgers en nep spek. Dat het te koop is betekent helaas niet dat ze ook allemaal voedzaam zijn. Vaak zijn ze zwaar bewerkt en zitten ze vol met conserveringsmiddelen. Ga voor de producten waar 5 ingrediënten of minder inzitten of waar de meeste ingrediënten ook voedsel is en geen chemicaliën.
8. Ga voor gefermenteerde soja
Soja hoeft niet zo slecht te zijn als mensen beweren. Soja is namelijk van nature mager, laag in verzadigde vetten en hoog in verzadigde vetten, die goed zijn voor het hart. Kies wel voor gefermenteerde soja zoals miso en tempé.
9. Stel vragen
Een vegetarisch dieet is voor iedereen anders. Het is belangrijk dat het dieet past bij de behoeften van jouw lichaam. Dat kan voor iedereen verschillen. Heb je vragen? Stel ze dan gerust aan je huisarts of aan andere betrouwbare bronnen.
Ga een keer met een vriend of vriendin een dag of avondje gerechten uitproberen of geef een vegetarisch etentje. Lekker kokkerellen hoort er wel een beetje bij. Veel succes!
Tekst: Emma Bering voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
15 januari 2018
WINACTIE: Gezond drinken voor je kindjes
18 oktober 2017
Enzymen voor een goede spijsvertering
11 januari 2017
Gezond eten op je werk lastig? Niet met deze tips!
21 augustus 2018
Tips tegen puistjes
18 januari 2018
Viv’s Fusili met kalkoen, spinazie en marjoleinpesto
26 januari 2019
Pompoensoep met groene curry en kokos
16 mei 2017
Freekeh vs quinoa: wat is gezonder?
27 september 2017
Viv’s health Q&A: Maaike Dorsteen van Furrow.nl
16 juli 2016
DEADLIFT: MAKKELIJK SPORTEN MET VIV
3 april 2016
De helende werking van kruiden en specerijen
21 maart 2016
Beter in je darmen, beter in je vel?
5 augustus 2016
PRETZEL BROWNIES
24 februari 2020
7 verrassende manieren om een schimmelinfectie te voorkomen
9 september 2019
Speltwentelteefjes met kaneel en vanille, uit ‘Gezonder met Viv’
24 juni 2016
Sushi + donut = Sushidonut
13 april 2016
Kom jij aan 10.000 stappen per dag?
12 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #1 Speltpasta
7 september 2018
Vitamines die je nodig hebt boven de 40
27 februari 2016
Wat kun je doen tegen ‘avondtrek’?
9 april 2021
PCOS? Dit doe je eraan!
31 oktober 2015
Mmm! Lekker en gezond griezelen!
9 november 2021
Buikpijn na het eten? Deze tips kunnen helpen!
18 juni 2015
De zomer voor Food Lovers
3 juni 2016
10 x motiverende quotes!
28 april 2015
Boho-Tiffin voor jou!
31 mei 2016
Super power jezelf: beauty on the inside
3 juli 2016
Een stralende huid en een slank lichaam!
5 juli 2016
Geneeskrachtige basilicum juice
17 april 2015
Ontgiften en vet verbranden!
27 november 2014
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –