Gemiddeld krijgen kinderen in Nederland per jaar hun eigen lichaamsgewicht aan suiker binnen. Je hoeft geen rekenwonder te zijn om te snappen dat dit zorgelijk is. Nu denk je misschien dat deze kinderen de hele dag door alleen maar snoepjes, koekjes en chocolade eten. Maar dan heb je het mis. Suiker wordt toegevoegd aan ontzettend veel producten. Niet alleen aan etenswaren maar ook aan drinken. Alle zogenaamde kindvriendelijke sapjes en drinkpakjes uit de supermarkt barsten van de suiker.

Water: een natuurlijke dorstlesser

Het is algemeen bekend dat water de meest verantwoorde manier is om de dorst van je kind te lessen. Mijn eigen kinderen krijgen alleen water mee naar school. Ik heb ze uitgelegd waarom dat zo belangrijk is, en dat snappen ze. Maar dat is natuurlijk niet altijd leuk wanneer vriendjes en vriendinnetjes aankomen met felgekleurde suikerdrankjes. Ook zijn er kinderen die beweren dat ze water ‘saai’ of ‘vies’ vinden. Om hen toch voldoende te laten drinken, kiezen sommige ouders er dan voor om drinkpakjes met suiker mee te geven. En juist voor deze ouders heb ik een super leuke tip: mineraalwaterproducent Sourcy komt met een goede keuze in een pakje voor kinderen!

water met een fruitsmaakje

Water met een Fruitsmaakje

Deze drinkpakjes van Sourcy bevatten bronwater met een fruitsmaakje. Zonder bubbels, suiker, zoetstoffen, E-nummers en zuren die de tandjes kunnen aantasten. Het is 99,9% bronwater en 0,1% natuurlijk fruitaroma voor een banaan- of sinaasappelsmaak, en 99,7% bronwater met 0,3% natuurlijk fruitaroma voor een aardbeismaak. Mijn kinderen hebben het getest en ze vinden het heerlijk. Water drinken hoeft dus helemaal niet saai te zijn!

Verantwoord kiezen?

Kinderen hebben per dag 1 tot 1.5 liter vocht nodig. De keuze uit drinken is enorm uitgebreid in de supermarkt, maar niet altijd even verantwoord. Speciale verpakkingen sapjes en limonades schreeuwen om aandacht. Soms kies je voor een product waarvan je denkt dat het een goede keuze is. Maar niks is minder waar. Een gemiddeld pakje drinken bevat al gauw zo’n 3 tot 6 suikerklontjes. Van al die suikers kunnen kinderen behoorlijk veel klachten krijgen. Buikpijn, hoofdpijn, concentratieproblemen, maar ook overgewicht en gaatjes in het gebit. En dat willen we natuurlijk voorkomen.

Suikerklontjes tellen

Om het kiezen makkelijker te maken ontwikkelde mineraalwatermerk Sourcy daarom ook nog een leuke Suikerschijf. Dat is een handige draaischijf voor thuis waarmee je samen met je kinderen in een handomdraai kunt zien hoeveel suiker er in een drinkpakje zit. De Suikerschijf bevat de meest verkochte drinkpakjes en worden dus meestal meegegeven in het rugzakje van schoolgaande kinderen. Het aantal suikerklontjes afgebeeld bij pakjes drinken is gebaseerd op het aantal gram suiker per drinkpakje zoals vermeld op de verpakking. Je kunt de Suikerschijf aanvragen via suikerschijf@sourcy.nl.

De grote Water Wisseltruc

Wil je extra informatie over de hoeveelheid suiker in drinkpakjes? Op vrijdag 12 mei startte de Wisseltruc Weken. Je kunt je dan als ouder bij winkelcentra en (sport) evenementen door heel Nederland laten informeren over het suikergehalte van het drinkpakje dat nu in de rugzak van je kind mee gaat. Bovendien kun je in een speciale Wisseltruck je drinkpakjes omruilen voor pakjes bronwater met een fruitsmaakje zonder suiker of zoetstoffen.

#vivonline #ad

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten