Snotterende neus

Een snotterende neus? Verkoudheid kan best vervelend zijn, maar gelukkig doet je lichaam er alles aan om je er weer gauw vanaf te helpen. Met dit verkoudheidsdrankje kun je daarbij zelf een handje helpen. Het maakt je ook nog eens lekker warm, en smaakt heerlijk fris en een beetje zoetig.

Verkouden

Als het buiten kouder wordt, de wind om je oren waait en de regen zelfs je sokken weet nat te maken, dan kan het wel eens voorkomen dat je van al die koud en nattigheid flink gaat snotteren. Best vervelend, maar eigenlijk is het ook erg goed voor je lichaam als je af en toe een beetje ziek bent. Verkouden wordt je niet van het lopen in je T-shirtje met koud weer, maar verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus dat onder andere in de slijmvliezen van je neus gaat zitten waardoor deze gaan opzwellen. Daardoor gaat je neus dichtzitten.

Virus

Dus wanneer je een verstopte neus hebt, dan weet je dat je lichaam aan het werk is om het virus te bestrijden. Je kunt het zien als een grote schoonmaakbeurt, waarbij je lichaam alle afvalstoffen die het tegenkomt opruimt. Door ziek te zijn, word je ook sterker! Doordat je lichaam een gevecht aan gaat met een virus, wordt je immuunsysteem (weerstand) sterker.

Een verkoudheid is niet altijd te voorkomen, maar je kunt er wel voor zorgen dat je eerder van je verkoudheid afkomt door altijd voldoende groenten en fruit te eten, en voldoende te slapen. Want een sterk lichaam is beter in staat om te vechten tegen een virus.

Verkoudheidsdrankje

Wanneer je verkouden bent, is het belangrijk om voldoende te drinken om alle afvalstoffen af te voeren. De citrusvrucht en sinaasappel in dit verwarmende drankje bevatten bovendien vitamine C, en versterken je immuunsysteem. Honing werkt verzachtend voor de keel.

Ingrediënten

  • 1 sinaasappel
  • 2 citroenen
  • stukje gember
  • stukje kurkuma
  • 1 eetlepel rauwe honing
  • Een scheut kokend water

Wat heb je nog meer nodig

  • Waterkoker
  • Citruspers
  • Scherp mesje
  • Glas of beker

Zo maak je het
Snijd de sinaasappel en de citroen doormidden. Pers de sinaasappel en de citroen uit met een citruspers. Zet ondertussen de waterkoker aan. Je hebt maar een klein scheutje water nodig. Giet het scheutje kokend water in je glas of beker. Schenk er als laatste het sinaasappel-en citroensap in samen met een eetlepel honing. Je vitaminedrankje is klaar! Natuurlijk is goed rusten en slapen ook erg belangrijk om van een vervelende verkoudheid af te komen.

Extra tip 
Voeg een kaneelstokje en een anijsster toe voor een nóg warmere smaak.

 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten